Cum şi-au făcut milă judecătorii de o tânără notar care şi-a instigat secretarele să autentifice zeci de acte notariale în fals

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarele au invocat că după izbucnirea scandalului, notarul stă zilnic 8 ore la birou
Secretarele au invocat că după izbucnirea scandalului, notarul stă zilnic 8 ore la birou

O tânără notar din judeţul Harghita şi două angajate din cadrul biroului notarial al acesteia au fost trimise în judecate de procurori sub acuzaţia de fals intelectual în formă continuată şi complicitate la fals.

Un birou notarial din Cristuru Secuiesc, judeţul Harghita, a devenit locul unde oricine putea obţine autentificarea unui document, ocolind prevederile legale. În lipsa notarului, ba chiar şi a solicitanţilor. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş, notarul Katalin Lukacs, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a atestat în mod nereal în încheierile de autentificare 59 de acte notariale. 

De asemenea, cele două secretare ale biroului notarial, în lipsa notarului public, dar cu acordul său, s-au substituit obligaţiilor legale ale acestuia şi au emis 35, respectiv 24 de acte notariale. Neregulile care se petreceau la biroul notarial din Cristuru Secuiesc au ieşit la iveală în timp ce procurorii desfăşurau cercetări într-un dosar de înşelăciune.

 Astfel, anchetatorii au solicitat instanţei emiterea unui mandat de supraveghere tehnică a notarului Lukacs. În urma valorificării informaţiilor obţinute în urma supravegherii tehnice, procurorii au descoperit că deşi notarul public nu se afla la biroul notarial, au fost întocmite şi autentificate mai multe acte notariale în care s-a atestat în mod nereal faptul că: „în faţa mea, Lukacs Katalin, notar public, la sediul biroului, pentru autentificarea acestui înscris s-a prezentat .... care după ce a citit actul a declarat că i-a înţeles conţinutul, că cele cuprinse în act reprezintă voinţa sa, a consimţit la autentificarea prezentului înscris …”.

Notarul a fost interceptată în timp ce solicita secretarelor să nu spună clienţilor că ea nu se află la birou, ba mai mult şi-a admonestat mama care ar fi dat-o de gol. 

”Inculpata Lukacs Katalin a contactat-o telefonic pe mama sa, căreia i-a reproşat şi i-a cerut să nu mai spună că este sau nu prezentă la birou sau că „… vin sa falsificăm hârtiile…". Totodată, inculpata Lukacs Katalin şi-a arătat îngrijorarea că are telefonul ascultat şi că nu ar trebui să se afle că ea nu este prezentă la birou: „...aşa vrei să mă distrugi pe mine?... păi o dată ţine-ţi gura şi nu te mai băga în viaţa mea". Faptul că inculpata Lukacs Katalin obişnuia să nu se prezinte la birou în fiecare zi a reieşit şi din discuţia pe care a avut-o cu mama sa, din care reiese că aceasta din urmă i-a spus că „... mama lui V. s-ar fi lăudat că i s-a făcut un acord părintesc şi nici nu a trebuit să vină înăuntru"., se menţionează în hotărârea Curţii de Apel Târgu Mureş.

Procuri şi împuterniciri emise în lipsa notarului

În urma cercetărilor, procurorii au stabilit că în perioada respectivă notarul avea un copil mic şi obişnuia să locuiască frecvent pe raza localităţii Acăţari, din judeţul  Mureş, astfel că cele două secretare, pentru buna funcţionare a biroului notarial întocmeau documentele, stabileau identitatea părţilor, desluşeau raporturile dintre părţi, luau consimţământul, pentru ca în final beneficiarii să semneze în faţa acestora. În tot acest timp, notarul  se afla fie la locuinţa sa din Cristuru-Secuiesc sau în localitatea Acăţari ori în alte locuri, iar actele notariale le semna în afara orelor de program fără a-şi exercita astfel funcţia conform dispoziţiilor legale.

În urma administrării probatoriului, judecătorii au apreciat că infracţiunile reţinute în sarcina notarului şi a celor două secetare, raportate la persoana acestora şi scopul urmărit ”prezintă o gravitate redusă”. Instanţa a apreciat că numărul de acte materiale ”nu este în măsură să atribuie activităţii infracţionale analizate un caracter grav, care să reclame stabilirea unei pedepse”. Astfel, instanţa a decis să renunţe la aplicarea unei pedepse în cazul celor trei inculpate. Judecătorii au avut în vedere lipsa de experienţă a notarului care avea doar 2 ani şi 5 luni de activitate. 

”Inculpata Lukacs Katalin – probabil şi datorită lipsei de experienţă – a pus în operă  şi a consolidat o practică eronată în ceea ce priveşte autentificarea unor înscrisuri notariale (declaraţii de consimţământ şi împuterniciri), datorită înţelegerii insuficiente a responsabilităţii, demnităţii şi a importanţei muncii desfăşurate în cadrul biroului notarial.Ţinând cont de personalitatea fiecărei inculpate, considerăm că experienţa acumulată cu ocazia desfăşurării procedurilor judiciare în cursul urmării penale şi în faţa noastră, au fost suficient de marcante ca să inhibe pe viitor manifestarea unui comportament indezirabil din partea acestora. În plus, de la data faptelor şi până în prezent au trecut aproape 4 ani şi 2 luni, timp în care nici una dintre cele trei inculpate nu a avut vreo conduită dilatorie la adresa desfăşurării procedurilor judiciare şi nici nu au fost implicate în alte evenimente intenţionale ilicite”, au motivat judecătorii hotărârea prin care au dispus renunţarea la aplicarea unei pedepse. 

În opinia instanţei, infracţiunile comise de cele trei inculpate reprezintă un incident singular în viaţa fiecăreia, iar aplicarea unei pedepse nu este oportună în cauză din cauza consecinţelor pe care le-ar avea asupra lor.

”În ipoteza amânării aplicării pedepsei sau condamnarea inculpatei Lukacs Katalin cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere calitatea acesteia de notar public ar înceta de drept, prin efectul legii. Deoarece am stabilit că activitatea infracţională care i se reproşează prezintă un grad de pericol social redus, considerăm că – în cauza pendinte - a adopta o soluţie care să atragă încetarea de drept a calităţii de notar ar fi inoportună şi în dezechilibru cu principiul proporţionalităţii. În aceeaşi ordine de idei, în speţă nu este incidentă vreo ipoteză dintre cele prevăzute de art. 80 alin. 2 Cod penal, care exclud măsura alternativă la pedeapsă, respectiv renunţarea la aplicarea pedepsei. În lumina acestor considerente, vom dispune renunţarea la aplicarea pedepsei în cazul fiecăreia dintre cele trei inculpate”, au conchis magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş.

Procurorii au contestat, însă, sentinţa, dosarul fiind înaintat spre soluţionare definitivă Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Vă mai recomandăm:

Rivalitate fără margini: luptă de stăpâni la o expoziţie canină

Jurnalul unui interlop maghiar închis pentru deţinere ilegală de arme: „N-am avut chef să slujesc o ţară care de mult ne-a fost luată de români“

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite