Nu exageraţi cu mâncarea şi băutura dacă nu vreţi să vă petreceţi Crăciunul la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Excesele alimentare pot avea repercusiuni grave asupra stării noastre de sănătate
Excesele alimentare pot avea repercusiuni grave asupra stării noastre de sănătate

E binecunoscut faptul că sfârşitul anului, datorită Crăciunului şi Revelionului, este o perioadă în care românilor nu le lipsesc pe masă delicatesele culinare tradiţionale, preparate din carne de porc, precum şi băutura şi prăjiturile.

La fel de binecunoscut e şi faptul că sistemul digestiv e bombardat cu mâncare de tot felul în aceste zile, fapt ce poate avea repercusiuni grave asupra stării de sănătate. Pentru a evita aceste probleme, medicii recomandă ca mâncarea să fie gustată ”eşalonat”, în reprize şi fără a amesteca felurile, totodată, fără graba de a termina totul. Asta, mai ales că toate produsele tradiţionale de Crăciun sunt extrem de greu de digerat, sunt bogate în grăsime şi au densităţi calorice foarte mari.

Sarmalele, un fel de mâncare foarte îndrăgit la români, erau consumate de înaintaşi doar la marile sărbători şi în cantităţi moderate, acestea fiind greu de digerat datorită asocierii cărnii tocate grase cu orezul amidonos. Sarmalele din carne nu sunt recomandate, mai ales în asociaţie cu alcoolul şi fumatul. Comparativ, sarmalele de post, îndeosebi cele din orez integral sau basmati, cu adaos de leguminoase sau ciuperci şi nuci, pot fi un fel savuros şi relativ sănătos.

Pentru a preveni indigestiile, între felurile de mâncare sau la sfârşitul mesei, sunt recomandate fructele crude. Ananasul crud este cel mai bun pentru îmbunătăţirea digestiei. De asemenea, se poate consuma papaya, kiwi sau o băutură amară, cum este ceaiul verde sau cafeaua, pentru a stimula digestia. Este important să se evite consumul excesiv de sare (risc pentru hipertensivi) şi de afumături (risc pentru suferinzii de stomac, ficat).

Ajungem la alcool. Băuturile alcoolice se consumă din belşug în această perioadă, iar cei ce nu ştiu când să se oprească, pot să-şi strice sărbătorile cu o internare la spital. Doctorii nu recomandă stropirea mâncării din abundenţă cu alcool, deoarece acesta înrăutăţeşte dramatic digestia, suprasolicitând pancreasul, ficatul, bila şi rinichii. În plus, consumul excesiv de alcool creşte pericolul afecţiunilor de inimă, în special în cazul celor care au ţinut post şi şi-au dezobişnuit corpul de excesele alimentare sau bahice.

Recomandat după această perioadă, în care mesele sunt pline de bunătăţi, este sportul. Înotul ori mersul la sală sau chiar saună sunt excelente după aceste zile, organismul având nevoie de o detoxifiere dar şi de efort pentru a da jos kilogramele depuse din cauza cârnaţilor, sarmalelor ori a jumerilor.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite