Târgu-Mureş

articolul anterior articolul urmator

Directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş a murit de COVID-19

2
11 Oct 2020 12:39:47
Autor: Corespondenţi „Adevărul”
Vasile Cazan a fost răpus de Covid.
Vasile Cazan a fost răpus de Covid.

Dirijorul Vasile Cazan, director al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, a murit la vârsta de 68 de ani. Cazan a fost internat mai multe zile la terapie intensivă din cauza infectării cu noul coronavirus.

Reputatul dirijor fusese confirmat pozitiv cu noul coronavirus în urmă cu câteva zile, iar boala a evoluat rapid în cazul său, în pofida încercărilor medicilor de a-l salva..
 
„A avut întotdeauna un cuvânt bun pentru toată lumea şi într-un mod tipic cetăţenilor mai în vârstă din Târgu Mureş se exprima întotdeauna în limba maternă a persoanei cu care vorbea. Umanitatea sa, iubirea cu care se adresa către toată lumea erau depăşite doar de dragostea sa pentru muzică. A fost un om adevărat. Vasile Cazan a condus Filarmonica de Stat Târgu Mureş mai bine de 20 de ani, dar a fost mult mai mult decât un director, a fost un adevărat mentor care a crescut mai multe generaţii, insuflându-le dragostea pentru muzică. Vom păstra memoria lui pentru totdeauna. Dumnezeu să te odihnească în iubirea sa, domnule director!”, a arătat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, pe pagina sa de Facebook.
 
“Drum lin dragă prietene Vasile Cazan…. drum lin… dar nu despre asta a fost vorba. Te vom păstra în memorie! Cultura de astăzi a devenit mult mai săracă. Odihneşte-te în pace!” a scris directorul Teatrului Naţional, Gáspárik Attila.
 
Dirijorul Vasile Cazan s-a născut la Târgu Mureş în anul 1952, a studiat vioara, viola şi pianul la Târgu Mureş şi a absolvit Academia de Muzică ″Gheorghe Dima″⁣ din Cluj-Napoca, unde a studiat dirijatul coral cu profesorii Dorin Pop şi Florentin Mihăescu, perfecţionându-se ulterior şi cu maestrul Marin Constantin.
 
A participat la cursuri de perfecţionare pentru dirijat orchestra la New York, cu dirijorul Laszlo Halasz de la Conservatorul Julliard, care a fost asistent al dirijorilor Arturo Toscanini şi Bruno Walter la Metropolitan Opera din New York.

În anul 2012, Instituţia Prefectului - Judeţului Mureş i-a acordat cea mai înaltă distincţie a judeţului, “Fibula de la Suseni”, iar în anul 2015, Primăria Târgu Mureş i-a conferit distincţia “Pro Cultura”.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

leonard crassas
11.10.2020, 13:59:05

PRONUNTA-TE CORECT D-LE GAZETAR „A MURIT CU COVID” NE DE COVID

micheline micheline
11.10.2020, 14:40:25

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

Modifică Setările