Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Talismanul necunoscut al Ecaterinei Teodoroiu. „Cu ea am venit de pe plaiurile mele gorjene unde am început luptele şi cu ea voi să mor“

0
14 Jun 2020 03:59:53
Autor: Alin Ion
Ecaterina Teodoroiu nu a vrut să se despartă de arma sa chiar în timp ce se afla în spital
Ecaterina Teodoroiu nu a vrut să se despartă de arma sa chiar în timp ce se afla în spital

Ecaterina Teodoroiu, născută Cătălina Toderoiu, a avut un talisman în perioada în care a luptat în Primul Război Mondial.

Eroina de la Jiu, aşa cum este cunoscută, nu s-a despărţit vreodată de arma sa la care ţinea foarte mult. Ajunsese să mânuiască perfect arma şi să cunoască toate detaliile despre aceasta.
 
„Cei mai mulţi dintre români o ştiu ca „Eroina de la Jiu”, însă cărţile de istorie au înregistrat-o iremediabil şi poate pe nedrept sub denumirea de Ecaterina Teodoroiu. Paradoxal, ea care a fost un talisman al biruinţei pentru camarazii săi din Armata Română, la rândul ei a avut nevoie de un talisman! De ce nu?
«În ziua de 16 Octombrie 1916 - aşa cum îşi amintea căpitanul Liviu Teiuşanu - dimineaţa (...) trecând să observ mersul luptelor secţiei 2 Mitraliere a Regimentului 18 (...) am întâlnit în drum pe domnişoara Teodoroiu cu fratele ei, care tocmai îi arăta cum se încarcă o armă, ochirea şi punerea baionetei». Se poate constata că din acest moment eroina noastră nu s-a mai despărţit de propriul ei talisman“, arată istoricul gorjean Gabriel Sarcină.
Ecaterina Teodoroiu a avut doi fraţi care au murit în Primul Război Mondial.

Nu a vrut să se despartă de armă nici când se afla în spital

 
Cătălina nu a vrut să se despartă de arma sa de vânătoare nici când era rănită, pe patul de spital: Pe când era rănită pe patul de spital cineva i-a cerut cu dezinvoltură să dăruiască arma cu care luptase tot timpul unui viitor muzeu al războiului sfânt. Răspunsul a fost năucitor pentru neinspiratul interlocutor:
– «Asta niciodată! Poate după moartea mea. Cu ea am venit de pe plaiurile mele gorjene unde am început luptele şi cu ea voi să mor, nu aici printre răniţi, ci colo, în faţa inamicului. E cea mai dreaptă răsplată ce mi se poate da»“, a mai menţionat Gabriel Sarcină.
 
 
Arma la care Ecaterina Teodoroiu ţinea atât de mult i-a aparţinut fratelui său: Au existat voci care au susţinut că înainte de a porni la luptă, Ecaterina a luat arma din cui. Nimic mai neadevărat. Într-un interviu publicat într-o cunoscută revistă bucureşteană interbelică, o vecină a Toderoilor susţinea că «(...) Ecaterina n-avea în perete nici o armă. Arma pe care a luat-o a fost o armă sfântă, ridicată din mâna unui ostaş mort pe câmpul de bătaie». De fapt era chiar arma fratelui său, Nicolae, răpus de gloanţele inamice.... Această luptă este încă o dovadă că talismanul Cătălinei nu era o armă luată din perete, ci din mâna unui erou care se sacrificase pentru realizarea României Mari“, a prezentat istoricul gorjean.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările