„Hipsterii“ din anul 1928: tinerii din Mureş care au strâns bani timp de şase ani pentru a pleca în excursie la Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul de tineri în Piaţa Sf.Petru, Roma Foto: Anuarul Liceului de băieţi Al.Papiu Ilarian
Grupul de tineri în Piaţa Sf.Petru, Roma Foto: Anuarul Liceului de băieţi Al.Papiu Ilarian

În 1928, un grup de tineri, absolvenţi ai Colegiului „Al.I.-Papiu”, pleca în excursie, cu trenul, din Târgu-Mureş către Roma. Excursia a fost plănuită încă din vremea primilor ani de liceu. Timp de şase ani au strâns bani şi au făcut credite pentru călătoria prin Europa, care a durat 21 de zile.

O pasionată de istorie locală a descoperit povestea uimitoare a unor tineri care şi-au dorit să viziteze Roma, încă din vremea anilor de liceu, mai exact în anul 1920.

Excursiunile şcolare – deşi atât de importante pentru dezvoltarea simţului estetic al elevilor, pentru complectarea şi sintetizarea cunostinţelor câştigate pe băncile şcolilor…sunt prea puţin cultivate”, este notat în Anuarul Liceului de băieţi “Al. Papiu Ilarian” din Târgu-Mureş – 10 ani de activitate – 1919-1929, unde sunt consemnate date referitoare la această excurise.

 “Din dorinţa vie a elevilor de a vedea, a cunoaşte şi a asimila”, se mai arată în Anuar, s-a născut însă planul unei excursii mult aşteptate de către elevi,  cu destinaţia Italia. Primele demersuri au început în anul şcolar 1919-1920. Ani de-a rândul, deşi s-a lovit de nenumărate obstacole, proiectul a progresat cu paşi mărunţi.

“S-a constituit un grup, elevii şi-au ales un casier şi un controlor un registru al încasărilor iar banii au fost depuşi la banca “Albina. Fondul bănesc necesar a fost strâns din micile economii ale elevilor care şi-au plătit contribuţia în rate, în decurs de 6 (şase!) ani, dintr-un ajutor de 10.000 lei de la Casa Şcoalelor şi unul, tot de 10.000 de lei, de la Comitetul Şcolar”, povesteşte Rodica Chiorean, pasionată de istorie şi absolventă a cursurilor de master “Elite, Cultură şi Construcţie Europeană”, Universitatea “Petru Maior” din Târgu-Mureş.

Aprobarea pentru excursie din partea ministerului a venit însă abia în anul 1928, după ce elevii părăsiseră deja băncile liceului!

Plecarea a avut loc în dimineaţa zilei de 6 aprilie 1928. “Grupul a petrecut prima zi la Timişoara, unde au ajuns urmând, cu trenul, traseul Războieni-Teiuş-Arad. Noaptea la ora 12, când  au trecut frontiera, “cântecul şi veselia amuţesc un moment după sosirea pe pământ strein”, se scrie în Anuar.

La Zagreb tinerii au vizitat biserica Sf. Ştefan, construită în anul 1200. După îndeplinirea formalităţilor vamale la frontiera italiană, grupul s-a îmbarcat pe vaporul Lussino şi a doua zi a ajuns la Roma, unde a petrecut 6 zile.

Traseul reconstiuit al excursiei. Foto: R. Chiorean

image

“Au vizitat oraşul după un plan pregătit în amănunt: mai întâi Roma antică, apoi Roma Papală şi în cele din urmă, Roma modernă. Au vizitat şi Forul roman cu Columna lui Traian, au urcat dealul Capitoliului pentru a vedea panorama Romei antice; coborând spre Colloseum, au cutreierat Arenele până în Via Sacra, trecând pe sub Arcul de Triumf al lui Constantin cel Mare”, povesteşte cea care a studiat anuarele Colegiului Naţional “Al.Papiu Ilarian” din Târgu-Mureş.

Tinerii au admirat bisericile şi vechile temple ale lui Jupiter, Saturn, Minerva. După ce au mers în Piaţa Venezia şi au vizitat faimoasa biserică San Pietro, excursioniştii au ajuns şi la Muzeul şi Pinacoteca Vaticanului. “Este consemnat faptul că grupul este primit în audienţă publică de Papă”, mai spune R.Chiorean.

În ziua de Paşti grupul a asistat la slujbă, celebrată în biserica românească unită din Via del Capelle şi a ascultat corul format din studenţi români. În această bisericuţă au întâlnit un alt grup de excursioniste – fetele de la Liceul Regina Maria din Cluj.

„Pe insula Capri au admirat marea“

În drumul spre Napoli mureşenii au trecut prin munţii şi văi, prin tuneluri lungi; pe coastele dealurilor s-au răsfaţat în livezi de măslini, portocalii, de care era agăţată viţa de vie. În 17 aprilie excursioniştii au ajuns cu circumvezuvianul (trenul suburban-n.r.) la Pompei unde au vizitat teatrul mare, forul, termele, etc.

“Pe insula Capri au admirat marea apoi au plecat spre Florenţa unde au putut vedea, la Biblioteca Lorenziană, manuscrisele lui Tacitus, Dante, Torquato Tasso şi Boccacio”, mai povesteşte R.Chiorean. Grupul a ajuns la Veneţia în 21 aprilie. În fosta Republică Veneţia, cea mai mare putere navală a Europei timp de 800 de ani, au vizitat Piaţa San Marco, Bazilica şi Palatul Dogilor şi s-au plimbat pe faimosul Canal Grande.

“Cu mici opriri în drumul spre casă, grupul s-a reîntors la Târgu-Mureş în 27 aprilie, după ce a petrecut aproape o lună pe drumuri europene, încărcate de istorie. O bună perioadă de timp marea excursie a “papiştilor” a fost subiect de discuţie în urbe, într-o perioadă în care asemenea evenimente erau rare”, mai spune pasionata de istorie locală.

În Anuarul din 1929 al colegiului sunt consemnate excursiile organizate de instituţia de învăţământ, căreia profesorul Traian Popa i-a dedicat un loc special în celebra sa “Monografie a oraşului Târgu-Mureş”, tipărită în perioada interbelică.

Citiţi şi:

Misterele Declaraţiei de Independenţă a Statelor Unite, un document uitat aproape 200 de ani la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu-Mureş
 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite