Semnificaţia sistemelor de alarmare din România. Când ştim că ne confruntăm cu un dezastru natural sau un atac aerian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România există patru tipuri de semnale de alarmare
În România există patru tipuri de semnale de alarmare

Sirenele de alarmare de pe teritoriul României sunt puse în funcţiune în prima zi de miercuri din fiecare lună, pentru a se verifica starea de funcţionare a acestora. Puţini cunosc semnificaţia sunetelor şi ştiu cum să procedeze dacă aud un anumit tip de sunet.

În România există patru tipuri de semnale de alarmare. „Sistemele de alarmare au fost auzite de toată lumea, dar asta nu înseamnă că cetăţenii ştiu ce trebuie să facă şi semnificaţia acestor semnale. În România, există trei tipuri de alarme: la dezastre, aeriană şi pre alarmă aeriană. Putem să deosebim aceste alarme în funcţie de sunetele pe care le auzim. Semnalul de alarmare în cazul dezastrelor se compune dintr-un sunet de cinci secunde cu pauze de 16 secunde între acestea. Semnalul de alarmare în situaţia unui atac aerian constă din trei sunete a câte 32 de secunde cu pauză de 12 secunde şi alarma pre aeriană care se compune din 15 sunete a patru secunde fiecare cu pauză de patru secunde. Există şi semnalul încetării alarmei care se compune dintr-un sunet de două minute“, a explicat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. 

Ce trebuie să facă cetăţenii în situaţiile de alarmare

În mod normal, cetăţenii trebuie să se îndrepte către adăposturile de protecţie civile atunci când aud alarmele emise de sirene. Aceste spaţii sunt amenajate corespunzător. 

„Ce trebuie să facem când auzim aceste sirene într-o situaţie reală? Cu siguranţă, foarte puţine persoane au auzit de adăposturile de protecţie civile. Către acestea trebuie să se îndrepte cetăţenii în cazurile de alarmare“, a precizat reprezentantul ISU Gorj. 

Cum sunt marcate adăposturile de protecţie ciivilă 

Adăposturile de protecţie civile sunt marcate cu un semn distinctiv „Aceste adăposturi sunt marcate cu însemnul Protecţiei Civile, care este un triunghi echilateral albastru pe un fundal portocaliu. Lista adăposturilor civile de la nivelul fiecărei ţări poate fi găsită pe site-ul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă“, a mai spus Florin Chisim. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite