Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Riscurile cardurilor contactless. Cum putem preveni furtul banilor

1
3 Jul 2019 06:05:15
Autor: Alin Ion
Cardurile cu WI-FI au un risc mai mare de a fi „sparte“                                                               Foto: 123 RF
Cardurile cu WI-FI au un risc mai mare de a fi „sparte“                                                               Foto: 123 RF

Cardurile bancare cu sistem contactless au o vulnerabilitate şi pot fi „citite“ cu un dispozitiv special, astfel că o persoană străină poate să facă anumite tranzacţii cu cardul tău.

Mircea Constantin Şcheau, expert în securitate informatică şi autor al cărţii „Criminalitatea informatică privind transferurile financiare“, singura de acest profil din România, a spus că dispozitivul folosit poate să «citească» doar cardurile care au cea mai puternică emisie, dar deţinătorii acestor instrumente de plată pot să solicite băncii emitente reducerea numărului de tranzacţii sau un nivel maxim al sumei pentru fiecare tranzacţie, pentru a reduce astfel riscurile.
 
„Se poate folosi un dispozitiv de citire al cardurilor de la semidistanţă. Aceste carduri au un anumit risc, dar se poate permite doar un anumit număr de tranzacţii şi o anumită sumă pentru o tranzacţie. Generic, putem să presupunem că banca ne pune la dispoziţie un număr de zece tranzacţii a câte 100 de lei în fiecare zi. Noi putem să modificăm şi suma tranzacţionată, să o coborâm de la 100 la 50 de lei, dar şi numărul de tranzacţii, în loc de 10 să permitem numai trei sau să permitem o singură tranzacţie. Dacă avem mai multe carduri de acest timp într-un portofel, dispozitivul folosit «citeşte» cardurile cu emisia cea mai puternică, dar nu toate datele, ci o patrte dintre ele. Nu înseamnă că pot fi clonate în totalitate“. 

Unde pot fi ţinute cardurile cu WI-FI, pentru a fi protejate împotriva hackerilor 

 
Mircea Constantin Şcheau recomandă păstrarea cardurilor cu sistem WI-FI într-un portofel metalic: 
 
Recomand celor care deţin carduri de acest fel să le păstreze într-un portofel metalic, care se găseşte în comerţ, sau într-o folie de aluminiu sau de staniol. Portofelul este special realizat pentru carduri şi ecranează destul de bine în aşa fel încât să nu permită citirea datelor“.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Lișiță Andrei
3.07.2019, 08:44:46

Carduri cu WiFi??? Cu emisie??? Tehnologia contactless e NFC, nu wifi. Pe orice telefon cu NFC poți descărca o aplicație cu care poți scana cardul, încercați și veți vedea că nu funcționează la mai mult de 1 cm. Iar dacă sunt mai multe carduri unul peste altul, semnalul e prost. Asta nu înseamnă că e o alegere proastă să le ecranezi într-un portofel special. Sau să limitezi numărul tranzacțiilor zilnice posibile. Dar, folia de aluminiu e mult mai folositoare ca și coif, să protejeze mintea de extratereștri :)

Modifică Setările