Târgu-Mureş

articolul anterior articolul urmator

Nota de plată primită de un copil român accidentat la ski în Austria şi luat cu elicopterul de pe pârtie

66
4 May 2021 17:51:57
Autor: Daniel Dancea
Accidentul în urma căruia băiatul a fost luat cu elicopterul a avut loc în ianuarie 2019 FOTO Pixabay
Accidentul în urma căruia băiatul a fost luat cu elicopterul a avut loc în ianuarie 2019 FOTO Pixabay

Un băiat de 12 ani, care a suferit în 2019 un accident de ski, pe o pârtie din Austria, fiind nevoie de intervenţia unui elicopter al „SMURD”-ului austriac, este somat să achite peste 5.000 de euro.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Sighişoara, Christophorus Flugrettungsverein, ONG care asigură servicii de ambulanţă aeriană în Austria, a dat în judecată, prin tatăl său, un băiat de 12 ani care a suferit un accident la ski, în Austria, şi a fost luat cu elicopterul de pe pârtie.

Accidentul a avut loc în ianuarie 2019, fiind nevoie de intervenţia unui elicopter medical. La patru zile de la intervenţie, a fost emisă şi factura: 4.536 de euro. Pentru că nu a plătit factura, ONG-ul austriac a început să calculeze penalităţile de întârziere, iar copilul a fost somat să achite factura emisă. Ulterior, susţin avocaţii angajaţi de asociaţia austriacă, „au fost efectuate încercări repetate din partea creditoarei de recuperare a creanţei, fără ca aceste încercări să aibă succes”.

Astfel, în martie 2021, Christophorus Flugrettungsverein l-a dat în judecată pe băiatul luat cu elicopterul după ce s-a accidentat la ski, cerându-le judecătorilor să îl oblige pe copil, prin tatăl său, să plătească 4.536 de euro reprezentând debitul principal, dobândă de 566 de euro şi 992 de euro cheltuieli de judecată. „Somaţia a fost primită de debitor la data de 04.02.2021, însă acesta nu a înţeles nici până la acest moment să-şi îndeplinească obligaţiile de plată, motiv pentru care formulăm prezenta cerere de chemare în judecată”, au mai arătat avocaţii ONG-ului austriac în instanţă.

Instanţa a respins cererea

Judecătoria Sighişoara a respins cererea asociaţiei austriece arătând că „pârâtul are 12 ani, iar potrivit art. 41 C.civ., minorul care a împlinit 14 ani are capacitate de exerciţiu restrânsă, rezultând că minorul cu vârsta de 12 ani este lipsit de capacitate de exerciţiu”.

„Persoana lipsită de capacitate de exerciţiu poate încheia singură actele anume prevăzute de lege, actele de conservare şi actele de dispoziţii de mică valoare cu caracter urgent şi care se execută la momentul încheierii lor, ori actul pe care reclamanta îşi întemeiază cererea este încheiat de minorul lipsit de capacitate de exerciţiu şi potrivit art. 44 al. 1 C.civ., este anulabil. 

Instanţa va respinge cererea reclamantei de obligarea minorului lipsit de capacitate de exerciţiu la plata sumelor rezultând din factura depusă, minorul nefiind persoană capabilă de a se obliga în mod valabil”, arată Judecătoria Sighişoara în sentinţă, care poate fi atacată cu apel.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Daune morale de 50.000 de euro pentru o biciclistă rănită de un şofer care i-a deschis uşa de la maşină în faţă

Motociclistă condamnată pentru omorârea unui pieton care traversa prin loc nepermis. Cum au motivat judecătorii decizia

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

66 Comentarii

Fleur Fleur
4.05.2021, 18:09:45

In momentul când mergi la ski (sau ca sa faci vreun alt sport considerat extrem) în alta tara îti faci o asigurare pentru sporturi extreme si în caz de accident, plateste asiguratorul. Am trecut printr-o situatie similara din pacate, însa aveam aceasta asigurare. Cine are bani de ski in Austria are si 100-150 de lei pentru asigurare. Acel copil nu s-a dus de capul lui acolo, parintii sunt responsabili pentru eventualele cheltuieli legate un copil. Dar mentalitatea românului nu se dezminte, se scumpeste la tarâta si apoi tipa ca au ceilalti ceva cu el. Parintii încearca sa scape de plata pentru serviciile medicale sub pretextul ca e vorba de un minor. Articolul prezinta lucrurile trunchiat (o fi autorul cumva prieten de familie cu parintii copilului? nu spun da' zic).

+52 (56 voturi)
Joe
4.05.2021, 18:25:34

Perfect de acord cu dvs. Ar fi cel putin idioata justificare judecatoriei, daca intr-adevar este asa cum se prezinta in articol. Sunt sigur ca exista si alte chestii care nu sunt spuse in acest articol foarte prost.

+23 (27 voturi)
M Costi
4.05.2021, 18:22:51

@Daniel Dancea - Ceva nu se ...leaga : Pe de o parte scrieti ca : "...Christophorus Flugrettungsverein... a dat în judecată, prin tatăl său, un băiat de 12 ani ..." , ca apoi sa scrieti :"...Judecătoria Sighişoara a respins cererea asociaţiei austriece arătând că „pârâtul are 12 ani..." ! Pârâtul nu este copilul de 12 ani , ci tatăl său ! Or fi fraieri austriecii , insa nu atat , incat sa dea in judecata un minor !

-11 (55 voturi)
imsi1 imsi1
4.05.2021, 18:24:14

Acum ca urmare a deciziei daca aveti vre un accident in austria (la ski sau aveti nevoie de transport cu elicopterul) luativa adio. Firmele de salvare vor fi informate de decizia asta discutabila si vor refuza sa intervina daca nu puneti banii jos sau nu aveti asigurare specifica. Smecheria unora se va rasfrange asupra altora.

-8 (44 voturi)
Tomescu Tom
4.05.2021, 18:25:44

Se pare că la austrieci poți fi dat în judecată imediat după ce te naști ....

-15 (21 voturi)

Vezi toate comentariile (66)

Modifică Setările