Semnalele corpului, pe care toate femeile trebuie să le cunoască: când trebuie să faci obligatoriu un control pentru a preveni cancerul - sfaturile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai rostirea acestui cuvânt, cancer, ne dă deja fiori. Femeile se tem adesea de un posibil cancer de sân sau de col uterin. Roşeaţa, aspectul schimbat al pielii, mici noduli la sân sunt semne de alarmă. Nu trebuie să vă gândiţi imediat la cancer, dar mergeţi la medic, pentru că doar un sepcialist poate un diagnostic corect.

Anumite forme de cancer nu dau semne vizibile pentru a putea fi depistate într-o fază precoce, pentru că se spune că este o boală „care se ascunde”. Aşa că numai vizita periodică la medic şi efectuarea numitor investigaţii medicale vă pot ţine departe de necazuri.

Cancerul de col uterin

Medicii spun că nivelul insuficient de informare privind această formă de cancer face ca femeile din România să ajungă târziu la medic, să treacă prin tratamente agresive, suferinţă. Programele organizate de screening pot preveni până la 80 % din cazurile de cancer de col uterin, mai spun medicii.

Cea mai bună metodă de a vă feri din timp de această boală este să mergeţi la medic pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau. Medicii spun că dacă există deja simptome cum ar fi sângerări în timpul actului sexual este posibil să fi ajuns deja când lucrurile sunt mai complicate.

As. Univ. Dr. Caterina-Miladi Grif, medic primar obstetrician-ginecolog la Clinica Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean Târgu Mureş ne explică:

„Deja când apar semne poate fi un stadiu prea avansat. De obicei, când pacienta prezintă deja anumite simptome cancerul de col este deja avansat, este o formă clinică. Prin programul naţional de screening poate fi depistat mult mai devreme. Femeile ar trebui să ştie că o dată pe an trebuie să îşi facă analiza aceasta, destul de simplă, Babeş Papanicolau”.

Medicul mai spune că tinerele ar trebui să fie atente şi să nu se grăbească să îşi înceapă prea devreme viaţa sexuală. Mai ales dacă nu ştiu cum să aibă grijă de ele. Anumite boli cu transmitere sexuală, infecţii netratate pot duce la complicaţii. „Sunt factori de risc pentru a face cancer de col uterin chiar la vârste fragede”, mai spune medicul Caterina-Miladi Grif.

Unele simptome, anumite scurgeri sau sângerări în timpul contactului sexual poate fi semn de boală. Nu neapărat cancer, dar sunt factori de risc. Aşa că la cel mai mic semn că ceva nu este în regulă, trebuie să vă prezentaţi la medic.„Doar făcând acele controale periodice, poate fi descoperită o formă precanceroasă”, mai spune medicul.

Dacă o femeie nu are probleme ar trebui să facă un test Babeş Papanicolau o dată la 2-3 ani. Dar recomandarea medicului este ca măcar o dată pe an să vă prezentaţi la medicul ginecolog, indiferent de vârstă.

Cancerul de sân

Şi în acest caz medicul specialist este singurul care poate pune un diagnostic corect. Medicul Rareş Georgescu le recomandă femeilor peste 40 de ani, indiferent dacă are un simptom sau nu să îşi facă anual o mamografie. “Acesta este protocolul americand de screening, de depistare precoce a cancerului de sân, în faza în care se poate vindeca, în principiu”, spune acesta.

Până să ajungeţi la medic, aveţi grijă de câteva semnale pe care corpul vi le transmite. “Orice modificare la nivelul sânului: noduli palpabili, scurgeri mamelonare mai ales dacă sunt sangviolente, retracţie mamelonară, afectarea tegumentului: roşeaţă, ulceraţii, modificări de tip eczeme ale mamelonului, de asemenea, palparea unor noduli în axilă, subraţ sunt semnale de alarmă”, atrage atenţia medicul Rareş Georgescu.

Femeia trebuie să se adreseze medicului de familie care o va îndruma către un specialist, denumit “sânolog”. “De obicei radiologul trebuie să fie cel care o vede prima oară, cel care face mamografia în funcţie de vârstă, ecografia şi pe urmă o îndrumă mai departe”, spune medicul Rareş Georgescu.

“Cel mai important este ca femeile care au antecedente familiale să respecte cu stricteţe acest protocol”, mai spune medicul primar chirurgie generală Rareş Adrian Georgescu de la Clinica  Chirurgie 1 a Spitalului Clinic Judeţean Mureş

Învăţaţi să vă cunoaşteţi corpul

Stella Hanusz este membru în conducerea Asociaţiei Române de Cancer –Grupul Destine Comune de mai bine de 18 ani. Ea a învins cancerul de sân şi a ajutat şi multe alte femei să învingă această boală: a intermediat legătura cu cei mai buni medici din ţară şi străinătate, a desfăşurat campanii, a chemat pacientele la workshopuri pentru a le învăţa ce au de făcut. Stella Hanusz spune că trebuie să găsiţi medicul cel mai bun, eventual să nu vă temeţi să cereţi o a doua opinie.

“Important este ca fiecare femeie, după 16 ani, să înveţe să îşi facă o palpare corectă a sânului (…) dar şi a axilei. Dacă cumva se observă vreo denivelare, ceva suspect atunci trebuie mers la medic”, mai spune Stella Hanusz.

Astfel de palpări trebuie făcute constant, mai spune Stella Hanusz, care recomandă femeilor ca din când în când să se privească în oglindă pentru a vedea eventuale modificări care apar la nivelul sânului.

Este modalitatea cea mai simplă de a preveni cancerul .Descoperit în fazele incipiente acesta poate fi vindecat în proporţie de 94 la sută spun medicii, dar din nefericire, 90 la sută din femeile diagnosticate cu cancer de sân află despre boală într-o formă avansată, ceea ce scade dramatic şansele de supravieţuire, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
 

Citiţi şi:

Femeia care s-a vindecat de cancer în fază terminală, în mod miraculos, dezvăluie reţeta-minune prin care a fentat moartea

Adevărat sau fals: 7 mituri despre cancer

 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite