Târgu-Mureş

articolul anterior articolul urmator

Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea unei secţii în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, anulată de instanţă. Kelemen Hunor: „Este un abuz“

13
10 Apr 2013 17:12:58
Autor: Alexandru Ramadan
Protestele studenţilor români de la UMF au avut finalitate
Protestele studenţilor români de la UMF au avut finalitate

Curtea de Apel a anulat Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea Universităţii de Medicină în limba maghiară în cadrul UMF Târgu-Mureş. Anul trecut, decizia executivului a stârnit mânia părţii române a Universităţii, iar studenţii au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de separarea pe criterii etnice a UMF Târgu-Mureş.

UPDATE: Anularea de către Curtea de Apel a Hotărârii de Guvern din martie 2012 privind înfiinţarea unei noi facultăţi la UMF Târgu Mureş, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză, este o decizie politică şi reprezintă un abuz, iar Guvernul trebuie să o atace, spune liderul UDMR, Kelemn Hunor.

„Consider că anularea HG privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul UMF Târgu Mureş a fost o decizie politică a instanţei Curţii de Apel, un fel de abuz din partea instanţei, pentru că această hotărâre de Guvern este în aplicarea legii şi nu trece peste lege. În momentul în care Senatul UMF Târgu Mureş nu a respectat şi nu a aplicat legea, era normal ca Guvernul, pentru că este guvern să vegheze asupra aplicării legilor în această ţară, a adoptat o HG. Minorităţile naţionale, minoritatea maghiară, nu aşteaptă de la Senatul universităţii respectarea drepturilor minorităţilor naţionale privind învăţarea în limba maternă, ci de la Guvern, de la instituţiile politice, de la Parlament. Cred că acea HG era o hotărâre corectă, justă şi era în aplicarea legii, şi nu în afara ei“, a spus Kelemen.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş urma să fie înfiinţată o nouă Facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză. Hotărârea a fost semnată în luna martie a anului trecut de ministrul Educaţiei şi de preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), fiind de asemenea publicată în Monitorul Oficial.

Decizia guvernanţilor i-a deranjat pe conducătorii Universităţii, aceştia considerând că Executivul nu respectă deciziile Senatului UMF şi, implicit, autonomia universitară. Sute de studenţi au protestat în stradă la decizia guvernanţilor, iar conducerea UMF a decis să rezolve în justiţie problema astfel creată.

Ieri, Curtea de Apel Târgu-Mureş a anulat Hotărârea de Guvern de înfiinţare a noii Universităţi multilingve în cadrul UMF Târgu-Mureş, aceeaşi instanţă care anul trecut suspendase aplicarea acestui act normativ, decizia nefiind însă definitivă.

"A fost admisă acţiunea reclamantului UMF Târgu Mureş şi a fost anulată HG 230 din 27 martie 2012. Decizia pe fond este atacabilă cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 15 zile de la comunicarea sa către părţi
", a declarat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Anuţa Liliac.

Leonard Azamfirei, rectorul UMF, a salutat decizia Curţii de Apel, afirmând că aceasta ”este o decizie normală, care aduce lucrurile unde trebuie să fie şi care confirmă faptul că peste autonomia universitară nimeni, mai ales politicul, nu trebuie să treacă. Aşteptam această decizie, pentru că suspendarea executării, de anul trecut, a fost foarte bine argumentată şi cred că în acest moment lucrurile sunt clare şi bănuiesc că nu va mai fi o astfel de situaţie cu nicio universitate din ţară".


Protestele de anul trecut ale studenţilor români ai UMF şi-au făcut efectul, decizia de atunci a executivului fiind, finalmente, anulată. Într-un comunicat remis de organizatorii protestelor de anul trecut se arată că: "Noi vrem să învăţăm împreună, pentru a deveni medici de bună calitate în folosul tuturor cetăţenilor, indiferent de etnie, rasă şi convingeri religioase. Ne dorim ca toţi studenţii să aibă acces la întregul sistem universitar şi medical şi nu doar la o parte a acestuia. Vrem să readucem UMF Târgu-Mureş pe prima treaptă a universităţilor din ţară, prin conlucrarea secţiilor de predare în limbile română, maghiară şi engleză. Ne ingrijorează dezavantajele pe care separarea le-ar putea produce: pierderea acreditării, divizarea cadrelor şi a studenţilor".

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Florin Georgescu
10.04.2013, 18:22:18

E o victorie a rationalului in fata politicului.Era o actiune disperata a fostului guvern MRU...Voiau sa-i prinda pe udmristi de partea lui.N-a tinut figura.A cazut si mru a cazut si ordonanta ...Nu mai zic nimic de originea lui mru...ca o gasiti pe net.D'aia trebuie sa fie premierii romani.Ca pe altii ai doare in cursul noptii de romani.Presedintele si premierul trebuie sa fie romani...Si johanis e roman...dar e riscanta o alta experienta.Ca are singele amestecat...Nu cred ca poate gindi romaneste unul care nu-i roman neaos...Astept injuraturile...Eu ma refer doar la primele 2 functii in stat...cU TOATE CA ISTORIA A DEMONSTRAT ALTCEVA...Cred ca stiti ca cel mai cunoscut francez n'a fost francez,cel mai cunoscut german n'a fost german,cel mai cunoscut rus n'a fost rus....napoleon,hitler,stalin.E doar o zicala !

+3 (11 voturi)
maxx maxx
10.04.2013, 20:05:05

Tot respectul.Napoleon se trage din corsica-ITALIAN,Hitler a avut 25% singe jidan,Stalin georgian ,parintii nici nu a vorbit limba rusa.Bravo Wikipedia

+1 (3 voturi)
Cristina Martin
10.04.2013, 18:51:50

Domnule KELEMEN, un abuz moral sunteti d-voastra, deoarece sustineti ca sunteti un cetatean ROMAN,desi ,actiunile care sunt infaptuite de d-voastra sunt impotriva majoritatii si a Romaniei.Nu ii tradati numai pe romani ,dar si pe secuii-maghiari pentru ca nu se vot integra niciodata in TARA NOASTRA ROMANIA.Sau poate ca ROMANIA, nu este tara voastra.

+4 (10 voturi)
Florica Rizea
10.04.2013, 20:07:34

Sunt o femeie in varsta de 69 ani. Eram copil si mergeam in tabere in Covazna ,Harghita si nu aveam probleme. La ora actuala D-ul Kelemen de ce face atatea discutii, el unde este nascut nu este ROMAN unde a trait in UNGARIA ? Urat din patrea maghiarilor pt. nu toata lumea gandeste ca politiciani care vor beneficii. Am prietene casatorite cu maghuari si invers si nu au nici o problema . Imi pare rau de acesti oameni care sunt ROMANI si se considera unguri si intarata poporul. Va sarut.

+5 (5 voturi)
petru obreja
10.04.2013, 20:27:38

DACA GUVERNANTII DECID IMPOTRIVA VOINTEI POPORULUI , MACAR JUSTITIA SA FIE CUM AR TREBUI ,DOMNII MAGHIARI NU AU ACEST DREPT.....................TRAESC IN ROMANIA , IN ACESTA LIMBA SA INVETE ,DACA NU POT MERGE IN UNGARIA ....E LA O ARUNCATURA DE BAT .

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările