Târgu-Mureş

articolul anterior articolul urmator

FOTO Reţetă românească: Cum să faci praf un milion de euro

1
23 Sep 2013 12:36:13
Autor: Sebastian Lungu
Deşeurile sunt depozitate la Groapă fără a fi sortate
Deşeurile sunt depozitate la Groapă fără a fi sortate

Risipă a banului public şi comunitar în cel mai pur stil românesc la Sighişoara. Contribuabilii din Uniunea Europeană au plătit aproape un milion de euro pentru ca oraşul aflat în patrimoniul UNESCO să-şi modernizeze sistemul de management al gunoiului. Ei nu aveau de unde să ştie că de banii lor va profita o reţea bine organizată de romi, cu concursul Primăriei.

Între zidurile bâtrânei Cetăţi a Sighişoarei a înflorit o prosperă "afacere" cu bani europeni şi bani publici. Actorii principali ai acestei dubioase asocieri sunt: Primăria Sighişoara, SC Ecoserv Sig SRL - societate comercială al cărei acţionar unic este Consiliul Local şi operatorul de deşeuri privat Schuster Ecosal. Primăria, proprietar de drept al Depozitului de Deşeuri, singurul conform din judeţ, l-a dat în exploatare şi administrare firmei Schuster, cu o serie de obligaţii contractuale. Printre care amintim: angajamentul operatorului de a investi în două celule ale Depozitului şi obligaţia ca fiecare maşină de gunoi să treacă mai întâi prin Staţia de Sortare pentru ca o parte din deşeuri să poată fi valorificate şi reciclate.

"Act adiţional nr. 3/01.10.2012 la Contractul de administrare pentru Depozitul de deşeuri menajere nr.4476/02.06.2000:

Art.3.4. SC Schuster Ecosal SRL se obligă ca întreaga cantitate de deşeuri colectate să fie trecută prin Staţia de Sortare, cu următoarele excepţii: deşeurile de origine vegetală, fracţia umdeă colectată de la punctele de colectare şi populaţie."

Cine se ocupă de Staţia de Sortare

Staţia de Sortare a fost construită din bani europeni prin Programul PHARE 2006. UE a contribuit cu 935,380,37 Euro, bani nermbursabili, iar Primăria Sighişoara a suportat cofinanţarea de 352.449.94 Euro + TVA-ul aferent. Prin contractul de finanţare, Primăria a fost obligată de Uniunea Europeană să reducă anual cu un procent de 15% cantitatea de deşeuri depusă la groapa de gunoi. Staţia de Sortare se află în prezent în administrarea firmei Consiliului Local, SC Ecoserv Sig SRL. Societate comercială, cu capital social de 200.000 de lei, ce a luat fiinţă după ce Serviciul Public de Gospodărie a fost externalizat în 2011. 

Legea nu este respectată, iar Primăria Sighişoara riscă să dea banii europeni înapoi

Chiar dacă operatorul de salubritate este obligat prin contract să treacă toate deşeurile prin Staţia de Sortare, realitatea din teren e cu totul alta. Maşinile firmei Schuster ocolesc staţia, iar de sortare se ocupă o reţea bine organizată de romi, care îşi permit să vină cu taxiul la "muncă".

Mai mult, acelaşi contract încheiat între Primărie şi Schuster Ecosal, obligă operatorul să nu depoziteze alte deşeuri decât cele pentru care Consiliul Local Sighişoara a emis hotărâri pentru aprobarea depozitării. Nici de această dată legea nu este respectată. De exemplu, domnul din imagine aduce gunoiul taman de la Mediaş, judeţul Sibiu, deşi Consiliul Local Sighişoara nu şi-a dat girul pentru acest lucru.

Din cauza acestui fenomen, depozitul de deşeuri se va umple mult mai repede, prin urmare, în scurt timp, sighişorenii vor trebui să plătească pentru construirea a încă unei gropi. Explicaţiile primarului din Cetatea Medievală sunt de-a dreptul hilare:

"Maşinile care trec pe lângă Staţia de Sortare, aduc gunoiul gata sortat din altă parte cum ar fi localităţi învecinate cu Sighişoara toate aprobate prin Consiliul Local (...)

Dorin Dăneşan, primar Sighişoara

Staţia de Sortare nu funcţionează încă la parametrii normali din mai multe motive obiective, care nu depind de Primărie, sperăm că prin programul acesta de la Consiliul Judeţean ADI ECOLECT să reglementăm acest lucru" susţine Dorin Dăneşan, primarul din Sighişoara.

Cu alte cuvine, Staţia de Sortare va funcţiona fără să înregistreze pierderi atunci când se va duce gunoiul gata selectat.

Din cauză că Staţia de Sortare funcţionează doar în acte, peste 80.000 de lei din bani publici s-au dus pe apa sâmbetei în primul semestru al anului. 

Administratorul firmei Consiliului Locala, Ecoserv Sig, are o altă soluţie la fel bizară: majorarea tarifului de sortare, care în prezent este de 12 lei pe tonă.

"80.000 de lei nu-i o sumă aşa de mare. Noi ne acoperim pierderea prin tariful de sortare şi se pare că tariful este mic în momentul de faţă (...) Ce intă pe lângă Staţia de Sortare poate fi convocat la o discuţie operatorul de salubritate care are un contract de delegare pe care trebuie să şi-l onoreze şi cu dânsul puteţi discuta, noi nu avem calitatea de administratori în depozit" susţine administratorul Ecoserv Sig, consilierul local Gheorghe Maior. 

Contractul încheiat între Primărie şi operatorul de salubritate îl contrazice pe consilierul local Gheorghe Maior:

"Act adiţional nr. 3/01.10.2012 la Contractul de administrare pentru Depozitul de deşeuri menajere nr. 4476/02.06.2000:

Art.4.1. Consiliul Local Sighişoara are drept de control şi de monitorizare a întregului proces ce se desfăşoară în incinta depozitului de deşeuri menajere al Municipiului Sighişoara"

Cum nimeni nu are nicio responsabilitate, toţi cei 15 angajaţi ai Ecoserv Sig de la Staţia de Sortare încaseasză lunar bani publici pentru nemuncă. Mai grav este faptul că Primăria Sighişoara riscă să dea înapoi cei aproape 1 milion de euro primiţi de la UE pentru construirea Staţiei de Sortare. 

"Cheltuim bani din bugetul local şi bani ai sighişorenilor ca să justificăm pierderi. Eu nu cred că în ritmul acesta va ajunge vreodată pe profit sau că se doreşte să ajungă pe profit. 

Mai mult îmi este teamă că vom fi obligaţi la un moment dat să dăm şi banii veniţi de pe fonduri europene înapoi" spune consilierul local UIPS, Iulian Sârbu. 

Un fost consiler local susţine că Depozitul de Deşeuri e "ţara nimănui"

"Groapa de gunoi e ţara nimănui, deci intră cine vrea, iese cine vrea. Cu aprobarea consiliului, fără aprobarea consiliului. Nu are nimeni o evidenţă clară ce se întâmplă acolo" spune Tiberiu Ferenţ.

Potrivit contractului, toţi actorii acestei afaceri - Ecoserv Sig şi Schuster Ecosal - au obligaţia să-şi prezinte odată la 30 de zile activitatea. Adică să le spună sighişorenilor pe ce se duc cei 3,2 lei de persoană plătiţi de ei lunar. 

"Act adiţional nr. 3/01.10.2012 la Contractul de administrare pentru Depozitul de deşeuri menajere nr. 4476/02.06.2000: 
Art.5.1. SC Ecoserv Sig SRL va informa şi raporta lunar cantităţile de deşeuri intrate şi ieşite din Staţia de Sortare.
Art.5.2. SC Shuster Ecosal SRL va întocmi raportul lunar asupra întregii cantităţi de deşeuri depuse în Depozit şi care nu au trecut prin Staţia de Sortare."
 
Niciun reprezentant din conducerea firmei Schuster Ecosal nu a putut fi contactat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Cristian Liviu
23.09.2013, 13:12:29

Clonati-l pe Vlad Tetes si apoi dati-i problema in mina .o va rezolva rapid si in mod traditional . Si cu n=bani putini.

+4 (4 voturi)
Modifică Setările