Târgu-Mureş

articolul anterior articolul urmator

Refugii montane panoramice, amplasate în premieră în România în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş

5
19 Jun 2021 12:40:25
Autor: Mariana Iancu
Refugii montane FOTO Salvamont
Refugii montane FOTO Salvamont

Două refugii montane panoramice au fost amplasate în premieră în România în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş şi reprezintă punctul final al unor trasee educative care le vor dezvălui turiştilor informaţii despre frumuseţea şi unicitatea zonei.

Unul dintre refugiile panoramice este situat pe Piatra Poienii, iar celălalt pe muntele Uncigaş, iar priveliştea este una extraordinară, turiştii putând să o admire atât prin ferestrele mari ale construcţiei cât şi folosind telescoapele care vor fi instalate.
 
La una dintre cabine, din geamul principal se vede o parte din Cheile Bicazului şi, în faţa, Piatra Altarului, iar din partea laterală se vede Suhardul Mic şi partea din Cheile Bicazului care conduce spre staţiunea Lacu Roşu. Iar la cabina panoramică de pe muntele Uncigaş se vede zona Lacului Roşu, până în creasta principală a Hăşmaşului.
 
Cele două refugii sunt amplasate pe teritoriul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, care e partener în proiect, fiind respectate toate elementele planului de management al parcului.
 
 
Refugiile montane au fost construite din lemn şi aluminiu, din mai multe module, ca să fie mai uşor de transportat şi montat. Pe stâncile pe care se află au fost prinşi stâlpi, fixaţi cu ancore chimice, pe care s-a montat o platformă de lemn, care este baza refugiului, după care modulele, aduse cu elicopterul, au fost asamblate la faţa locului, cu ajutorul a 30 de persoane, majoritatea voluntari Salvamont.
 
Proiectul este derulat de Asociaţia "Gyilkosto Adventure", din Gheorgheni, în colaborare cu Serviciul Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita şi în parteneriat cu Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş.
 
Preşedintele Asociaţiei, Simon Laszlo, a declarat, pentru AGERPRES, că s-a dorit, în acest fel, să se facă "un pas spre Vestul Europei" în ceea ce priveşte infrastructura turistică.
 
"Punctele de belvedere sunt foarte populare în rândul vizitatorilor şi ne-am gândit să amenajăm aceste cabine pentru ca turiştii să poată sta mai mult, pentru cei care doresc să se uite la un apus, un răsărit, să poată petrece un timp mai îndelungat, chiar o noapte întreagă", a explicat Simon Laszlo, pentru AGERPRES.
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

mihai radu
19.06.2021, 14:11:23

O fi,dar o construcție pe creastă fără fundație este riscantă !

-3 (5 voturi)
Azzumbo Jo
19.06.2021, 14:14:05

O initiativa excelenta, felicitari!

+6 (6 voturi)
leonard crassas
19.06.2021, 16:58:24

Sigur se vor gasi „oameni de bine„ care sa isi bata joc de aceste refugii

+1 (3 voturi)
Ionica Porumbel
19.06.2021, 17:47:59

Așteptăm prima știre despre „eveniment neprevăzut, apocaliptic, de neimaginat, etc.”.

+1 (3 voturi)
Amdo Odma
19.06.2021, 20:52:36

Au autorizatie de constructie?

-5 (7 voturi)
Modifică Setările