Relaţiile de pe Facebook sau cele din viaţa reală? „Toţi cei care folosesc exagerat reţelele de socializare au mari şanse să-şi părăsească actualul partener“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe orice reţea de socializare totul începe cu un simplu salut. Ne facem prieteni, cu unii stăm mai mult vorbă. Din neant apare el, prinţul slavator, sau ea, minunea de femeie neînţeleasă. Şi vine şi “dragostea”. Pierduţi în minciuni, ne trezim direct la psiholog şi în prag de divorţ. Pentru că, de fapt, cei mai mulţi oameni care se iubesc pe net nu sunt nici singuri şi nici prinţi sau prinţese.

Pe reţele de socializare, în special cele create pentru găsirea “sufletului pereche”, ne construim o identitate falsă. Aparent nu este nimic rău, pentru că oricum, în relaţiile sociale afişăm ceea ce în psihologie se numeşte “masca”: o faţă plăcută, agreabilă a personalităţii noastre. În mediul virtual nimic nu ne mai împiedică să ne construim o altă identitate, chiar dacă nu asta ne este intenţia.

Ce spun psihologii despre mediul virtual

„Cercetătorii au decis: toţi cei care folosesc exagerat reţelele de socializare au mari şanse să-şi părăsească actualul partener de viaţă”, spune Maria Verdi, psiholog clinician şi psihoterapeut integrativ. Mediul virtual nu este doar locul de unde găsim reţete culinare, grupuri de interese comune, ci şi locul pentru proxenetism, distribuitori de droguri, persoane cu probleme de tot felul.

„Şi tot în mediul virtual sunt şi persoane căsătorite care caută doar aventuri”, mai spune Maria Verdi, care arată şi că „Alon Gratch, renumitul psiholog din New York, atrage atenţia asupra faptului că în relaţiile virtuale se schimbă doar locul şi personajele, scenariul de viaţă se repetă de fiecare dată”.

Te simţi singur(ă) şi spui asta pe net? Ai toate şansele să pici în capcană

Da, se poate să te simţi singur(ă). Vei cita din cine ştie ce filosof anonim, poate că vei posta un clip cu o melodie tristă, sau poate vei afişa un status care să spună acest lucru despre tine. Un el sau o ea va citi şi îţi va scrie câteva cuvinte.

„Iniţial, toţi utilizatorii doresc să comunice, se simt singuri. Apoi, se propune o altfel de relaţie. Pentru că vor să se cunoască mai bine. Şi pentru ca fanteziile şi emoţiile declanşate între ei nu pot rămâne doar la nivel de salut. Urmează îndrăgostirea de idealul afişat. De aici, până la marea iubire, distanţa este mică. Este posibil să îşi  găsească şi sufletul pereche, cum spun ei”, explică Maria Verdi.

Minciuni nevinovate şi ce sunt femeile-fetiţe

Psihologii spun că cei mai mulţi din cei care se implică în relaţii virtuale mint. „De cele mai multe ori cei implicaţi mint şi sunt minţiţi. Mereu aceeaşi poveste. Bărbaţii sunt manageri, au bani, sunt singuri şi caută partenera ideală. Femeile sunt divorţate, văduve, singure de foarte mulţi ani. Aşteaptă prinţul salvator. Şi l-au găsit. Chiar pe reţelele de socializare. Urmează drama. De ce? Pentru că, în realitate, prinţul nu este director, nu are bani, nu este singur. Pentru că în realitate femeia are familie sau are nevoi finaciare. Au fost învăţate că pot avea noroc şi ele. Nu doar Columbenele. Pentru că tiparele feminine promovate de către societatea de consum sunt femeile-fetiţe. Femeia cu minte şi fustă scurtă, cu picioare lungi. Pentru că lângă aceste femei-fetiţe, bărbatul poate străluci. Nu trebuie să depună prea mult efort”, mai spune Maria Verdi.

Când crezi că apare dragostea

„Ea, cea care începe o relaţie virtuală, uită că trebuie să meargă la şedinţa copilului, începe să neglijeze partenerul de  viaţă... El, cel care a găsit pe reţelele de socializare femeia ce-l iubeşte, ce-l apreciază, este din ce în ce mai puţin prezent în familie (...)În final se produce ruptura. Dacă mai există vreun strop de iubire între ei, prin terapie de cuplu, relaţia mai poate fi vindecată. Se poate ajunge şi la separare. Fiecare îşi caută fericirea. Cu tot ce derivă de aici”, susţine Maria Verdi.

Profilul căutătorului de relaţii pe site-urile de socializare

„Persoanele cu  stima de sine scăzută, cei care nu au curajul să comunice în cuplu nevoile lor. Parteneri ce nu-şi  cunosc limbajul lor de iubire şi limbajul de iubire al partenerului. Sunt cei care preferă ceva nou, sunt cei care nu vor să se implice sau să se responsabilizeze”, mai spune psihologul.
„Luând în calcul că multitudinea de ore pierdute pe site-urile de socializare, acestrea creează dependenţă şi ca orice dependenţă, modifică comportamentul uman producând tulburări psihice. (...) Folosite cu prudenţă, toate instrumentele virtuale ne aduc experienţe noi, informaţii utile. Viaţa reală presupune implicare, prezenţă, transformare, evoluţie. Presupune să fii sincer cu nevoile tale, să le comunici la timp. Ai dreptul să fii fericit în real, nu ascuns pe reţele de socializare”, este concluzia psihologului Maria Verdi.

Citiţi şi:

Matrimoniale fără frontiere



.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite