Un copil de un an şi jumătate a murit în urma unor complicaţii după meningită. Personalul de pe ambulanţă, acuzat că nu a ştiut să-i facă masaj cardiac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeriu Cristian Bărbuică, din Târgu-Jiu, tatăl unui copil de un an şi patru luni care a murit duminica trecută pe patul Spitalului de Urgenţă „Bagdasar Arseni“ din Bucureşti, face declaraţii grave la adresa personalului medical de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Gorj.

Valeriu Cristian Bărbuică acuză faptul că personalul medical de pe ambulanţa care l-a transportat pe copilaş către locul unde aterizase elicopterul SMURD nu a fost capabil să-i fac un masaj cardiac:

„Soţia mea stătea lângă copil şi îmi spunea că are buzele şi mânuţele negre. Medicii de pe ambulanţă nu au ştiut să-i facă un masaj cardiac copilului. A fost nevoie ca medicii şi asistenţii de pe elicopter să coboare cu toată aparatura necesară să-i facă un masaj cardiac copilului pentru a-l aduce într-o stare stabilă ca să poată fi transportat la Bucureşti“. 

A suferit de meningită

Copilaşul a suferit de meningită, de care a reuşit să se vindece, dar la vârsta de trei luni i s-a montat un şunt, un tub de drenare a excesului de lichid cefalorahidian din creier.
 

Băieţelul fusese adus vineri, 2 februarie, de părinţii săi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, dar, potrivit reprezentanţilor spitalului, a fost luat acasă, părinţii refuzând internarea. După câteva zile, copilul a fost adus din nou la spital într-o stare mult mai gravă. „Este vorba de un copil de un an şi jumătate care, în urmă cu zece zile, s-a prezentat la camera de gardă, de la Secţia Pediatrie, cu tulburări neurologice, dureri de cap, dar părinţii nu au dorit să fie internat şi l-au luat acasă, semnând că refuză internarea. Este un pacient despre care se ştia că are un şunt ventriculo-peritoneal, care în jurul vârstei de o lună a suferit o meningită, dar fusese vindecat. Acel şunt s-a mai înfundat pe parcursul unui an şi a mai avut internări şi intervenţii la Bucureşti, la Spitalul Marie-Curie şi „Bagdasar Arseni“, a spus Ramona Oprea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

În schimb, tatăl copilului a precizat că nu i s-a spus de către medic cât de gravă este situaţia, acesta spunând că este vorba de o simplă răceală: „Ni s-a spus că dacă nu dorim o tratare permanentă, să mergem şi să-i facem un tratament copilului acasă. Am dat o semnătură că nu dorim o internare permanentă, dar medicul nu ne-a spus că poate există probleme cu şuntul şi să vorbim ca să mergem la Bucureşti“. 

Starea copilului s-a agravat

După câteva zile, starea copilului s-a agravat, iar părinţii au chemat ambulanţa, care, potrivit lui Valeriu Cristian Bărbuică, a venit după 18 minute: „Duminica trecută copilul meu a făcut o convulsie. Am sunat la 112, a venit Salvarea după 18 minute, din Centru până-n Debarcader. Atât îi ia unei Salvări în Târgu Jiu să ajungă: 18 minute!!!“.
 

Ramona Oprea spune că au apărut complicaţii cu privire la şuntul care i s-a montat: „Duminică a revenit la spital într-o stare mult mai gravă, comatos, cu crize comiţiale, cu hipertensiune craniană şi a fost trimis de urgenţă la Spitalul «Bagdasar Arsenie». Copilul nu a  avut nicio simptomatologie din punct de vedere al meningitei. Era vorba de complicaţia acelui şunt“. Băieţelul a decedat din cauza hidrocefaliei tetraventricular, o complicaţie după ce s-a vindecat de meningită bacteriană. 

Conducerea SAJ Gorj: „Nu s-a anunţat instalarea stopului cardio-respirator“

Claudiu Constantinescu, directorul medical al SAJ Gorj, a precizat că băiatul nu a intrat în stop-cardiorespirator: „A fost preluat de la domiciliu de către echipajul Ambulanţei, în dimineaţa zilei de 4 februarie. Avea atunci o convulsie tonico-cronică şi, înainte de a fi adus la spital, a fost stopată această convulsie din medicaţia administrată. A fost preluat, ulterior, de la ATI pentru a fi dus la elicopter. Copilul, în stare de somnolenţă, afebrilă, pe toată perioada în care noi am avut contact cu el, a fost transferat în stare stabilă până la elicopter. În momentul preluării de către echipajul de la elicopter, saturaţia acestuia, care varia oarecum, a scăzut. Ei au luat decizia să-l intubeze. Nu s-a anunţat instalarea stopului cardio-respirator prin staţia emisie-recepţie, nu s-a cunoscut la dispeceratul Salvării că pe timpul transferului la heliport s-a întâmplat să se stopeze copilul“. Acesta a precizat că ambulanţa s-a deplasat la caz în 7-8 minute.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite