Carnea, otrava din alimentaţia sugarului şi a copilului mic. Cum alegem carnea de pui, vită sau peşte şi când i-o putem da micuţului - sfaturile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum introducem carnea in alimentatia copilului
Cum introducem carnea in alimentatia copilului

Odată ce bebeluşul se obişnuieşte cu legumele şi cu fructele se poate introduce carnea. Prima carne introdusă în alimentaţia sugarului, este carnea de pui, iar apoi cea de vacă. Atenţie, nu daţi copilului carne de animal tânăr, deoarece are o cantitate mare de acid uric! Şi peştele trebuie introdus cu grijă, iar mezelurile au foarte multă sare şi alţi aţi aditivi!

Prima carne introdusă în alimentaţia copilului trebuie să fie carnea de pui. Atenţie însă cum o alegeţi!

„Nu daţi copilului carne de pui tânăr. Conţine acid uric”

Atenţie la carnea de pui. În primul rând nu este indicat să le dăm carne de animal tânăr, pentru că conţine acid uric. Nu este indicat să începeţi diversificarea cu carne de pui din comerţ şi asta pentru că ea conţine antibiotic şi hormoni. Am avut cazuri, de exemplu o fetiţă de 3 ani, deja cu pubertate precoce. Şi băieţeilor au început să le crească sânii. Dacă aveţi rude la ţară, cumpăraţi o găină de la ţară, de pe piaţă. Carnea porţionată poate fi congelată până la trei luni” Mariana Covrig, medic pediatru Medicină de Familie

carne

Bucaţica de carne pentru bebeluş se prepară cel mai bine prin fierbere în apă, eventual cu câteva picături de ulei. Carnea trebuie apoi mărunţită cu cuţitul şi trebuie introdusă sugarului aproximativ de la 7 luni. Aceasta se dă alternativ cu gălbenuşul bine fiert, de două-trei ori pe săptămână, dar nu în aceeaşi zi. Nu se adaugă sare, cel puţin, până la un an, fiindcă toate produsele au o cantitate de sare, suficientă.

 „Până la vârsta de 3-4 ani se formează celulele adipoase. Nu ne facem copilul obez. Nu obligăm copilul să mănânce. El ştie exact cât trebuie să mănânce. Nu trebuie păcălit. Când mâncăm mâncă, nu ne jucăm. Când copilul nu mai doreşte să mănânce, nu-i mai daţi” completează Mariana Covrig, medic pediatru Medicină de Familie

Fără cremwurşti! Aceştia nu au carne!

Carnea procesata nu este recomandată bebeluşului pentru că poate fi tratată cu tot felul de E-uri, coloranţi şi alte substanţe chimice. Aşadar, nu îi daţi crenwurşti, parizer sau salamuri.  

Carnea de vită, bogată în fier

După câteva zile de la introducerea cărniţei de pui, se poate introduce carnea de vită. Din rasolul de vită se poate face o supă foarte hrănitoare şi bogată în fier. După vârsta de 8 luni se poate introduce şi carnea de peşte, dar să nu fie carne foarte grasă. Peştele va fi fiert sau făcut la cuptor. Mare atenţie la oase!

Peştele în alimentaţia copilului

Cu somonul e o problemă. În marea majoritate, e somon de crescătorie, injectat ca să aibă culoarea roz. Dacă avem o sursă bună de somon, adusă din ţările nordice, atunci da. Dacă îi dai somon sălbatic e foarte bine. Pangacius sau alte minuni vă rog să nu îi daţi. Nici adulţii nu ar trebui să mănânce aşa ceva. Peşte de Dunăre, un crap de Dunăre este foarte bun, păstrăvul e indicat. Aveţi mare grijă la oase” completează  Mariana Covrig, medic pediatru Medicină de Familie

Carnea de porc, ultima introdusă în alimentaţie!

În ceea ce priveşte introducerea cărniţei de porc, discuţiile sunt foarte controversate. Majoritatea pediatrilor înclină spre introducerea cât mai târzie a porcului în alim entaţia copilului. De referat, carnea de porc va fi introdusă în alimentaţie, abia după vârsta de 3 ani.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite