Târgu-Mureş

articolul anterior articolul urmator

Cum a fost omorât un copil de 5 ani de fratele său cu arma unui pădurar inconştient. Dezvăluirile procurorilor

19
9 May 2021 14:31:55
Autor: Remus Florescu
Circa 20 de persoane au participat la partida de tir improvizată de proprietarul armelor. FOTO: Unsplash.com
Circa 20 de persoane au participat la partida de tir improvizată de proprietarul armelor. FOTO: Unsplash.com

Pădurarul de 49 de ani cu a cărui armă a fost împuşcat din greşeală un copil de 5 ani ar fi organizat o partidă de tragere la o ţintă improvizată, spun procurorii. Acesta a dat copiilor arme de tir sportiv şi muniţie fără a supraveghea cum sunt acestea manevrate.

Judecătoria Târgu Mureş a hotărât, la finalul săptămânii, arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile a proprietarului armei neletale cu care un copil de 5 ani din judeţul Mureş a fost ucis din greşeală de fratele său. Este vorba despre un pădurar de 49 de ani care activa cadrul Ocolului Silvic Târgu Mureş. Acesta este acuzat de ucidere din culpă, infracţiune pedepsită de la 2 la 7 ani de închisoare şi de complicitate la 20 de infracţiuni privind uzul de armă fără drept. 

 „Adevărul” a intrat în posesia solicitării de arestare preventivă înaintate instanţei de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş în care sunt reconstituite pas cu pas faptele petrecute.  
 
Din cercetările efectuate de procurori a rezultat că în data de 3 mai, în jurul orei 12.00, în localitatea Hărţău, în zona punctului de refugiu aparţinând Ocolului Silvic Târgu Mureş, mai multe familii cu copii au participat la un picnic. În zonă a ajuns şi T.I. (49 de ani), lucrător în cadrul Ocolului Silvic Târgu Mureş. Acesta a scos din portbagajul autoturismului personal două arme neletale cu aer comprimat şi muniţia aferentă şi le-a pus la dispoziţia participanţilor la picnic, circa 20 de persoane, pentru a trage la o ţintă improvizată în zonă. Precizăm că armele erau deţinute legal de către pădurar.


„A înlesnit uciderea minorului” 

Procurorii susţin că pădurarul „a înlesnit uciderea minorului R.I.I. (5 ani) de către minorul R.V.O. (8 ani), întrucât a pus la dispoziţie o armă neletală cu aer comprimat supusă autorizării şi muniţia aferentă şi nu a supravegheat ulterior modalitatea în care era manevrată arma”. 
 
De asemenea, pădurarul ar fi încălcat legea privind regimul armelor şi muniţiilor (295/2004), care stabileşte cum pot fi purtate astfel de arme nelegale care necesită autorizarea. Astfel, acest tip de arme pot fi purtate numai de către titularul permisului de port-armă, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: a) trebuie să fie asigurată şi să nu fie armată; b) să nu prezinte defecţiuni, cu excepţia situaţiei în care este transportată la armurier; c) trebuie să stea în permanenţă introdusă în toc şi ascunsă vederii, cu excepţia situaţiilor în care persoana este autorizată, potrivit legii, să o utilizeze; d) să se afle în permanenţă numai asupra sa şi să nu fie înmânată, sub nicio formă, altor persoane, cu excepţia armurierilor, intermediarilor, organelor de poliţie competente, precum şi personalului abilitat prin lege să păstreze şi să asigure securitatea temporară a armelor, la intrarea în instituţiile publice, în mijloacele de transport naval sau aerian, precum şi în alte locuri unde portul armei este interzis prin lege;”
 

Partidă de tir ilegală cu 20 de persoane 

De asemenea, pădurarul a încălcat legea când a tras şi a permis altora să tragă cu armele în ţinte improvizate într-o zonă deschisă. „Armele neletale de agrement supuse autorizării pot fi folosite doar în spaţii  delimitate care nu sunt accesibile publicului sau în spaţii special amenajate sau semnalizate, în condiţii care să nu pună în pericol integritatea corporală sau viaţa persoanelor, iar spaţiul anterior arătat nu îndeplinea aceste condiţii”, susţin procurorii. Cu alte cuvinte, armele acestea de tir sportiv pot fi folosite doar în poligoane special amenajate, astfel încât să nu existe pericolul de a răni alte persoane aflate în zonă.
 
Magistraţii au mai reţinut că pădurarul a încredinţat fără drept în vederea folosirii cele două arme de tir sportiv cu muniţie neletală, unui număr de 20 de persoane care nu aveau dreptul de a utiliza respectivele arme.


Conştient până în ultimele clipe de viaţă


Conform jurnaliştilor de la „Observator News”, copilul de 5 ani a fost conştient în ultimele clipe de viaţă. Martori oculari la eveniment au povestit că, întins pe iarbă, în aşteptarea medicilor, copilul şi-a întrebat mama dacă o să moară. După aceea, băiatul a devenit inconştient, iar familia a început să îl resusciteze până a venit SMURD-ul. Medicii nu au putut să facă altceva decât să constatate decesul.
 

Vă recomandăm să mai citiţi

Copilul de 5 ani, împuşcat accidental de fratele său, conştient în ultimele clipe. Ce şi-a întrebat mama
 
Mureş: Proprietarul armei cu care un copil şi-a împuşcat mortal fratele, reţinut 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

mihai radu
9.05.2021, 14:46:36

Se numesc arme neletale fiindcă nu sunt create pentru a ucide expres,dar alicele pătrund în organism și dacă ating un organ vital s-a terminat,asta fără să adăugăm ca pot provoca răni grave sau mutilări !

-9 (11 voturi)
Radu Mircea
9.05.2021, 15:03:30

# Daca respecti Regimul Armelor si Munitiilor , orice arma este neletala pentru ceilalti oameni . E de remarcat ca 98 % din accidentele care implica arme sunt comise prin incalcarea acestei legi . Prima conditie care trebuie indeplinita si care se aminteste in orice instructaj , este sa nu indrepti arma (chiar fara a fi incarcata) IMPOTRIVA UNUI OM . Asta fiindca nu s-a inventat inca omul care sa fuga mai repede decit un glont .

+5 (5 voturi)
Adrian Foangǎ
9.05.2021, 15:50:19

S-au certat de la cozonac, impuscatul pusese mana pe felia mai mare, iar celalalt l-a executat.

-11 (11 voturi)
geminy alecs
9.05.2021, 15:37:13

parintii ce faceau?

-10 (12 voturi)
Adrian Foangǎ
9.05.2021, 15:51:31

Parintii strigau la ei, ii intaratau: "da-i ma si tu, loveste-l cu ceva".

-11 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările