FOTO Cei mai frumoşi români. Dacia Hîncu, doctoriţa care are grijă de ochii copiilor săraci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic oftalmolog din Târgu-Mureş îşi face apostolatul în mijlocul copiilor nevoiaşi şi al bătrânilor din aziluri. O dată pe lună, medicul ia aparatura în spate şi ajunge în locuri greu accesibile.

Dacia Hâncu ajunge în cătune care nici măcar pe hartă nu există, dar unde sunt copii care au dreptul la o şansă:  “în viaţă, ceea ce dai primeşti înapoi şi nici un moment în care poţi face un bine nu trebuie ratat. Acel  moment se întâmplă o singură data şi nu ai voie să treci pe lângă el”, este convingerea Daciei Hîncu, care anul acesta a consultat gratuit peste 7.000 de copii şi mii de bătrâni internaţi in azile.

Dacia Hîncu s-a născut în 25 iulie 1967. A urmat  Medicina Generală, iar o întâmplare din timpul rezidenţiatului a deteminat-o să schimbe specializarea  „Am ajuns la Pediatrie. Un puşti internat acolo avea doi biscuiţi în mână.  Era singur pe lume. Mie mi-a întins un biscuite şi a insistat să îl iau. A fost momentul care mi-a schimbat viaţa”, îşi aminteşte Dacia Hîncu. A ştiut că vrea să ajute copiii şi s-a specializat pe lângă oftalmologie, şi în oftalmologie infantilă.

Şefă la policlinica militară

În 2000 a ajuns şefă la Policlinica Militară dar a realizat ca i se potriveşte munca pe cont propriu. „Ştiam că dacă voi avea propria mea afacere aş putea ajuta mai mulţi copii” povesteşte doctoriţa, care cu bani luati  împrumut şi - a  dotat cu aparatură performantă, prima de acest gen din judeţ, cabinetul privat.

„Am reuşit să achiziţionez acest aparat de screening oftalmologic la copii. Pot depista devreme, chiar din primele luni de viaţă problemele de vedere şi chiar neurologice. Este un mare câştig, aşa putem salva vederea copiilor pe toată viaţa” mărturiseşte doctoriţa.



În timpul consultaţiilor de la cabinet, dr. Dacia Hîncu a descoperit „realitatea”: cei mici nu ajung la medic în timp util şi că cele mai multe probleme de vedere sunt depistate abia dupa şase ani, când pentru mulţi este mult prea târziu.

image

„Încă mai circulă credinţa că un copil înainte de 5 ani nu cooperează. E fals. Ochii au şanse de recuperare atunci când problemele sunt depistate din timp” a declarat Dacia Hîncu.

Deşi în Occident exista screening-uri oftalmologice, iar copiii sunt luaţi imediat în evidenţă, la noi  totul e lăsat în seama părinţilor. „Mi-a dat seama, că eu aici, pot face primul pas. Să iau aparatul cu mine şi să pornesc eu la drum” povesteşte doctoriţa.

Dacia Hîncu a făcut primul screening în grădiniţe şi şcoli în anul 2004, a ieşit în afara oraşului şi a bătătorit locuri în care nici mijloacele de transport nu ajung. „Acolo unde găsesc copii cu probleme la ochi şi văd că părinţii nu au posibilitatea să ajungă la control, să le ia ochelari, le dăruiesc eu ce pot. Fie rame, fie lentile, sunt mulţi părinţi care ştiu ce fac şi mai donează ei ochelari folosiţi” povesteşte Dacia Hîncu, care doar anul  trecut a consultat gratuit peste 7000 de copii din tot judeţul.

„Mulţi părinţi iau în seamă problemele de vedere şi se prezintă imediat la control. Alţii nici măcar nu sunt interesaţi. Ar trebui să fie conştienţi că problemele de vedere afectează copiii mai ales în perioada şcolii. Atunci încep durerile de cap şi chiar lipsa de concentrare”, afirmă medicul.

Merge şi în azile

Dacia Hîncu şi-a dat seama că există prin azile bătrâni cărora doar poate cititul le-a mai rămas. Aşa se face, că cel puţin de trei ori pe an, medicul ajunge în azilele din judeţul Mureş, iar acolo unde e nevoie, dăruieşte din nou, vederea.

Pentru a ajuta cât mai mulţi copii, a creat şi pandantive optice, bijuterii cu lentile pentru doamnele şi domnişoarele care au nevoie să vadă bine de aproape. Montate în argint, pietre preţioase şi realizate manual, pandantivele sunt unicat, iar lentila este ataşată doar după un consult oftalmologic.

O parte din banii folosiţi din vânzarea lor sunt investiţi în rame sau lentile pentru copiii nevoiaşi.  „În viaţa omului se aliniază energiile uriaşe atunci când nu există abatere între ceea ce gândim, ceea ce credem şi felul în care trăim” este crezul Daciei Hîncu.

Mai puteţi citi:

„Cei mai frumoşi români“, 55 de poveşti care fac România mai frumoasă

FOTO VIDEO Cei mai frumoşi români. Povestea doctorandului din Galaţi care a hrănit zile la rând o mie de sinistraţi

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite