Târgu-Mureş: EXCLUSIV Prăjituri tradiţionale olandeze produse la Voiniceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia van Mourik produce prăjiturele după o reţetă tradiţională olandeză veche de peste 200 de ani. Produsele nu conţin conservanţi şi pot fi achiziţionate din supermarheturile şi din magazinele naturiste din oraş

Dimineaţile a sute de mureşeni sunt îndulcite de câteva săptămâni cu ajutorul unor prăjituri specific olandeze, numite „stroopwafels”. Acestea sunt produse în premieră în comuna Voiniceni din judeţul Mureş de către Dana şi Frank van Mourik.

Mică afacere locală

Povestea prăjiturelelor tradiţionale olandeze, produse la câţiva kilometri de Târgu-Mureş a început acum câţiva ani, când mureşeanca Dana Fechete a plecat la studii în ţara lalelelor. Acolo tânăra a gustat pentru prima dată aceste delicatese, iar savoarea lor a cucerit-o. Cel care însă i-a schimbat destinul a fost Frank van Mourik, un olandez care i-a devenit soţ şi alături de care a revenit în România. Ajutaţi de familie, cei doi au hotărât să pună bazele unei afaceri şi să producă aici prăjiturele atât de apreciate în Olanda. „Ideea ne-a venit de un an jumate, dar a trebuit să construim laboratorul de fabricare a prăjiturelelor, care e la standarde europene. După câteva probe am început efectiv producţia de la jumătatea lunii ianuarie”, spune Dana van Mourik.

Produs 100% natural

Olandezii au o reţetă tradiţională pentru producerea acestor „stroopwafels”. Această reţetă este folosită şi de familia van Mourik. „Prăjiturelele conţine scorţişoară, sirop de porumb, dar şi trei arome naturale aduse special din Olanda şi grăsime vegetală sută la sută naturală adusă din Belgia. Produsele nu conţin conservanţi şi au termen de valabilitate trei luni de zile, pentru că au în compoziţie zahăr”, spune Frank van Mourik. Procesul de fabricaţie a acestor prăjiturele e foarte simplu. „Aluatul se prepară cam într-o jumătate de oră. Se fac nişte biluţe din cocă , se pun apoi într-o presă specială şi se prăjesc 50 de secunde. Se scot, se taie şi se umple cu un strat de caramel. Se lasă la răcit 20 de minute, apoi se ambalează”, spune producătorul.

Unicat pe piaţă

Prăjiturelele produse de familia van Mourik sunt unicat pe piaţa mureşeană. „Nu ştim să mai existe nici în ţară cineva care să producă aceste prăjiturele specific olandeze. Se comercializează în Cluj şi Braşov, dar acolo aluatul e importat din Olanda”, precizează Frank van Mourik. Potrivit acestuia produsul este deja distribuit pe piaţa mureşeană şi are un mare succes. „Avem cerinţe mai mari decât ne-am fi aşteptat. Am angajat deja o persoană pentru preparare a aluatului şi caramelului şi cred că vom mai angaja, pentru ca noi să ne ocupăm efectiv de promovare şi distribuţia produselor”, precizează tânărul intreprinzător. 

Unde se găsesc?


Mureşenii pot găsi aceste prăjiturele în supermarketuri, în magazinele cu produse naturiste şi în cafenele, ceainării sau restaurante. Preţul de producţie al acestora este de 50 de bani bucata, iar cei care doresc pot face comenzi pe internet la adresa patirolandia@yahoo.com sau la telefon 0741 55 20 97. Aceste prăjiturele au apărut pentru prima dată acum 200 de ani în oraşul Gouda, fiind iniţial destinate săracilor. Cu timpul gustul lor a cucerit din ce în ce mai mulţi pofticioşi, iar acum sunt apreciate în întreaga lume.
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite