Târgu-Mureş

articolul anterior articolul urmator

Cinismul Justiţiei în cazul directorului din Mureş detaşat la sute de kilometri de casă după ce a denunţat sistemul clientelar

60
1 Dec 2020 06:20:01
Autor: Simona Voicu
Ovidiu Ianculescu FOTO Captură Recorder
Ovidiu Ianculescu FOTO Captură Recorder

Tribunalul Mureş a respins solicitarea fostului director al Serviciului de Gospodărire a Apelor Mureş privind suspendarea detaşării în Maramureş, invocând că Ovidiu Ianculescu poate angaja o persoană care să îl ajute la creşterea copilor, respectiv la îngrijirea celor doi socri bolnavi de cancer.

Ovidiu Ianculescu, fostul director al Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Mureş, cel care reclamă că a fost forţat să îşi dea demisia din funcţia pe care o câştigase prin concurs, pentru a face loc unui liberal fără nicio pregătire în domeniu, a fost detaşat începând cu 5 noiembrie tocmai în Maramureş. 

Potrivit deciziei de detaşare emisă de Administraţia Bazinală a Apelor (ABA) Mureş, Ovidiu Ianculescu ar trebuie să lucreze pentru o perioadă de 12 luni pe postul de inginer şef Ia SGA Maramureş - Administraţia Bazinală a Apelor Someş-Tisa.

Ianculescu a contestat în instanţă ordinul de detaşare, însă cum până la soluţionarea procesului pot trece luni de zile, acesta a înaintat încă o acţiune pe rolul Tribunalului Mureş. Prin intermediul acesteia a solicitat emiterea unei ordonanţe preşedinţiale care să suspende efectele deciziei de suspendare până la soluţionarea cauzei pe fond.

În motivarea cererii, a arătat că decizia de detaşare nu este altceva decât o măsură sancţionatorie raportată la refuzul de a se supune măsurilor adoptate la nivel politic în cadrul ABA Mureş. Ovidiu Ianculescu a subliniat că măsurile opresive împotriva sa au demarat la începutul anului 2020 când a fost obligat să demisioneze din funcţia de director.

Ulterior, a revenit asupra hotărârii, fiind decis să lupte cu sistemul politic care l-a înlăturat. Pe lângă acţiunile deschise în instanţă, prin care a solicitat să se constate că renunţă la demisie, a fost înregistrată şi o plângere penală la DNA. Urmare a demersurilor efectuate de inginerul Ianculescu, conducerea ABA Mureş a decis să-l detaşeze în alt judeţ. 

Detaşat de urgenţă fără nicio explicaţie

În faţa instanţei, Ianculescu a arătat că detaşarea la 200 de kilometri distanţă de casă se resfrânge negativ asupra familiei sale. 

„Reclamantul se află într-o situaţie familială delicată, acesta şi soţia dânsului îşi îngrijesc cei doi copii minori, soacra şi socrul reclamantului sunt persoane diagnosticate cu cancer pe care reclamantul şi soţia acestuia le îngrijesc şi, nu în ultimul rând, solicită a se observa că reclamantul a refuzat măsura detaşării încă de la momentul la care aceasta i-a fost adusă la cunoştinţă. Se poate observa, de asemenea palpând fondul dreptului, că această decizie nu este motivată nici în fapt, nici în drept. Or, această măsură a detaşării nu reclamă urgenţa dislocării unui om care a prestat activitate mai mult de 10 ani în cadrul SGA Mureş şi a mutării acestuia în interes de serviciu, afirmativ în interes de serviciu, la o unitate care se află la peste 200 de km distanţă”, a subliniat în faţa judecătorilor avocatul lui Ovidiu Ianculescu.

De partea cealaltă, ABA Mureş a solicitat respingerea cererii, invocând că, în caz contrar, instanţa s-ar antepronunţa pe fondul cauzei. În plus, a invocat că în calitate de angajator are competenţa să dispună modificarea unilaterală a contractului individual de muncă al acestuia prin detaşare.

Instanţa: Nu este o pagubă ireparabilă că soţia trebuie să crească singură doi copii mici

Apărarea invocată a ABA Mureş a fost însuşită de judecători care au apreciat că ”examinarea criticilor aduse de reclamant deciziei menţionate implică în realitate cercetarea fondului”. Nici situaţia familială nu i-a impresionat pe judecători, care au apreciat că Ovidiu Ianculescu poate găsi soluţii pentru creşterea copiilor, pe durata detaşării în Maramureş: să angajeze alte persoane care să îl suplinească în familie cât este plecat de acasă.

”Tribunalul mai constată că motivele invocate de reclamant privind situaţia sa familială nu relevă iminenţa producerii unei pagube ireparabile ca urmare a faptului că soţia reclamantului ar trebui să crească singură cei doi copii minori pe perioada detaşării, existând posibilitatea angajării cel puţin temporare a unei persoane care să ajute la îngrijirea copiilor. Cu privire la faptul că minorii necesită supraveghere permanentă în contextul actual în care şcolile sunt închise, tribunalul mai notează că există norme legale privind acordarea unor zile libere plătite pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului”, a motivat judecătorul Tribunalului Mureş.

Şi în cazul socrilor lui Ovidiu Ianculescu, judecătorii au invocat familia poate recurge la ajutorul altor persoane cât timp este plecat. Decizia Tribunalului Mureş a fost contestată de Ianculescu, o hotărâre definitivă în acest caz urmând a fi pronunţată de Curtea de Apel Mureş după judecarea căii de atac.

Reacţia preşedintelui şi a premierului

Ovidiu Ianculescu, inginer de profesie, a relatat jurnaliştilor de la Recorder că a ajuns director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş, instituţie care gestionează infrastructura de apă din şase judeţe, urcând ierarhic treaptă cu treaptă, nefiind membru al unui partid şi dând concurs pe post. La începutul acestui an, după ce conducerea Apelor Române a fost preluată de liberalul Ervin Molnar, Ianculescu susţine că i s-a cerut să demisioneze, funcţia fiind ocupată de Ionuţ Cengher, secretar PNL Mureş şi consilier al senatorului liberal Cristian Chirteş. Cengher a fost numit la conducerea SGA Mureş, prin detaşare de la Senat, deşi nu are nicio pregătire în domeniul Apelor. În urma dezvăluirilor Recorder, acesta a fost demis pentru declaraţii publice „care nu fac cinste”. 
 
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, printr-un comunicat de presă, că respinge categoric orice demers de numire în funcţii publice a unor persoane care nu întrunesc condiţiile cerute de lege şi care nu au experienţă în domeniul în care sunt propuse. La rândul său, premierul Ludovic Orban a afirmat că, în acest caz, a fost o numire nepotrivită, motiv pentru care a dispus plecarea acelei persoane numite. 
   
Vă mai recomandăm să citiţi:
 
Şeful SGA Mureş, destituit pentru „declaraţii care nu fac cinste” la scurt timp după ce fost numit politic în funcţie şi a recunoscut că nu se pricepe
 
Orban, despre cazul din Mureş: A fost o numire nepotrivită. Am şi dispus plecarea acelui om care a fost numit

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

60 Comentarii

Nicolai Barbulescu
1.12.2020, 07:24:06

Felicitari PNL-ului credeam ca numai PSD-ist practica numirea incapabililor in posturi cheie dar vad ca toata clasa politica este o apa si un pamant vorba aceea vin ai nostri pleaca ai nostri noi ramanem ca prostii in coada Uniuni Europene.Desi imnul de stat ar un titlul bun DESTEAPTATE ROMANE ar trebui sa ne trezim la realitate si in ziua votului sa ne facem datoria taxand Politicieni.

+25 (29 voturi)
inuendo
1.12.2020, 07:34:32

Politicianism interlop la pnl, din păcate năpădit de interese psdiste. Justiție oarbă și cinică, aservită în mod fățiș polticianismului interlop promovat de noul usl. PNL=PSD! Rușine domnilor concători! Rușine domnilor judecători! Sunteți prea bine plătiți din banii publici!

+12 (36 voturi)
gigescu
1.12.2020, 07:41:58

domnul acesta a fost pus in functie de nashul lui sef la Apele Romane Mures .Fara concurs .Membrii PSD ambii .A stat 2-3 ani pe post , numit , fara concurs , apoi , acum 2 ani , nashul a organizat un smulacru de concurs si l-a pus in functie .Normal ca s-o fi lipit ceva de el acolo , talamb sa fii si tot prinzi ceva . Si-a dat DEMISIA , DEMISIA ...stia ce bube are , doar nu i-a fi pus pistolul la cap ... apoi vezi Doamne l-a gasit lupta pentru dreptate .Aceasta campanie pentru denigrarea PNL este platita de USR .Incredibil ...

-24 (36 voturi)
inuendo
1.12.2020, 07:48:32

@gigescu Nu te credeam capabil de asemenea comentariu bolșevic. Păcat!

+2 (30 voturi)
Mihai Popescu
1.12.2020, 07:45:19

Statul mafiot functioneaza f.f. bine. Inclusiv justitia acestui stat.

+2 (26 voturi)

Vezi toate comentariile (60)

Modifică Setările