Cum au fost pedepsiţi doi plasatori de bani falşi, după opt ani de procese. Reţeaua care împânzit Ardealul cu mii de euro şi lei contrafăcuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagina
Imagina

Doi bărbaţi din judeţul Mureş, care făceau parte dintr-o amplă reţea de plasatori de bani falşi, au fost condamnaţi definitiv la pedepse cu închisoare cu suspendare, după 8 ani de anchetă şi procese.

O adevărată fabrică de bani falşi a funcţionat în zona Ardealului, plasatorii bancnotelor false reuşind ani la rând să păcălească vigilenţa comercianţilor sau a funcţionarilor unor unităţi de trezorerie. 

Curtea de Apel Mureş a pronunţat o sentinţă definitivă în cazul unei reţele de plasatori de monede false. Sentinţa care vine după aproape opt ani de anchetă şi procese a adus pedepse cu suspendare ultimilor doi membri ai reţelei, găsiţi vinovaţi pentru săvârşirea infracţiunii de falsificare de monedă şi alte valori, respectiv asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi  înşelăciune. 

Deşi nu şi-au recunoscut decât parţial faptele, declaraţiilor lor fiind contradictorii, şi nici nu au ajutat organele de anchetă să ajungă la sursa zero, cea care producea banii falşi, cei doi plasatori au fost condamnaţi la câte 3 ani  luni închisoare cu suspendare. 

Sentinţa Curţii de Apel Mureş este definitivă, judecătorii stabilind, pe lângă condamnările blânde, ca şi cheltuielile de judecată să rămână în sarcina statului.

Escrocii care au împânzit judeţul Mureş de bancnote false, extinzându-şi ramificaţiile şi în alte zone din ţară. Au intrat în vizorul poliţiştilor de la Crimă Organizată încă din anul 2010, când primii doi plasatori au fost prinşi în flagrant. Cercetările anchetatorilor au fost îngreunate deoarece inculpaţii nu furnizau detalii, sursa zero rămânând şi până în prezen ”autor necunoscut”. Banii falşi au început să circule în continuare, în 2011 fiind operate primele arestări în acest grup infracţional.

”În perioada 2010 - primăvara anului 2011, inculpatul Marica Florin a procurat bancnote contrafăcute (de la un falsificator rămas necunoscut), a identificat plasatori şi a desfăşurat activităţi de ofertă–vânzare bancnote contrafăcute. Începând cu primăvara anului 2011, inculpatul a procurat şi deţinut şi monedă străină contrafăcută (50 euro şi 100 euro), iar activităţile de identificare plasatori, ofertă-vânzare de bani falşi, au fost preluate de învinuitul Gerebenes Paul. Acesta l-a sprijinit pe inculpatul şi a îndeplinit o perioadă de timp următoarele sarcini: identificare plasatori, predare bancnote contrafăcute şi încasarea sumelor de bani autentice”, au precizat anchetatorii.

În această modalitate, au fost atrase în activitatea infracţională mai multe persoane, sute de bancnote false, atât euro cât şi lei româneşti, fiind plasaţi pe piaţă. Plasatorii cumpărau bancnotele false cu sume mici, rămânând cu profit considerabil.

Potrivit anchetatorilor, membrii unei familii din localitatea Chiheru de Jos (tatăl şi trei dintre fii), care deţineau o afacere cu obiecte confecţionate din fier forjat, erau principalii plasatori de bancnote false.
Sumele (bani reali) cu care erau plătite bancnotele false variau în funcţie de cantitate. Spre exemplu, la una dintre tranzacţii, pentru 750 euro,  bani falşi, plasatorii au plătit 300-400 de lei. La o altă tranzacţie, cu 5.000 de euro falşi, costurile s-au ridicat la 1.200-1.300 lei (bani reali). Vânzătorii invocau că au banii falşi de la anumiţi prieteni, şi asigurau plasatorii că merg bine, pentru că şi alţii au mai încercat ,”cumpărând porci, vaci şi cai, schimbând bancnotele şi la magazine”. Plasatorii erau sfătuiţi să cumpere lucruri mărunte, ”pentru a nu fi bătător la ochi”.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum şi-au făcut milă judecătorii de o tânără notar care şi-a instigat secretarele să autentifice zeci de acte notariale în fals

Jurnalul unui interlop maghiar închis pentru deţinere ilegală de arme: „N-am avut chef să slujesc o ţară care de mult ne-a fost luată de români“

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite