Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Substanţe medicale expirate de nouă ani găsite în Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu

1
9 Nov 2019 01:15:03
Autor: Alin Ion
La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu au fost constatate o serie de nereguli grave
La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu au fost constatate o serie de nereguli grave

Substanţe medicale expirate şi de nouă ani, sală de operaţie fără sursă de apă sterilă sau mâncarea bolnavilor transportată în condiţii mizerabile. Acestea sunt doar o parte din nereguli grave care au fost scoase la iveală la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu în urma unei verificări care a fost efectuată în urmă cu aproximativ o jumătate de an de către Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii.

Raportul de control a fost făcut public abia acum. 
 
La Cabinet Obstetrică-Ginecologie „în sala de aşteptare a cabinetului de obstetrică-ginecologie se află amplasat vestiarul personalului; în acelaşi spaţiu există canapele pentru pacientele în aşteptare şi un spaţiu delimitat cu paravan pentru dezbrăcarea pacientei în vederea examinării“, se arată în raportul de control. La acest cabinet s-au găsit reactivi pentru analiză expiraţi din anul 2015, dar şi alte substanţe folosite în acivititatea medicală ieşite din termenul de valabilitate. 
La Secţia Medicină Internă I s-a constatat că nu se respectă condiţiile de păstrare a medicamentelor. Astfel, în frigiderul din cabinetul asistentelor se păstrează alături de medicamente şi produse alimentare. În dulapurile metalice erau ţinute produse alimntare alături de instrumentar şi materiale sterile de unică folosinţă, medicamente, materiale sanitare. 
La Dispensarul TBC s-a constatat o situaţie foarte periculoasă, de risc ridicat de contaminare. Deşeurile cu potenţial infecţios erau aruncate într-o găleată de gunoi menajer. În frigider erau reactivi expiraţi din anii 2010 şi 2013. 
 

Sala de operaţii fără sursă de apă sterilă 

 
O situaţie deosebită neobişnuită a fost depistată la Secţia de dermato-venerologie. Sala de operaţii nu are sursă de apă sterilă şi este supraaglomerată cu mobilier. 
 
Blocul operator chirurgie generală nu respectă structura şi circuitele funcţionale. Examinarea pacientului şi prelucrarea endoscopului între utilizări se realizează fără sursă de apă sterilă necesară clătirii finale a componentelor. La Secţia Chirurgie II, instrumentarul din trusele metalice sterilizate este distribuit cu ajutorul unei pense nesterile. În cabinetul de tratamente de pe sectorul aseptic s-au identificat materiale sterile de unică folosinţă cu termen de valabilitate depăşit de şase şi şapte ani. 

Medici amendaţi

 
În urma neregulilot constatate au fost aplicate sancţiuni mai multor medici şi asistenţi. Printre aceştia se numără Elena Vlad, Grigore Udrescu, şeful Secţiei Chirurgie II, pentru pentru necunoaşterea şi neaplicarea tehnicilor şi procedurilor de pregătire pentru sterilizare, depozitare şi transport al instrumentarului către locul de utilizare, precum şi Vasile Băleanu, şef al Secţiei Chirurgie I. Şi fostul director medical al spitalului, Costinel Popescu, a fost amendat pentru pentru coordonarea necorespunzătoare a activităţii medicale.  
 

Mâncare transportată în condiţii necorespunzătoare

 
La spitalul din zona Pasarelă, maşina pentru transportul alimentelor nu era curăţată şi dezinfectată, neputându-se face dovada ultimei dezinfecţii, iar conducătorul auto nu avea echipament de protecţie corespunzător, conform normelor sanitare. De asemenea, persoana care împărţea hrana pacienţilor, la cele patru secţii: oncologie, boli infecţioase, psihiatrie, dermatologie, nu avea echipament de protecţie adecvat, nu purta mănuşi, boneta, iar la data controlului echipamentul de protecţie prezenta urme vizibile de mizerie. 
Persoana care a distribuit hrana nu a respectat igiena mâinilor, deoarece la chiuveta din spaţiul unde se distribuie hrana nu există apă curentă caldă şi rece. Nu se respectă raţia alimentară pe bolnav. Şoferul maşinii de transport alimente, un asistent şi un muncitor necalificat au fost sancţionaţi.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ovidiu Olariu
9.11.2019, 02:27:36

Sanctiunile aplicate sunt foarte blande. Personalul spitalului mentionat in articol pune in pericol nu sanatatea pacientilor, ci viata lor ! Astia nu mai au ce cauta intr-un spital. Locul lor este la puscarie !

+1 (1 vot)