Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

România, locul IV în lume la un concurs de locuinţe ecologice. Cum arată casa de vis construită de studenţii români

2
3 Dec 2018 21:28:34
Autor: Alin Ion
Casa realizată de studenţii români, care s-a clasat pe locul IV în lume
Casa realizată de studenţii români, care s-a clasat pe locul IV în lume

Echipa românească EfdeN, care a reprezentat ţara la concursul Solar Decathlon 2018 de locuinţe sustenabile, a reuşit să se claseze pe locul IV în lume, cea mai bună performanţă din istorie.

Competiţia s-a desfăşurat în Dubai. Mihai Toader – Pasti este liderul echipei EfdeN, care a reprezentat România la această competeţie. 

Solar Decathlon Middle East a presupus proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul care să se adapteze condiţiilor climatice din Orientul Mijlociu. Competiţia a fost una extrem de dură şi de exigentă: dintr-un total de 21 de case calificate pe baza concursului iniţial de proiecte, numai 18 au reuşit să finalizeze casele şi să ajungă în Dubai, iar apoi numai 15 dintre acestea au reuşit să treacă de inspecţiile preliminare şi să intre efectiv în competiţie.
„Rezultatul final şi premiile obţinute de echipa EFdeN la Solar Decathlon 2018 reprezintă o performanţă unică în istoria participării României la această competiţie. Solar Decathlon, cea mai importantă competiţie internaţională de case solare, a avut loc în perioada 14-29 noiembrie 2018, în Dubai. EFdeN, echipa din România, a concurat alături de alte 14 echipe din 11 ţări, printre care se numără SUA, Australia, Franţa, Italia, Olanda şi ţări din Asia şi Orientul Mijlociu“,
se arată într-un comunicat de presă emis de EfdeN.
 

Buget de patru ori mai mic faţă de locuinţa câştigătoare

Casa cu care a participat EFdeN în competiţie se numeşte EFdeN Signature şi a avut un buget total de aproape 4 ori mai mic decât al proiectului care a câştigat competiţia, FutureHaus din SUA. Sursele de finanţare pentru realizarea casei EFdeN Signature sunt integral private, obţinute din parteneriate cu peste 100 de companii comerciale, iar proiectul este unul 100% educaţional şi de cercetare, realizat de studenţi români.
 

EFdeN, campioană mondială la proba de Comunicare

Echipa românescă a fost foarte aproape de a urca pe podium.  În urma mai multor probe, s-a clasat pe primele locuri. EFdeN a reuşit să se claseze chiar pe primul loc la una dintre probe. „EFdeN, reprezentanta României la Solar Decathlon 2018, a fost desemnată campioană mondială la proba de Comunicare şi dublu vicecampioană mondială la proba de Inginerie şi Construcţie, respectiv la proba de Condiţii de Confort. Echipa României a mai obţinut locul 3 la proba de Sustenabilitate. La alte 3 probe din competiţie, EFdeN s-a clasat pe locul 4: Funcţionalitatea Casei, Eficienţă Energetică şi Transport Electric. La finalul a 2 ani de pregătiri în România şi 2 săptămâni de competiţie în Dubai, EFdeN a terminat pe locul 4 în clasamentul general mondial“, se mai arată în comunicatul de presă.
 

Locuinţa a fost construită de studenţi

Casa EFdeN Signature a fost construită integral de studenţii din echipa EFdeN. A fost realizată mai întâi în Bucureşti, în parcarea unui centru comercial din nordul Capitalei, unde a putut fi testată şi vizitată de bucureşteni. Apoi a fost transportată în Dubai şi reconstruită pe situl competiţiei, în doar 14 zile. Casa urmează a fi dezasamblată în următoarele 7 zile în Dubai, iar echipa se va întoarce în ţară pe 10 decembrie. „În spatele rezultatelor stau 2 ani de cercetare, proiectare şi practică voluntară a tinerei echipe multidisciplinare formată din studenţi ai 4 universităţi din Bucureşti: Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ,,Ion Mincu”, Universitatea Politehnică şi Universitatea Bucureşti. Implicarea activă şi eforturile EFdeN în direcţia sustenabilităţii se remarcă şi în proiectul energiaTa, Ghidul Condiţiilor de Confort şi o serie de produse sustenabile dezvoltate de organizaţie“, se mai arată în comunicatul de presă.
 
 
Solar Decathlon este cea mai importantă competiţie de locuinţe sustenabile din lume şi a luat naştere în 2002 în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediţia Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat pentru prima dată la Solar Decathlon, ediţia Versailles, cu casa care acum este Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort. Până în prezent, echipa EFdeN a câştigat peste 35 de premii naţionale şi internaţionale, la Solar Decathlon şi în alte competiţii.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Chestor Marcel Grigore
3.12.2018, 22:34:24

Case din placaj.....

UnRoman
4.12.2018, 09:38:05

felicitari ! bravo !

Modifică Setările