Ce se întâmplă la sanctuarul marian din Harghita unde va ajunge Papa Francisc. Pelerinajul cu peste 150.000 de catolici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelerini la Şumuleu-Ciuc FOTO Mediafax
Pelerini la Şumuleu-Ciuc FOTO Mediafax

Biroul de Presă al Vaticanului a anunţat vineri, 11 ianuarie, că Sanctitatea Sa Papa Francisc va întreprinde o vizită în România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. Suveranul Pontif va vizita oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj şi Sanctuarul Marian de la Şumuleu Ciuc.

„Papa Francisc va face o călătorie apostolică în România în perioada 31 mai - 2 iunie 2019. Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj, precum şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc. Este a doua vizită a unui suveran pontif în România după cea a papei Ioan Paul al II-lea din 7-9 mai 1999. Tema vizitei papei Francisc este: «Să mergem împreună». Logoul vizitei o înfăţişează pe sfânta Fecioară Maria care îmbrăţişează persoane de diferite categorii de vârstă, toate conduse de crucea Mântuitorului. Prin tradiţie, România este numită "grădina maicii Domnului", aşa cum a amintit şi sfântul papă Ioan Paul al II-lea în vizita pe care a făcut-o în anul 1999 în România. Totodată, culorile de pe logo sunt culorile steagului României: roşu, galben şi albastru", se arată într-un comunicat de presă al Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.

Itinerariul exact şi programul detaliat al vizitei urmează să fie făcut public ulterior. Din comunicatul făcut public azi reiese că Papa Francis va vizita şi Şumuleu-Ciuc, localitatea din judeţul Harghita unde are loc cel mai important pelerinaj catolic de pe teritoriul României.

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în urmă cu aproape patru secole şi jumătate. La slujba de Rusalii care a avut loc în mai 2018 la Şumuleu Ciuc au participat 130.000 de pelerini, dar numărul credicioşilor catolici care au ajuns acolo anual a trecut la un moment dat de 150.000 de persoane. Printre pelerini s-au numărat  preşedintele Ungariei, Ader Janos, soţia sa, Anita Herczegh, şi vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt.

În 2019, sărbătoarea Rusaliilor este programată în calendarul catolic pe data de 9 iunie, deci pelerinajul din Harghita va avea loc la câteva zile după vizita Papei.

În centrul pelerinajului se află Fecioara Maria, a cărei statuie este sculptată în lemn de tei, are o înălţime de 2,27 metri şi este considerată cea mai înaltă statuie din lume care o înfăţişează pe mama Mântuitorului. Este madonă şi regină deopotrivă, în mâna dreaptă ţine un sceptru, iar pe braţul stâng îl poartă pe Pruncul Iisus. Pe cap poartă o tiara, înconjurată de o coroană formată din 12 stele, sub picioarele ei se află luna şi de sus până jos este învăluită în razele soarelui.

Prima menţiune a statuii Maicii Domnului de la Şumuleu a părut în anul 1624, într-un inventar al bunurilor Mănăstririi şi Bisericii Franciscane, la care face referire istoricului franciscan Leonárd Losteiner, în însemnările sale din 1776-1777.

Marea invazie turco-tătară din zona Ciucului, în 1661, a devastat şi incendiat complexul mănăstiresc de la Şumuleu şi Cetatea Miko (pe teritoriul actualului oraş Miercurea Ciuc), iar peste 10.000 de locuitori au pierit sau au fost luaţi în robie.

Din altarul Maicii Domnului a fost salvată doar Statuia Fecioarei Maria care, după reconstruirea bisericii, în 1664, a fost aşezată pe altarul principal, alături de statuile Sfintelor Ecaterina şi Barbara.

Potrivit unei legende, de atunci, în preajma unui pericol care ameninţă secuimea, faţa statuii se schimbă, iar rana de pe obraz, pricinuită de sabia unui tătar, sângerează.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite