Sovata, „staţiunea miracolelor“ pentru cuplurile infertile. Ce proprietăţi extraordinare au apa şi nămolul din zonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sovata
Sovata

Tratament Staţiunea mureşeană Sovata şi-a câştigat renumele de „staţiunea miracolelor“ încă de secolul trecut. Este locul în care foarte multe cupluri vin cu speranţa că efectele apei sărate şi ale nămolului din Lacul Ursu îi pot ajuta să devină părinţi.

Sovata a apărut pe harta staţiunilor balneoclimaterice renumite în Europa încă din anul 1850. Atât lacurile cu ape clorurate şi sodice, cât şi nămolul din ele, cu proprietăţi terapeutice, au făcut din această mică localitate o destinaţie ideală de vacanţă şi de tratament, indiferent de sezon. Staţiunea a devenit un punct de interes pentru publicul larg după ce profesorul doctor Iuliu Haţieganu de la Cluj a vorbit pentru prima dată, în urmă cu aproape 100 de ani, despre proprietăţile benefice ale apei sărate din Lacul Ursu şi ale nămolului de Sovata.

Renumele staţiunii Sovata se datorează lacurilor Ursu, Aluniş, Verde, Negru, Roşu, Mierlei şi Şerpilor, cu ape clorurate şi sodice, prezentând fenomenul de heliotermie. Mai exact, pe timpul verii, temperatura apei variază în funcţie de acumularea căldurii solare în apa sărată, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspătă provenită din râuleţe, care nu se amestecă cu apa sărată, ci se menţine la suprafaţă, acţionând ca un izolator termic. Acest lucru face ca vara, temperatura Lacului Ursu, cel mai mare lac helioterm din sud-estul Europei, să varieze între 10 şi 20 de grade Celsius la suprafaţă, între 30 şi 40 de grade Celsius la adâncimea de un metru şi între 40 şi 60 de grade Celsius la adâncimea de 1,5 metri. Format în anul 1875, odată cu prăbuşirea unei exploatări de sare, umplută ulterior cu apa pâraielor ce coboară de pe versanţii din apropiere, Lacul Ursu este cel mai important lac sărat şi helioterm din Europa. Acesta are forma unei piei de urs – de aici şi numele. Lacul se întinde pe o suprafaţă de peste patru hectare, iar adâncimea apei depăşeşte 18 metri. Caracterul helioterm al lacului a fost descoperit în 1901.

De la boli ginecologice, la boli neurologice

Staţiunea mureşeană Sovata este recunoscută, în primul rând, pentru tratamentele ginecologice. Proprietăţile apei sărate şi ale nămolului au un puternic efect antiinflamator în sfera genitală, un efect de îmbunătăţire a calităţii endometrului, de îmbunătăţire a calităţii ovocitelor, spun specialiştii. Tratamentele cu nămol şi cu apă sărată se recomandă în primul rând pentru stimularea fertilităţii naturale, chiar şi pentru cuplurile care au hipofertilitate sau, la prima vedere, nu au nicio problemă. Sunt indicate tratamentele şi pentru pregătirea unei proceduri de reproducere umană asistată, adică pentru inseminare intrauterină de spermă sau pentru fertilizarea in vitro. La Sovata se pot trata infecţii cronice pelviene, salpingite cornice – când trompele sunt înfundate, dar şi alte infecţii ale zonei pelviene. Se tratează şi simptomele premenopauzei şi ale menopauzei.

Printre afecţiunile ginecologice care pot fi tratate la Sovata se numără: sterilitate primară şi secundară, prin obstrucţie tubară; insuficienţă secretorie ovariană – disovulaţie, deficit de fază luteală; boală inflamatorie cronică pelvină; uter hipoplazic (n.r. – dezvoltat incomplet); ovare micropolichistice; sindrom aderenţial pelvin (n.r. – prezenţa unor aderenţe între organele pelvine); endometrioză incipientă. Mai pot fi tratate inflamaţiile cronice genitale – anexite, metroanexite, salpingite, cervicite, colpite, cauzate inclusiv de infecţii candidozice. Tratamentele sunt benefice şi dacă există tulburări de ciclu menstrual sau pentru stări postoperatorii în sfera genitală“, ne explică Suzana Pretorian, medic primar de recuperare, medicină fizică şi balneologie la baza de tratament a Hotelului Danubius Sovata.

La Sovata pot fi tratate, însă, mai multe probleme de sănătate, nu doar ginecologice, cum ar fi: afecţiunile reumatismale degenerative, inflamatorii, afecţiuni ale sistemului nervos, tulburări endocrine şi boli cardiovasculare. La Sovata pot fi tratate, aşadar, artrozele, spondilozele, tendinozele, dar şi afectiuni posttraumatice, stări după luxaţii, entorse sau după operaţii pe articulaţii.

Tot în staţiunea mureşeană tratamentele au efect şi pentru afecţiunile neurologice periferice: sechele după poliomielită, pareze, polineuropatii, dar şi pentru afecţiunile endocrine, mai precis pentru hipotiroidie. Staţiunea oferă pentru afecţiunile enumerate mai sus: băi calde, tratamente ginecologice, împachetări cu nămol cald, kinetoterapie, electroterapie, hidroterapie, saună şi gimnastică medicală.

Cine nu are voie să se trateze la Sovata

Există şi câteva contraindicaţii. Tratamentele de la Sovata nu sunt recomandate persoanelor care suferă de boli în stadiu acut sau subacut, de stări febrile şi de orice boli infecto-contagioase acute, de exemplu, TBC. Nu sunt recomandate persoanelor bolnave de leucemii sau tumori maligne. Tratamentul balnear se permite numai după minimum 5 ani de la îndepărtarea tumorii, după un control anual riguros şi consult medical recent  ce confirmă lipsa riscului teoretic de recidivă tumorală. Există contraindicaţii şi în caz de hemofilie, anemii severe, infarct miocardic recent, accident vascular cerebral recent, hipertensiune arterială necontrolată medicamentos, insuficienţă cardiacă, tromboflebite, tromboză venoasă profundă, ulceraţii cutanate, boli venerice, epilepsie, boli psihice majore, toxicomanii, hipertiroidie, adică boala Basedow, precum şi în sarcină“, completează doctorul Suzana Pretorian.

Tratamentele de la Sovata nu sunt recomandate persoanelor care suferă de boli în stadiu acut sau subacut, de stări febrile şi de orice boli infecto-contagioase acute, de exemplu TBC. Nu sunt recomandate persoanelor bolnave de leucemii sau tumori maligne.

 „Printre afecţiunile ginecologice care pot fi tratate la Sovata se numără: sterilitate primară şi secundară, prin obstrucţie tubară; insuficienţă secretorie ovariană – disovulaţie, deficit de fază luteală; boală inflamatorie cronică pelvină; ovare micropolichistice, endometrioză incipientă.” Suzana Pretorian, medic primar de recuperare

  „Duşul subacvatic este super“

sovata

 „Noi am fost aici cu ani în urmă, în trecere, nu am stat să facem tratament. Atunci când am venit, singurul lucru care m-a impresionat a fost Lacul Ursu, acum mi se par toate schimbate. Mai ales hotelul unde stăm este renovat complet, baza de tratament este modernă şi camerele sunt dotate cu tot ce trebuie. Stăm 16 zile. Suntem pensionari şi am venit din Constanţa, cu bilete de tratament, să schimbăm aerul de la mare cu cel de la munte, căldura toridă de la noi cu aerul rece de aici. Pe mine mă dor toate încheieturile şi să ştiţi că după cinci zile de tratament, rezultatele au început să se simtă. Cele mai utile mi s-au părut apa sărată, parafina şi băile galvanice – au o denumire anume, dar nu pot să o spun acum. Şi duşul subacvatic este super. De acolo ies ca un nou-născut“, ne spune Tudora Tănase, din Medgidia, judeţul Constanţa.

sovata

Nu se compară! Am fost în anii ’70-’80, dar acum condiţiile sunt mult mai bune. Oamenii sunt aceiaşi, prea mult nu s-au schimbat, mentalitatea din păcate este la fel, nu avem grijă de nimic. Dar condiţiile, atât la cazare, cât şi spaţiul verde, staţiunea turistică, s-au schimbat enorm. Tratamentul cred că se ridică la standardele actuale, care se cer la nivel european. Este o staţiune modernă. Stăm şapte zile. Eu vin prin sindicat şi, cum biletul este de tratament, plătesc numai 30% din valoarea lui. Probabil, la salariile noastre este enorm. Noi lucrăm în învăţământ şi nu ne-am permite altfel. Eu fac băi alternative, masaj şi reflexoterapie. Soţul face nămol, băi cu ultrasunete şi băi sărate. Ne ajută. Eu am mai multe boli, nu vreau să vă plictisesc cu ele. Pentru osteoporoză, pentru bolile care apar la vârsta noastră e OK. Mai ales pentru psihic e OK.  Sunt convinsă că ne vom mai întoarce aici!“, spune o altă turistă, Elisabeta, din Marghita, judeţul Bihor.

O legendă despre un băiat, o fată şi o zână geloasă

sovata

Potrivit unei legende, Lacul Ursu şi Lacul Negru din Sovata s-au format în urma dragostei ce şi-au purtat-o o fată şi un flăcău, copiii unor păstori, blestemaţi de o zână. Se spune că sus, în munţii îndepărtaţi acoperiţi de codri, locuia o zână, care ar fi zărit pe o păşune un mândru flăcău de păstor păzind o turmă. S-a îndrăgostit imediat de el şi a început să-l pândească. La un moment dat, a observat că tânărul păstor nu era singur, ci împreună cu o fată, pe care o săruta cu foc. Înnebunită de gelozie, zâna i-a blestemat pe cei doi îndrăgostiţi, care s-au transformat, cu tot cu turmele de oi pe care le păzeau, în stane de piatră.

Zâna a cutreierat apoi în lung şi-n lat munţii şi codrii. Nu a mâncat, nu a băut apă. Umblând astfel cu mintea rătăcită, crengile şi aşchiile copacilor i-au rupt frumoasa îmbrăcăminte, i-au smuls vălul, în locurile unde au căzut bucăţi din acest văl, s-au format flori de sare, iar dedesubtul acestora, munţi de sare. După o vreme, a ajuns acasă. S-a oprit în faţa casei goale, unde înăuntru jăraticul se încingea încă în vatră. S-a uitat cu o privire ştearsă la casă, iar apoi a blestemat-o. În acel moment, locuinţa s-a scufundat, auzindu-se o mare bubuitură. În locul acesteia s-a format Lacul Ursu, a cărui apă este încălzită şi astăzi de vatra casei în care a locuit zâna. Aceasta a umblat mai departe, până la vârful muntelui unde tot plânge de atunci în timpul nopţii, iar lacrimile adunate în vale ar fi dat naştere Lacului Negru. În realitate, locul unde a apărut Lacul Ursu a fost cunoscut cândva ca şi Groapa lui Pálné. Procesul formării lacului a fost declanşat de o rupere de nori, combinată cu surparea terenului sub care se afla o exploatare de sare. Procesul a început în 1860, însă Lacul Ursu şi-a căpătat forma asemănătoare celei de astăzi într-o perioadă de şase ani, adică între 1875 şi 1881.

3.000 de turişti din Israel, trataţi la Sovata în acest sezon

Staţiunea Sovata a fost şi rănâne un punct important de atracţie pentru foarte mulţi turişti, spune Erik Szoboszlai, directorul de marketing al lanţului hotelier Danubius.

Înainte de Revoluţie, Sovata era o staţiune foarte populară. Aici veneau atât turişti români, cât şi turişti din ţările fostului bloc sovietic, dar şi din Finlanda, Israel şi Germania. De exemplu, în anii ’80, Sovata dispunea de circa 2.500-3.000 de locuri de cazare, dar treptat, numărul locurilor de cazare a crescut chiar şi până la 3.500-4.000 , la sfârşitul anilor ’90. Aceste locuri de cazare se ocupau în fiecare sezon.“

Renumele staţiunii s-a păstrat. În acest an, chiar la începutul sezonului cald, peste 3.000 de turişti din Israel şi-au petrecut vacanţa la Sovata. Alături de ei se relaxează şi vin la tratament în staţiunea mureşeană şi turiştii români din toate părţile ţării şi moldovenii, maghiarii şi germanii.

În acest an, statisticile arată că turiştii din România rămân în continuare cei mai numeroşi clienţi ai staţiunii, proporţia lor în totalul celor care ne vizitează fiind undeva la
65-68%. După români, vin moldovenii în proporţie de
20-22%, apoi cetăţenii din Ungaria, cu 8-10%, urmaţi de cei din Israel, a căror proporţie creşte de la an la an
“, completează Erik Szoboszlai.

 Cât costă sejurul terapeutic

O cameră dublă la Sovata porneşte de la 100 de lei pe noapte şi ajunge să coste şi 590 de lei, la un hotel de patru stele. În funcţie de buget, cresc şi pretenţiile turiştilor şi la fel şi numărul tratamentelor primite. Un sejur de minimum cinci zile cu demipensiune, la un hotel de patru stele ajunge să coste şi 2.500 de lei.

În plin sezon este puţin mai scump, dar avem ocupat cam tot. În perioada de vârf, pentru o cameră dublă la hotelul Danubius, cu mic dejun, acces la SPA şi la ştrand, două persoane plătesc pe noapte în weekend
1.060 de lei. Pentru un sejur mai lung, de minimum cinci zile, preţurile scad la 470 de lei pe noapte, iar după 26 august, va fi şi mai accesibil. Atunci, un sejur va costa 360 de lei pe noapte
“, ne explică Erik Szoboszlai.

 Tot în centrul staţiunii găsim şi locuri de cazare mai accesibile. De exemplu, la Vila Sovata, pentru o noapte de cazare vom plăti doar 170 de lei. Cu cât vă îndepărtaţi de centru, preţurile scad.

Pentru cei care ajung aici e bine de ştiut că o plimbare cu trenuleţul, pentru un tur al staţiunii, costă 6 lei, plimbarea fiind foarte apreciată de copii. Trenuleţul pleacă din centrul Sovatei, ajunge până la ieşire din staţiune şi se întoarce prin partea de jos. Cu siguranţă veţi putea admira toate peisajele, veţi simţi întreaga atmosferă de vacanţă şi forfota mulţimii dornice să străbată pe jos magazinele staţiunii. Turiştii care nu vin la tratament, ci doar să se răcorească la o partidă de înot în Lacul Ursu, trebuie să ştie că acesta este deschis publicului zilnic între orele 10.00 şi 18.00, cu pauză între orele 13.00 şi 15.00. Biletul de intrare costă 25 de lei pentru adulţi şi 20 de lei pentru copii.

De neratat

Mocăniţa cu aburi circulă din nou pe traseul Sovata – Câmpu Cetăţii. Pleacă zilnic din gara Sovata la orele 10.00, 13.00, 17.00 şi 19.00. Durata unei călătorii este de o oră şi 45 de minute. Preţul unui bilet dus-întors este de 15 lei pentru copii, 20 de lei pentru studenţi sau pensionari şi 30 de lei pentru adulţi. Se acordă reduceri pentru grupuri de peste zece persoane. În apropiere de Sovata sunt Salina Praid şi Câmpul Cetăţii, renumit pentru peştele foarte bun şi pentru Festivalul Baloanelor cu aer cald.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite