FOTO Zmeura de Habic - sursă de sănătate şi profit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsul finit din zmeura de Habic FOTO: Sebastian Lungu
Produsul finit din zmeura de Habic FOTO: Sebastian Lungu

Zmeura este o sursă puternică de vitamine, minerale şi antioxidanţi cu reale beneficii pentru întregul organism. O familie din Reghin a descoperit toate aceste proprietăţi ale zmeurei şi a reuşit în ultimii cinci ani să pună pe picioare o adevărată afacere, la care participă cu mic cu mare toată lumea.

Gabriela şi Dorin Bercea au nevoie doar de un hectar de pământ şi de un atelier de procesare pentru ca produsele lor să fie recunoscute chiar la nivel internaţional.

Visul soţilor Bercea de a cultiva fructe de pădure a devenit realitate în urmă cu cinci ani. Atunci au plantat pentru prima dată în Habic, un sat de lângă Reghin, prima cultură de zmeură. Astăzi au ajuns să aibă de la câţiva acri, la un hectar. Şi pe lângă zmeură se specializează încet şi pe mure şi coacăze negre.

„Elanul şi sprijinul întregii familii au contat în primii ani”

Reghineanul este de meserie silvicultor, iar soţia lui are şi ea cunoştiinţe de horticultură, dobândite în liceu. Aşa că baza o aveau înainte să înceapă afacerea. Elanul şi sprijinul întregii familii au contat cel mai mult în primii ani, iar azi sunt implicaţi atât cei doi băieţi ai lor, cât şi bunicii şi unele rude.

Zmeura de Habic e căutată şi de românii plecaţi în Irlanda

Am început puţin câte puţin şi acum am ajuns să fim căutaţi de toată lumea. De anul acesta lucrăm pe profit. Din zmeura obţinută facem dulceaţă şi sirop sau o vindem la caserolă. Zmeura noastră ajunge în târgurile şi pieţele din ţară dar chiar şi în Irlanda am trimis, la românii stabiliţi acolo” spune Gabriela Bercea

Munca la câmp începe primăvara devreme, iar familia din Reghin a intrat de câţiva ani şi într-un program ecologic. Nu foloseşte niciun fel de chimicale, iar zmeura lor este 100% naturală.

Începem devreme primăvara cu plivitul. Anul acesta am plivit-o deva de patru ori peentru că nu folosim niciun fel de ierbicide sau îngrăşământ. Totul este ecologic şi nu am avut probleme cu dăunătorii” completează Gabriela

Băieţii îi ajută la cules şi chiar distribuie zmeura când e nevoie

Dis de dimineaţa cei doi culeg zmeura şi o predau mamei. Aceasta o spală şi se apucă de treabă în atelierul casei.

Spăl bine zmeura apoi o pun la foc. Fac din ea fie dulceaţă, fie sirop. Ce îmi popun în ziua respectivă. Sunt doamne care nu doresc să stea la cratiţă şi vin să cumpeere produsul finit, dar sunt şi gospodine care vin şi cumpără la caserolă. Vor să facă ele acasă” ne povesteşte Gabriela.

Atelierul are autorizaţie şi tot ce e nevoie pentru ca produsul finit să fie excelent.

Anul trecut am primit autorizaţie pentru spaţiul de procesare. Noi îi spunem atelierul cu de toate. Aici am oale speciale, borcane şi tot ce îmi trebuie. E al doilea an de când am reuşit să proceesăm fructele” mai spune ea.

Cele patru soiuri de zmeură le asigură recoltă bogată din iunie şi până la prima brumă.

Noi cultivăm patru soiuri de zmeură şi culegem din iunie până la prima brumă. Avem continuitate aşa şi acum culegem de trei ori pe săptămână. În această perioadă culegem zmeura Polka, e un soi adus din Polonia, un soi foarte bun” ne dezvăluie Gabriela.

Zmeura de Habic va ajunge anul viitor la târgurile de profil din Germania.

Afacerea merge ca pe roate şi profitul creşte de la an la an. O caserolă cu zmeura se vinde cu 4 lei şi 50 de bani, un borcan cu dulceaţă de zmeură ajunge să coste 10 lei, iar un sirop 12 lei. Cea mai bună perioadă de vânzare este iarna, iar în aceste zile zmeura de Habic poate fi găsită la târgurile de pe Valea Mureşului şi Valea Gurghiului. Familia Bercea a fost invitată să participe şi la târgurile de profil din Germania, în primăvara anului viitor.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite