Târgu-Mureş

articolul anterior articolul urmator

Cât costă să omori ilegal un urs în România: cazul vânătorului care a confundat ursul cu mistreţul

14
7 May 2021 07:32:42
Autor: Daniel Dancea
Un vânător care a confundat un mistreţ cu un urs a fost dat în judecată pentru a plăti zeci de mii de euro FOTO Pixabay
Un vânător care a confundat un mistreţ cu un urs a fost dat în judecată pentru a plăti zeci de mii de euro FOTO Pixabay

Un vânător din judeţul Mureş a fost obligat de către judecători să îi achite Gărzii Forestiere 40.000 de euro pentru că a împuşcat ilegal un urs. Sentinţa nu este definitivă, procesul fiind pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş, în faza de apel.

Legea vânătorii şi a fondului cinegetic stabileşte condiţile în care poate fi practicată vânătoarea în România, dar stabileşte, totodată, şi valoarea despăgubirilor care trebuie achitate în cazul unor fapte ilicite. Astfel, printr-o anexă la lege sunt fixate despăgubirile ce trebuie achitate pentru specii la care vânătoarea este interzisă.

Cele mai mari despăgubiri prevăzute de lege, 40.000 de euro, sunt în cazul ursului. Printr-o sentinţă pronunţată în iulie 2020, care nu este definitivă, fiind atacată cu apel, un vânător din Mureş a fost obligat să achite 40.000 de euro după ce a împuşcat un urs pe care l-a confundat cu un mistreţ.

Totul s-a întâmplat în noiembrie 2016, în timpul unei partide de vânătoare autorizată pentru vânarea mistreţului, când a împuşcat un urs. În urma incidentului, pe numele vânătorului a fost deschis dosar penal.

După jumătate de an de anchetă, vânătorul a fost declarat nevinovat, procurorii considerând că „nu sunt apte a proba forma de vinovăţie cerută de lege pentru săvârşirea infracţiunii de braconaj, respectiv intenţia directă sau indirectă, pârâtul fiind în eroare la momentul în care a făcut uz de armă crezând că este un exemplar din specia mistreţ”.  

Dat în judecată pentru a plăti ursul

Chiar dacă a scăpat de acuzaţiile penale, vânătorul a fost dat în judecată de Garda Forestieră, printr-un proces civil, pentru a fi obligat să achite despăgubirea de 40.000 prevăzută de lege pentru împuşcarea ursului.

Judecătoria Târgu-Mureş a admis cererea şi l-a obligat pe vânător să achite despăgubiri de 40.000 de euro. „Pentru angajarea răspunderii civile delictuale este necesară îndeplinirea cumulativă a patru condiţii, respectiv existenţa unei fapte ilicite, a unui prejudiciu, o legătură de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu, precum şi existenţa vinovăţiei, care se apreciază în raport de culpa cea mai uşoară”, a arătat Judecătoria Târgu-Mureş, care consideră că în cazul ursului împuşcat după ce a fost confundat cu un mistreţ sunt îndeplinite toate condiţiile cerute de lege.

„Vinovăţia pârâtului a îmbrăcat în cauză forma culpei. Astfel, din declaraţiile martorilor audiaţi în cursul urmăririi penale rezultă că pârâtul a tras focurile de armă care au dărmat exemplarul de urs. Pârâtul, audiat în calitate de suspect în dosarul de urmărire penală a declarat că a tras două focuri de armă asupra unui mistreţ şi nu a avut intenţia de a trage asupra unui urs, fiind surprins de faptul că a confundat cele două animale.

Pârâtul nu a prevăzut rezultatul faptei sale, deşi trebuia şi putea să îl prevadă, având în vedere că vânătoarea se desfăşura într-o zonă în care se aflau animale sălbatice, existând posibilitatea să existe şi alte animale decât cele enumerate în autorizaţia de vânătoare”, a arătat judecătorul care l-a obligat pe vânător să achite despăgubiri de 40.000 de euro.

Sentinţa Judecătoriei Târgu-Mureş a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Tribunalul Mureş. După amânarea succesivă a pronunţării, judecătorii au decis să repună cauza pe rol pentru a cere detalii suplimentare despre circuitul unor documente care au legătură cu cazul. Următorul termen din proces a fost stabilit în 15 iunie.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Investigaţie Agent Green: Ursul uriaş Arthur, împuşcat de un prinţ într-o arie naturală protejată

Ministrul Mediului, despre ursul Arthur: Trebuie stabilit dacă s-a respectat legea. Sancţiunea este de 30.000 de euro

Cine este prinţul Emanuel de Liechtenstein, acuzat că l-a împuşcat pe ursul Arthur

Florin Cîţu, despre uciderea ursului Arthur: Se pare că nu este cel mai mare urs. Nu toate datele sunt corecte

Investigaţie Agent Green: Ursul uriaş Arthur, împuşcat de un prinţ într-o arie naturală protejată

Ministrul Mediului, despre ursul Arthur: Trebuie stabilit dacă s-a respectat legea. Sancţiunea este de 30.000 de euro

Cine este prinţul Emanuel de Liechtenstein, acuzat că l-a împuşcat pe ursul Arthur

Florin Cîţu, despre uciderea ursului Arthur: Se pare că nu este cel mai mare urs. Nu toate datele sunt corecte

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

sinapsa lipsa
7.05.2021, 07:51:27

v-a spus neamtul: 7000 de euro. din 1990 incoa era vreo 5000 de marci vest germane...cu inflatia cu una alta s-a ajuns la pretul asta. faptul ca inca unul a venit in romania la vinatoare dupa nu stiu citi, inclusiv tiriac cu mega asasinatele sale, nu e problema. eu nu vad problema aici. in rp moldova daca ai bani si-ti place o fata de pe strada te duci si o iei pur si simplu. asta e zona. problema e ca treaba asta a venit din presa internationala....si intrebarea e ce se urmareste cu chestia asta de fapt? orice casa are o camera rezervata pentru nevoi personale...un WC. asa si Europa are nevoie de asa o camera. Romania e WC-ul perfect.

+6 (16 voturi)
sinapsa lipsa
7.05.2021, 07:57:30

cine cred ca treapa cu wc-ul e la misto, ii recomand sa citeasca "Ghepardul". o sa vedeti acolo cum era treaba cu nevoile la dineuri. pt ca oricum nu stiti sa cititi, o sa va spun tot eu: se faceau in niste farfurii, dupa care erau asezate frumos ordonat. in 2021 lumea a evoluat. cu ceva bani in RO poti face ce vrei. De-alde Dinca iti da fete cheap...totul aranjat si automatizat.

+5 (15 voturi)
Florin Frid
7.05.2021, 08:22:03

Cum am scris si ieri,servicile ,inclusiv johannis stiau de aceasta vanatoare. Austriecii de cateva sute de ani ne considera o tara africana,unde poti mitui pe toata lume si ca suntem oameni fara coloana. Este un motiv de suspendare a presedintelui,l-am votat de 2 ori,dar cred ca amenintarea ciumei rosii a disparut.Este timpul sa avem un presedinte roman !

0 (12 voturi)
Florin Frid
7.05.2021, 09:13:46

Sa va spun si cum o sa decurga ancheta ; Procurorii o sa cerceteze pt anumite fapte ca sa=l faca scapat pe el si pe Johannis de genul:port ilegal de arma... normal ca printul lui peste, are port de ucigas de arma. O sa ne arunce praf in ochi,cum ca legislatia este vinovata,psd-ul,etc.Si iarasi spaga a fost luata si faptuitorii scapa ! PNL-ul daca nu se implica in pedepsirea ucigasilor simbolului national, o sa aiba soarta USR,adica nu o sa mai faca scorul parlamentarele din 2020

+1 (7 voturi)
minciuna.ro
7.05.2021, 09:11:23

Hoherul pădurii Veniți după mine, frați pădureți, E vânătoare în munți, la mistreți! Veniți după mine, sus între târși E vânătoare, să dați semn la urși! Uuu! face lupul, el urlă pesemne, Ori poate Dănilă doboară lemne, Ori poate mistreții și cu Hârjoabă, Desfac porumbul boabă cu boabă. Veniți după mine, sus prin păduri Mai sunt dihănii și lemne să furi! Veniți după mine ai codrilor fii, Hoherul pădurii ce bine-i să fii!

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările