FOTO Cei 40 de mucenici, ziua când babele se “întâlnesc” cu moşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mucenici 6

După vremea schimbătoare din “zilele babelor” urmează moşii de primăvară. În popor se spune că moşii sunt mai blânzi, prin urmare şi vremea va fi mai caldă. Ziua de 9 martie este ziua când babele cu moşii se “întâlnesc”, de sărbătoarea celor 40 de mucenici.

Cuprinse între Mucenici - care se sărbătoresc pe 9 martie - şi Alexii, cele nouă zile ale Moşilor sunt cu mult mai blânde şi mai puţin capricioase decât Babele de dinaintea lor. La fel ca 1 martie, ziua de 9 a acestei luni, când sunt marcaţi în calendare cei 40 de Sfinţi Mucenici) este una cu totul specială.

În popor se spune că dacă babele şi-au făcut bine treaba, adică vremea a fost schimbătoare în primele 9 zile ale lunii martie, atunci moşii vor fi mai blânzi, vremea se va âmbuna şi va devein mai caldă” ne povesteşe Laura Pop – muzeograf la Muzeul de Etnografie Târgu-Mureş

Conform zicalelor bătrâneşti, în ultima zi din cele 9, Baba Dochia, moare şi se preface în stană de piatră. Iar aceasta este şi prima zi a moşilor.

Tradiţii şi obiceiuri în popor, de mucenici

Cei 40 de mucenici sunt sărbătoriţi mai mult în Molşdova şi în partea de sud a ţării noastre. În transilvania există totuşi câteva obiceiuri. Se spune că dacă bei în această zi 40 sau 44 de pahare de vin roşu, atunci îţi va merge bine anul acesta. Azi se aprind focurile prin curţi şi grădini, cu idea că cenuşa rezultată trebuie să fie aruncată în faţa caselor şi a anexelor gospodăreşti, reprezentând  cenuşa provenită de la focurile celor 40 de Mucenici. La noi în Transilvania aceste focuri se aprind mai ales în 25 martie, de Bunavestire” mai competează muzeograful.

Moşii bat pământul să alunge frigul

Se spune că moşii vin să bată pământul cu maiurile pentru alungarea frigului şi scoaterea căldurii. Bătrânii pe vremuri spuneau că de mucenici sunt aşteptate spiritelor morţilor cu scaune şi mese întinse la focurile aprinse” explică L. Pop - muzeograf

Tot acum începe tăierea primelor corzi de viţă de vie, stropirea cu apa din zăpadă a casei şi plugului pentru belşug ori retezarea stupilor şi stropirea cu rachiu de drojdii, ca să fie feriţi de boli şi dăunători.

Superstiţii: Cum va fi prima zi a moşilor aşa va fi toată primăvara

Se spune că aşa cum va fi vremea în 9 martie aşa va fi timp de 40 de zile, iar dacă în prima zi a moşilor va fi frig, atunci e semn că iarna va dura până la Sfântul Gheorghe, adică pe 23 aprilie” mai completează muzeograful.

În unele regiuni ale ţării, gospodinele nu iau ouăle din cuibare pentru că se spune că acestea trebuie lăsate acolo, pentru a fi spor la ouă şi la pui tot anul. O altă superstiţie spune că în prima zi a moşilor nu trebuie aruncat gunoiul din casă, pentru a nu se înmulţi lupii. În unele zone din Oltenia, în dimineaţa zilei de 9 martie se afumă casa şi pe cei care locuiesc în ea, pentru a fi feriţi tot anul de animale şi lighioane sălbatice.

Cine au fost cei 40 de Mucenici

Potrivit Bisericii, cei 40 de mucenci au pătimit în oraşul Sevastia din Armenia, în vremea lui Licinius (307-323), împăratul roman de Răsărit. Cu prilejul praznicului Sfinţilor 40 de Mucenici, se oficiază Sfânta Liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul sau a Darurilor mai înainte sfinţite.

Cei 40 de mucenici, originari din Capadocia - Asia Mică, erau ostaşi în Legiunea a XII-a Fulminata, din Armenia şi condusă de guvernatorul Agricola. Împăratul Licinius a pornit o prigoană împotriva creştinilor din partea de răsărit a Imperiului Roman, iar cum în armata romană exista obiceiul ca principalul cult să fie adresat împăratului şi cei 40 de ostaşi romani au refuzat să se jertfească împăratului şi zeilor, aceştia au fost întemniţaţi, iar opt zile mai târziu, au fost omorâţi.

Potrivit tradiţiei, în ziua de 9 martie, gospodinele prepară mucenicii. Aceştia pot fi pregătiţi ca o prăjitură cu miez de nucă şi miere sau un aluat în forma cifrei opt, fiert în apă cu mirodenii şi nucă.

mucenici 5

Mucenicii se împart la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte. Se mai spune că, în această zi, poarta cerului se deschide şi moşii se întorc între cei din care s-au ridicat.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite