Agroturism la păstrăvărie. La hanul pescăresc din Câmpul Cetăţii se învaţă cum se pescuieşte şi se găteşte cel mai bun păstrăv din Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vizitatorii îşi pescuiesc peştele, îl pot servi gătit după metoda casei sau îl pot prepara după bunul plac
Vizitatorii îşi pescuiesc peştele, îl pot servi gătit după metoda casei sau îl pot prepara după bunul plac

Cel mai bun păstrăv din judeţul Mureş, pescuit pe loc, chiar de mâna celui care îşi doreşte peşte proaspăt, se mănâncă la Câmpul Cetăţii. Pentru cei care vor să petreacă clipe de relaxare departe de vâltoarea oraşului, surprizele oferite de localnicii din Câmpul Cetăţii cu ajutorul naturii sunt de neocolit.

Sătucul Câmpul Cetăţii aparţine de comuna Eremitu din judeţul Mureş şi este situat aproape strategic pe cursul superior al râului Nirajul Mare, la nici 40 de kilometri distanţă de Târgu Mureş. Străbătut cu bicicleta, maşina sau maxi-taxi, drumul oferă imagini unice. De la case ţărăneşti, construite după model tradiţional, până la peisaje mirifice, aproape sălbatice. Cetatea care apăra sătenii în trecutul îndepărtat găzduieşte acum aproape 400 de fumuri. Localnicii, în mare parte maghiari, au împământenit obiceiurile, dar şi bucătăria ungurească.

Sătenii s-au obişnuit să ofere vizitatorilor tot ce au mai bun. Păstrăvăria şi stâna, plimbările cu căruţa, dar şi posibilitatea de a sta ore în şir în grădină atrage în special orăşenii sătui de trafic şi de calculatoare. Locul este căutat mai cu seamă de familii, deoarece copiii pot vedea cu ochii lor cum cresc legumele sau cum se hrănesc animalele.

Turiştii învaţă să pescuiască, să aibă grijă de animale sau să cultive legume

De la o idee la o afacere de agroturism nu a fost decât un act de curaj. Primul han pescăresc a adus aici mii de vizitatori anual. Dacă la început a fost doar un loc mic în care turistul putea să pescuiască păstrăv pe care o familie îl gătea, acum Hanul Pescăresc a devenit un loc cunoscut, despre care cei care trec pe aici spun că este locul în care se mănâncă cel mai bun păstrăv din Ardeal. Gătit după o reţetă specială, ţinută secret de cel puţin 20 de ani, păstrăvul a făcut din Câmpul Cetăţii un loc aparte din judeţul Mureş.

La Hanul Pescăresc turiştii găsesc tot ce au nevoie ca să plece acasă cu tolba plină. Contra cost, desigur, primesc undiţă şi momeală, iar captura pot să o mănânce acasă, gătită după bunul plac. Aşadar, Hanul Pescăresc atrage începători care pot afla cum se creşte peştele, cum se pescuieşte, dar şi cum se prepară după reţete tradiţionale. Locul este vizitat şi de străini, în special din Ungaria şi Germania.

Cei care se plictisesc de peşte au alternativă. Plimările cu căruţa în locurile care oferă istorie. Pe culmea Tâmpa turiştii au ocazia să privească burguri din epoca romană sau ruinele Cetăţii Vityal din secolul al XIV-lea.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Recomandări pe aceeaşi temă

Două minunăţii ale naturii văzute de pe bicicletă: „monştrii“ de stană din pădure şi Cheile Turzii

Cheile Borzeştiului, sălbăticia la câţiva paşi de oraş. Cum te poate „vindeca“ natura de stres

VIDEO Cheile Turzii văzute de sus. Imagini de o frumuseţe inegalabilă, însoţite de sunete reale de păsări

FOTO VIDEO „Minunea SF“ a Clujului, Salina Turda, inclusă de americani în topul locurilor incredibile din lume care merită vizitate

Recomandări pe aceeaşi temă:

Legenda Uriaşilor şi gemul de rubarbă din Saschiz, magnet pentru străini

Drumeţie pe Muntele Mare, „străjerul“  nord-estic al Apusenilor

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite