Veteranul de război Alexandru Ţundrea, sărbătorit la împlinirea vârstei de 105 ani. Este cel mai bătrân gorjean, deşi a trecut prin vremuri foarte complicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veteranul de război Alexandru Ţundrea a fost sărbătorit ieri, cu prilejul împlinii vârstei de 105 ani de autorităţile locale, reprezentanţii Garnizoanei Târgu Jiu.

Viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor, i-a oferit veteranului de război însemne de apreciere faţă de eroismul, dârzenia şi patriotismul de care a dat dovadă în luptele din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Veteranul de război Alexandru Ţundrea este cel mai vârstnic gorjean. Acesta a fost sărbătorit în cadrul „Anului Veteranilor de Război“. O delegaţie de cadre militare din Garnizoana Târgu-Jiu s-a deplasat la domiciliul generalului (în retragere)  Alexandru Ţundrea, la împlinirea venerabilei vârste de 105 ani.

În acest an, Alexandru Ţundrea a primit din partea Consiliului Judeţean Gorj într-un cadru festiv o diplomă de excelenţă.

Profesorul copiilor lui Petru Groza, prim-ministru în primul guvern comunist

image

Cel mai în vârstă gorjean s-a născut în anul 1910, într-o familie de ţărani simpli, care au înţeles rostul învăţăturii şi l-au sprijinit să studieze. Alexandru şi-a petrecut copilăria în satul Teleşti-Moşneni, unde a urmat şi şcoala primară. A absolvit Şcoala Normală din Târgu-Jiu, actualul Colegiu Naţional „Spiru Haret“, şi a devenit învăţător. A lucrat ca dascăl în mai multe comune din Gorj, până în anul 1932, când a fost luat în armată, la infanterie, în Regimentul Tudor Vladimirescu. După eliberare, a fost repartizat în judeţul Hunedoara. În anul 1935, Alexandru Ţundrea s-a înscris la Facultatea de Drept şi la Facultatea de Filosofie din Cluj-Napoca. A reuşit să studieze, în paralel, la ambele facultăţi. Pe timpul studiilor superioare a făcut practică, timp de un an, la Liceul „Decebal“ din Deva, unde i-a avut elevi pe copiii lui Petru Groza, prim-ministru în primul guvern comunist al României.

Prizonier în lagărul rusesc

Cariera didactică i-a fost întreruptă de marile evenimente istorice. A fost concentrat în anul 1938 şi un an mai târziu a fost mobilizat în Regimentul 96 Infanterie Caransebeş, cu gradul de locotenent în rezervă.

A participat la acţiunile de apărare organizate preventiv în Ardeal. În primăvara anului 1941 a fost mobilizat din nou şi a plecat pe frontul de Est. În primăvara anului 1943, a plecat către Stalingrad, dar compania din care făcea parte a fost oprită în timpul deplasării şi trimisă în Caucaz, în zona Erevan. A urmat o perioadă lungă şi grea de aşteptare, fără posibilitatea de a lua legătura cu cei de acasă şi de a le transmite că este în viaţă. Familia l-a crezut mort şi i-a făcut pomană. „Cât am fost prizonier, nu am putut să trimit părinţilor vreo scrisoare şi nu au ştiut dacă sunt viu sau mort. Am fost plâns. S-au tras clopotele şi maică-mea mi-a făcut pomană. A împărţit colaci şi cele necesare“, a povestit Alexandru Ţundrea.

image

Prizonierii nu au fost eliberaţi după încheierea războiului, deşi România devenise aliata Rusiei. În anul 1946, când este eliberat un prim lot de prizonieri, Ţundrea a avut şansa să fie trecut pe lista celor care urmau să plece, dar a fost scos din grup şi trimis înapoi în lagăr pe motiv că era reacţionar. Singurul noroc a fost că între cei eliberaţi a fost şi un gorjean din Stolojani care, ajuns acasă, a transmis familiei că Alexandru este în viaţă.

Alexandru Ţundrea a mai stat în lagăr încă doi ani şi a fost eliberat abia în vara anului 1948. A fost transportat cu un tren sovietic până la Focşani, unde a primit ceva bani şi a fost lăsat să plece cum poate către casă. Ajuns acasă, Alexandru Ţundrea şi-a continuat meseria de dascăl, iniţial pe un post de învăţător la Peşteana Jiu, apoi profesor de matematică şi franceză la şcoala din comuna gorjeană Teleşti. Nu i-a plăcut doctrina comuniştilor şi nici ceea ce făceau în ţară, aşa că nu s-a înscris în PCR, cu toate că a avut foarte multe de pierdut. 

S-a căsătorit în anul 1950 cu Constanţa şi au avut împreună doi copii. Cel mai bătrân gorjean s-a pensionat în anul 1972. În data de 9 mai 2015 a fost înaintat la gradul de general în rezervă.

Un alt veteran va fi sărbătorit

Anul 2015 este special pentru veteranii de război, cu o dublă semnificaţie: se împlinesc 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial şi 25 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război. 

Vineri, 18 noiembrie, o delegaţie de militari se va deplasa în localitatea Ploştina, din Motru, la domiciliul plt. adj.pr. (ret.) Aurelian Roşianu, la împlinirea vârstei de 100 de ani. Cei doi veterani vor primi diplome aniversare din partea Secretarului de Stat pentru Relaţia cu Parlamentul şi a comandantului Garnizoanei Târgu-Jiu, precum şi unele daruri simbolice şi diplome din partea militarilor din garnizoană.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite