Târgu-Jiu: Anca Bardan creează un nou univers pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eleva dintr-a IX-a şi-a văzut lucrările expuse încă din timpul şcolii generale. Pasionată de astronomie, pune stelele şi planetele în picturile sale.

I-a uimit pe părinţi din fragedă copilărie cu talentul său artistic. Avea numai trei ani când a luat creioanele colorate şi şi-a decorat pereţii camerei. N-a certat-o nimeni, ci dimpotrivă, i-au încurajat pasiunea pentru desen. „Mama îşi aminteşte şi acum că în copilărie am desenat o pisică frumoasă pe perete. Pe la şase ani începusem deja să schiţez portrete ale prietenilor şi părinţilor. Îmi plăceau foarte mult şi peisajele“, povesteşte tânăra.

Premiată de Ziua Francofoniei

Mai târziu, lucrările sale au fost apreciate şi de profesorii de la şcoală şi ceea ce începuse mai mult ca o joacă s-a transformat, încet, în artă. „O parte dintre desenele pe care le-am realizat în timpul anilor de gimnaziu au fost expuse în holul Şcolii Generale Alexandru Ştefulescu. O vreme nu prea am dat mare importanţă picturii, dar am hotărât să studiez arhitectura şi, de aceea, anul trecut m-am înscris la Şcoala Populară de Artă, la Secţia Desen Tehnic, apoi şi la Secţia de Pictură a Palatului Copiilor din Târgu-Jiu, având-o ca profesoară coordonatoare pe Giorgiana Brandt“, povesteşte Anca Bardan. De anul acesta a început să ia parte şi la competiţii. Fiind pasionată de cultura şi civilizaţia franceză, în martie şi-a înscris o lucrare la concursul de pictură organizat cu ocazia Zilei Naţionale a Francofoniei.
Am obţinut o diplomă, pentru un desen ce ilustra un grup de copii care ţineau în mână un cearşaf, iar în centru apărea Turnul Eiffel. Tot în cadrul acestui eveniment am participat şi la o competiţie cu două probe - una teoretică, despre istoria Franţei, şi una practică. La aceasta din urmă am ales să desenez cel mai important simbol al Franţei. M-am clasat prima la faza pe şcoală. Am participat cu o lucrare şi la cea de-a noua ediţie a expoziţiei Brâncuşiana Copiilor“, spune artista. În colecţia sa are numeroase lucrări cu personaje din desenele animate nipone, care o atrag mult şi de dragul cărora a urmat chiar şi cursuri de limba japoneză la Palatul Copiilor, cu profesoara Nakamura Saory.

Olimpică la fizică

Liceana este pasionată nu doar de artă, ci şi de ştiinţele exacte, în special de fizică. A participat la etapa judeţeană a olimpiadei la această materie şi a reuşit se claseze pe locul al patrulea, dar este hotărâtă să continue şi să obţină calificarea la faza naţională. Mărturiseşte că este interesată şi de astronomie. De câţiva ani, urmăreşte seriale documentare despre misterele Universului şi se documentează online despre planete, stele şi comete, aştrii care şi-au făcut loc, mai nou, şi în picturile sale. Deşi abia în primul an de liceul, Anca se pregăteşte deja pentru admiterea la Facultatea de Arhitectură din Bucureşti şi spune că şi-ar dori să obţină o bursă de studiu în Spania.


Cât timp îţi ia să realizezi un desen?

În general, o lucrare cere cam cinci ore. Cel mai mult am stat la un desen care ilustra un cocoş. Am reuşit să-l termin după o săptămână.

Spui că-ţi place baschetul. Ai luat şi lecţii?

În clasa a VII-a am urmat timp de un an cursurile gratuite organizate la Sala Polivalentă de antrenorul Echipei Energia Rovinari, Teo Evans.

Ce-i place:  Este pasionată de muzica rock, adoră să cânte la chitară, să meargă cu rolele, cu bicicleta şi cu motocicleta. Îi plac animalele, iar acasă are un hamster pe care îl îngrijeşte cu drag.

Ce nu-i place: Bârfa, violenţa şi oamenii care se dau drept ceea ce nu sunt. Nu suportă să vadă personae supărate, nervoase. Detestă mâncarea de spanac.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite