Peste 5000 de viroze respiratorii doar în luna februarie în judeţul Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
viroze

Luna februarie a fost luna virozelor pentru mureşeni. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, în perioada 9-15 februarie s-au înregistrat 4390 de cazuri de viroză, 1670 de pneumonii, iar alte două persoane au fost gripate

O săptămână mai târziu, numărul bolnavilor cu viroze  a crescut cu alte 1484 de cazuri, alte 245 de persoane s-au îmbolnăvit de pneumonie, iar de gripă au suferit trei persoane în plus.

Gripa se transmite de la om la om atât pe cale aeriană, cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale acestuia, contaminate cu secreţiile sale nazofaringiene. Medicii de la Direcţia de Sănătate recomandă ca în cazul în care apar simptome cum ar fi febră, tuse, dureri de cap, greutate la respiraţie, dureri musculare, astenie marcată, bolnavul trebuie să se prezinte cât mai repede la medicul de familie.

Majoritatea virusurilor determina imbolnavirea doar o singura data, dar din cauza numarului mare de virusuri, o persoana poate avea raceli de mai multe ori de-a lungul vietii, astfel un adult are in medie doua- trei raceli/an.

Cele mai multe îmbolnăviri au loc la copii şi la vârstnici, în colectivităţi precum crese, gradinite şi azile de batrani. Micorbii sunt contactaţi prin contact direct: cu mainile contaminate ale persoanei bolnave, dar şi persoanele răcite care tusesc sau stranuta in palma, retin pe mainile lor virusurile care pot supravietui pe piele cca doua ore si pot fi transmise mai departe unei alte persoane prin atingerea mainilor. Daca se spala pe maini nu se infecteaza, in schimb daca isi ating cu mainile ochii, nasul sau gura, indivizii nou contaminati se infecteaza si vor dezvolta raceala.

Boala poate fi luată şi prin contact indirect: cu obiecte contaminate de catre persoanele bolnave. Anumite virusuri de raceala pot supravietui cateva ore pe obiecte contaminate de persoanele bolnave cum ar fi pe suprafata telefonului, clantele de la usi etc. Prin atingerea acestor suprafete si apoi atingerea ochilor, nasului, gurii, se produce infectarea.

De asemenea contactarea virusurilor se mai produce şi pe calea aerului: prin inhalarea particulelor virale eliminate de persoanele bolnave. Prin tuse sau stranut, persoanele pot imprastia in aer particule mici de secretii care contin virusuri si care pot fi proiectate la distanta de cca 2 m, ceea ce le permite sa contamineze indivizii din jur prin contactul cu ochii, nasul sau gura acestora si are loc declansarea infectiei. Majoritatea virusurilor de raceala nu se transmit prin saliva.

Simptome de viroza respiratorie

Perioada de incubatie, de la momentul contaminarii pana la aparitia infectiei este de 24-72 ore. Simptomele apar ca urmare a răspunsului imun al organismului impotriva infectiei.

Simptomele variaza de la persoana la alta, dar cele mai frecvente sunt simptomele de rinita (inflamatia mucoasei nasului) cu nas infundat, stranut si secretii nazale care apar in primele zile. Tabloul clinic include uneori si dureri in gat (cu durata scurta), dureri de cap, conjunctivita -ochi rosii, fara febra in cazul adultilor (febra apare la copii).

Rareori apare si tuse in a patra sau a cincea zi cand simptomele nazale sunt aproape disparute. Secretiile nazale uneori devin purulente (de culoare galben-verzui) in absenta unei suprainfectii bacteriene si semnifica infectarea sinusurilor. Examenul clinic nu evidentiaza modificari in pofida disconfortului subiectiv al pacientului. Durata racelii este in medie de o saptamana, desi in 25% din cazuri se poate prelungi pana la 2 saptamani (ex. in caz de imunitate scazuta).

Specialiştii recomandă ca fiecare pacient care are astfel de simptome să se adreseze medicului de familie sau medicilor de medicina interna, ORL, pneumologie sau boli infectioase.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite