De ce solicită sindicatele din minerit şi energie  demiterea managerului privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurenţiu Ciurel
Laurenţiu Ciurel

Complexul Energetic Oltenia (CEO) se confruntă cu mari probleme, atât de natură finciară, cât şi în privinţa livrării de energie electrică. De asemenea, între conducerea unităţii şi sindicate a apărut un conflict ca urmare a propunerii de reducere a veniturilor salariale cu aproximativ 13 procente. În aceste condiţii, una dintre cele mai mari unităţi economice din România se află într-o situaţie critică.

Sindicatele din cadrul CEO solicită cu vehemenţă schimbarea managerului privat, Laurenţiu Ciurel, incapabil să poate un dialog cu reprezentanţii angajaţilor şi să ajungă cu aceştia la o înţelegere. Ieri a avut loc un nou protest de amploare, cel de-al treilea, în municipiul Târgu Jiu, la care au participat aproximativ 3.000 de manifestanţi. Cea mai scandată lozincă a fost «Jos Ciurel!». 

Secretarul sindicatului de la Jilţ, Petre Mămăligă, a propus ca salariaţii să plătească clauza stipulată în contractul managerului privat pentru ca acesta să plece: „Suntem 18.500 de angajaţi. Spune (n.r. - Ciurel) că are în contract o clauză de 100 de mii de euro. Am o propunere. Să facem o donaţie de câte 6 euro, de la toţi angajaţii, să-i plătim mandatul şi să-l trimitem la plimbare. Este o conducere pusă politic, nu are nicio legătură cu criteriile profesionalismului de care ar trebui să daţi dovadă. A venit momentul să-şi asume aceşti doi ani de management privat. A venit momentul să ne spună ce indicatori are în contractul de mandat, pentru că dacă are indicatori să bage această companie în faliment sau în insolvenţă îl înţelegem de ce face acest lucru“.

Nicolae Bădiţa, lider sindical în zona Motru, spune că administraţia vrea să taie cota de cărbune: „Minerii cer guvernului să asigure alternative economice şi sociale acolo unde vor fi închise cariere sau grupuri energetice. Cota de cărbune este un drept câştigat de mult timp pe care acum vrea să ni-l taie. Parcă noi am lucra la fabrica de tricotaje”.

„Lucrurile au mers din ce în ce mai rău“

Dan Pârvulescu, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, spune că Laurenţiu Ciurel nu a dat dovadă de profesionalism şi că la numirea lui au contat mai mult criteriile politice: „De când a preluat această unitate, lucrurile au mers din ce în ce mai rău. Dacă va mai sta în fruntea Complexului, unitatea va intra în faliment. Nu are competenţa necesară pentru a conduce o asemenea unitate“. 

CEO a fost înfiinţat în anul 2012 ca urmare a fuziunării mai multor termocentrale şi cariere miniere. Astfel, Complexul Oltenia cuprinde termocentralele Rovinari, Turceni - cele mai mari din ţară - , Işalniţa şi Craiova, precum şi cariere miniere din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea. CEO a preluat sumele pe care fostele unităţi, în special Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, le avea de încasat de la diferiţi beneficiari.

Înfiinţat iniţial pentru a produce 40% din energia electrică a României, CEO acoperă acum doar în jur de 20% ca urmare a creşterii ponderei energiei eoliene şi a funcţionării la capacitate maximă a hidrocentralelor, ca urmare a anilor cu precipitaţii abundente. 

Inconsecvenţă în actul de conducere

Laurenţiu Ciurel a fost numit manager privat în urma unui aşa zis concurs organizat de către o firmă privată de recrutare de personal. Acesta era în momentul accederii pe funcţie vicepreşedinte al PSD Gorj. Totuşi, Ciurel nu era străin de sistemul energetic. Acesta a lucrat în cadrul termocentralei Rovinari, unde a ocupat mai multe funcţii de conducere, până la cea de director al termoncetralei. Acesta a dovedit o inconsecvenţă în actul de conducere. Pe de o parte susţine că nu sunt bani pentru angajări sau alte investiţi, dar, pe de altă parte a angajat rudele unor sindicalişti, copii de primari sau rude ale unor angajaţi. De asemenea, a închiriat o parte dintr-o clădire impozantă din Târgu Jiu, pentru birouri. 

Ciurel, urmărit penal

Laurenţiu Ciurel este urmărit penal de procurorii anticorupţie în dosarul Şova pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată.  

Acesta este acuzat că, în calitate de director la Direcţia Investiţii (la data de 21 martie 2007) şi apoi în calitatea de director general şi ordonator de credite al CER, a încheiat cu SCA Şova şi Asociaţii, mai multe contracte de asistenţă juridică, depăşindu-şi atribuţiile şi prejudiciind compania de stat.

Contracte fără licitaţie

În toamna anului trecut, Adevărul prezenta cum Laurenţiu Ciurel, a semnat contracte de milioane de lei, unele fără licitaţie, cu două firme deţinute de partenerii de afaceri ai fiului său. În plus, până să fie numit managerul companiei deţinute majoritar de stat, Ciurel a fost chiar subalternul celor doi apropiaţi ai fiului său, într-o firmă pe care Ciurel Jr o deţinea alături de aceştia. Cele două firme sunt Adumit Company SR şi Stefy Company.

Datorii istorice de recuperat, plătite cu bani grei

În momentul de faţă, CEO are de recuperat datorii de peste 1100 milioane de lei noi de la diferiţi beneficiari, pentru cărbunele livrat în anii trecuţi şi neachitat. Cea mai mare datorie o are de încasat de la RAAN Drobeta Turnu Severin, societate aflată în insolvenţă, de peste 360 milioane lei. Problema este că, potrivit codului fiscal, penalităţile care se aplică aceste datorii uriaşe de recuperat se consideră venituri, astfel că sunt impozitate, iar CEO plăteşte pentru banii pe care trebuie să-i încaseze. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite