Laurenţiu Mălăescu deţine mai multe solarii în comuna Băleşti, Gorj, de unde aprovizionează cu legume pieţa din municipiul Târgu Jiu. Acesta cultivă un soi de roşie care ajunge să depăşească un kilogram. Seminţele provin din Italia, dar s-au adaptat foarte bine în pământul din Gorj.
Laurenţiu dă asigurări că roşiile sunt 100% bio, dulci şi gustoase, dar preţul de vânzare este mult mai mare deoarece producţia este mai redusă. „Se fac mari, dar sunt mai puţine. Nu se fac aşa multe cum face roşia rotundă de producţie. Trebuie rărite ca să ajungă să crească aşa de mari. Băgăm în fiecare an câte patru - cinci remorci de gunoi. Nu folosesc stimulator sau fertilizator ori altceva. Nu le forţez să crească. Folosesc doar îngrăşământ natural“, a spus producătorul.
Un kilogram de roşii de acest fel se vinde cu opt lei în piaţa din Târgu Jiu.
Roşiile gigant sunt apreciate
Laurenţiu a postat pe pagina de Facebook poze cu roşiile de peste un kilogram. El spune că are mare succes cu ele, deoarece sunt apreciate: „Clienţii sunt foarte surprinşi, vin şi le văd, spun că n-au mai văzut roşii aşa de mari, că sunt cum erau odată, roşii populare mari“.

Sursa Facebook / Solarii-Băleşti
Alţi oameni spun că sunt prea mari ca să le mănânce singuri şi nu le cumpără. „Nu cumpără acest soi deoarece susţin că sunt prea mari şi nu pot să le mănânce singuri. Trebuie să fie mulţi în familie ca să taie o roşie de un kilogram s-o mănânce“, explică fermierul.

Sursa Facebook / Solarii-Băleşti
Vă recomandăm să mai citiţi:
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
9 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
dupa cite stiam rosiile astea sint ptr familii numeroase, ptr facut sosuri in casa sau ptr industrializare. in ce priveste crescutul... este plin net-ul de instructiuni. de ex: (www.) waterthegarden.com/how-to-grow-large-tomatoes-tips-and-tricks/ un lucru comun in toate sursele: rosiile astea au nevoie de 65-70 zile ptr crestere si maturize. aproape toata vara daca le cresti in gradina.
Mult prea mari. Dar sunt foarte bune pentru procesare.
Oare isi mai aminteste cineva gustul rosiilor adevarate? nu containerele de apa roscata care se vand acum.
de curiozitate: care este gustul rosiilor adevarate? ca am mincat tot soiul de rosii "garantat naturale din gradina mea" si aveau gusturi (bune) diferite. unele mai acrisoare, altele mai dulci, altele mai aromate... dar diferite...
p.s. citez din articol: "Seminţele provin din Italia, dar s-au adaptat foarte bine în pământul din Gorj" daca nu stiati, initial, acum cca 110-120 de ani, rosiile au venit (si raspindit in Ro) tot din italia. si asa se face ca rosiile "traditionale" romanesti sint de fapt italiene...
Vezi toate comentariile (9)