Baronii din Mureş: Destinele tîrgumureşenilor în mâinile lui Florea, Dobre şi UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa politică şi economică este în mâinile TRIO-ului devenit aproape legendar: triunghiul Florea, Dobre şi UDMR funcţioneaza aproape neschimbat în ultimii 14 ani.

      Numit în anul 2005 de reprezentanţi ai presei „Baronul de Mureş” Dorin Florea a stăpânit judeţul Mureş din funcţia de prefect, aşezat în scaun de PNTCD în timpul guvernarii Convenţiei Democrate. A coborât de pe treapta cea mai înaltă a Palatului Administrativ şi a ocupat biroul de frunte al Primăriei Târgu-Mureş. De atunci funcţia de primar a devenit stabilă. A doua rundă de alegeri a câştigat-o sprijinit de  PSD-PUNR şi a reunoscut aportul Partidului Social-Democrat în campania electorală ce a precedat alegerile generale din 2004. Florea a virat la dreapta şi a devenit rapid preşedinte PDL Mureş, iar secretarul său a fost numit viceprimar. Claudiu Maior „ocroteşte” afacerile cu imobiliare,  iar compania de transport  Siletina, din al cărei acţionariat s-a restras după ce a devenit viceprimar, este operatorul de transport public din Targu Mures. Maior a fost înlocuit în funcţia de viceprimar cu penelista Ionela Ciotlăuş, dar pentru o perioadă reolativ scurtă, deoarece un alt pact cu UDMR-ul a înlăturat-o pe Ciotlăuş de la Primăria Târgu-Mureş, unde a revenit în forţă mâna dreaptă a primarului Dorin Florea, Claudiu Maior. Propunerea de schimbare a viceprimarului Ionela Ciotlăuş a aparţinut primarului Dorin Florea PDL, iar majoritatea UDMR-PDL a acceptat-o. „Barterul” a fost simplu: Claudiu Maior pentru PDL şi o statuie în Piaţa Teatrului Naţional, în plin centru.  
       Un consilier local PNL s-a opus propunerii lui Claudiu Maior ca viceprimar pe motiv că ar fi incompatibil. Sebastian Pui susţine că Agenţia Naţională de Integritate ar fi constatat, în septembrie anul trecut, că în timpul exercitării mandatului de consilier local acesta a încheiat, în calitate de persoană fizică autorizată, un contract de prestări servicii, în valoare totală de 35.840 de lei, cu Primăria Municipiului Târgu Mureş.
      Un alt „baron” Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a avut o ascensiune rapidă, a început cariera de avocatură împreună cu soţia lui şi a ars toate etapele pentru a ajunge în vârful Consiliului.  Anul 2000 îi oferă statutul de  preşedinte al Tineretului Naţional Liberal Târgu-Mureş, iar un an mai târziu devine preşedinte PNL Târgu-Mureş. 2005 este anul în care Ciprian Dobre este înscăunat prefect de Mureş. 2008 îi demonstrează că eşecul nu este decât drumul spre mai bine. Deşi pierde în favoarea UDMR-ului preşedinţia Consiliului Judeţean, devine deputat şi revine în Mureş în calitate de învingător: în anul 2012 câştigă şefia Consiliului Judeţean Mureş.  Gurile rele  spun că victoria a fost asigurată de prietenia cu UDMR-ul, dar atunci, Dobre era de fapt preşedinte PNL şi  candidat unic al USL.
 

citeşte şi:

Mazăre & Constantinescu, baronii locali ai Constanţei

„Baronii“ locali din judeţul Cluj


 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite