Tuberculoza, una dintre cele mai temute boli infecţioase. Cum se transmite şi cât suntem de expuşi la această maladie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tuberculoza

O treime din populaţia globului suferă de tuberculoză. România este ţara din Uniunea Europeană care a înregistrat cele mai multe cazuri noi. Doar în anul 2014, în ţara noastră s-au înregistrat aproximativ 15.000 de cazuri de tuberculoză

În România, indiferent de clasa socială sau standardul de viaţă, se poate îmbolnavi oricine de tuberculoză. Un singur bolnav de TBC netratat poate transmite boala altor 10-15 persoane, iar bolnavii de tuberculoza multidrog rezistentă sau extrem de rezistentă transmit mai departe nu tuberculoza simpla, ci direct formele de boală rezistente la tratament.

Judeţul Mureş ocupă locul 7 în ceea ce priveşte incidenţa TBC

În raportul TB al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru anul 2013 se estima apariţia a 9 milioane de cazuri de tuberculoză în fiecare an, dintre acestea fiind notificate numai 6,1 milioane de cazuri. Un procent de 3,5 la sută din cazurile noi şi 20,5 la sută din retratamente sunt reprezentate de cazurile de tuberculoză multidrug rezistent. Anual, în lume mor 1,3 milioane de oameni din cauza tuberculozei . O persoană contagioasă poate transmite infecţia altor 10-15 persoane într-un an. Tuberculoza este a 7-a cauză de deces la nivel mondial, o treime din populaţia globului fiind deja infectată” conform informaţiilor primite de la Secţia de Pneumologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş

Cum se transmite tuberculoza

Tuberculoza se transmite pe calea aerului. Când o persoană bolnavă tuşeşte sau strănută microbii se răspândesc în aer. Contaminarea se produce când inspirăm microbii prezenţi în aer. În unele cazuri boala poate fi transmisă de vite, de exemplu consumând laptele nepasteurizat de la un animal infectat.

Tuberculoza (TBC) este o infectie bacteriana care este localizata cel mai des in plamani (TBC pulmonar) dar care se poate raspandi in alte parti ale organismului (TBC extrapulmonar). Din plamani, TBC este raspandit cu usurinta altor persoane prin tuse sau stranut. Cu toate ca tratamentul este de lunga durata, acesta este cel mai adesea finalizat cu success. Durata medie a tratamentului este intre 6 si 9 luni. Tuberculoza se poate gasi fie in forma latent, fie in stare activa.

Simptomele formei active ale TBC

Simptomele tuberculozei active apar treptat si se desfasoara pe o perioada de cateva saptamani sau luni. Pot exista cateva simptome usoare fara ca pacientul sa banuiasca prezenta infectiei. Simptomele obisnuite sunt: tuse insotita de mucus gros, cateodata cu sange pe o durata de aproximativ doua saptamani, batai rapide ale inimii (tahicardie), gât mărit de volum (afectarea ganglionilor limfatici din aceasta regiune). Alte simptome pot fi: febră, frisoane si transpiratii in timpul somnului, oboseala si slabirea fortei fizice, pierderea poftei de mancare si pierdere in greutate fara motive explicabile şi scaderi ale amplitudinii respiratiei, dureri in piept.

Anual, în lume mor 1,3 milioane de oameni din cauza tuberculozei . O persoană contagioasă poate transmite infecţia altor 10-15 persoane într-un an. Tuberculoza este a 7-a cauză de deces la nivel mondial, o treime din populaţia globului fiind deja infectată. Incidenţa TBC in Romania este de 70,2 la 100.000 locuitori.

În urmă cu 133 de ani, la 24 martie 1882, Robert Koch descoperea bacilul care provoacă tuberculoza “una dintre cele mai temute boli infecţioase”. Tuberculoza a continuat să reprezinte un pericol permanent pentru populaţie, în timp înregistrându-se mari progrese în combaterea acestei maladii.

Medicii trateaza tuberculoza cu antibiotice pentru a distruge bacteria. Aceste medicamente sunt administrate tuturor persoanelor care au TBC, inclusiv nou-nascutii, copiii, femeile gravide si persoanele care au un sistem imun deficitar sau slabit. Persoanele care au TBC care nu poate fi raspandit primesc de asemenea tratament pentru a preveni transformarea bacteriei in forma activa.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite