Un şofer care a condus beat şi a provocat un accident cu trei victime a fost achitat în instanţă. Cum a pierdut Poliţia procesul din cauza probei de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Sfântu Gheorghe a dat o soluţie de achitare în cazul unui bărbat trimis în judecată pentru conducere sub influenţa alcoolului, deşi individul chiar s-a urcat la volan beat şi a provocat un accident cu victime. Şoferul a fost testat şi cu etilotestul, şi prin prelevarea unei probe biologice, recoltate la trei ore de la accident. În ambele cazuri a rezultat că a băut zdravăn. Totuşi, a scăpat pe considerente de procedură.

Decizia de achitare, care nu este definitivă, a fost pronunţată luna trecută, însă accidentul a avut loc pe 26 iunie iunie 2016, în judeţul Covasna. Bărbatul (FSI) venea de la o petrecere la care consumase whisky şi bere, până în jurul orei 03.30, dimineaţa, după cum aveau să confirme ulterior doi martori din dosar. Ulterior, el şi doi dintre prieteni s-au au hotărât să continue petrecerea la o cabană din altă localitatea. Bărbatul s-a urcat la volanul unui autoturism marca Volkswagen Golf, şi-a luat amicii şi a pornit pe D.J. 103E şi, ulterior, D.C. 37.

Accidentul a avut loc în aceaeşi dimineaţă, în jurul orei 04.00. Şoferul a pierdut controlul volanului şi a intrat frontal cu autoturismul într-un bazin de beton folosit la colectarea apelor pluviale. Atât el cât şi cei doi pasageri au fost răniţi. O persoană care a văzut accidentul a sesizat telefonic S.N.A.U.A. 112.  

"La faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Covasna şi echipaje de descarcerare SMURD, care  le-au acordat asistenţă medicală de urgenţă celor trei. La ora 04.43 , inculpatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o îmbibaţie alcoolică în aerul expirat de 0,62 mg/l, iar la ora 06.15 acesta a fost transportat la spital (cu sosire la ora 06.47), conform fişei de solicitare întocmite cu ocazia asigurării asistenţei medicale de urgenţă şi transport sanitar. În vederea determinării alcoolemiei, inculpatului i-a fost recoltată o singură probă de sânge, la ora 07.05. În urma analizei acesteia, s-a stabilit existenţa unei alcoolemii de 1,00 g‰ ", după cum se arată în considerentele deciziei Judecătoriei Sfântu Gheorghe (www.rolli.ro).

"Este fără putinţă de tăgadă că la momentul producerii accidentului inculpatul se afla sub influenţa alcoolului"

Potrivit Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.512/2013, publicat în Monitorul Oficial nr. 185 din 18 martie 2015 (aşadar, în vigoare la data comiterii faptelor deduse judecăţii) ,, pentru determinarea alcoolemiei se recoltează două mostre de sânge la interval de o oră una faţă de cealaltă, fiecare mostră fiind reprezentată de o cantitate de 10 ml”.

"Astfel, spre deosebire de vechea reglementare, în speţă Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 376 din 10 aprilie 2006 , care prevedea expres la art. 8 alin. 2 şi 3 posibilitatea conducătorului auto de a refuza recoltarea celei de-a doua probe de sânge, cu consecinţa asumării calcului rezultat din prima probă rezultatului primei probe, în prezent această posibilitate este exclusă. Cu toate acestea, în speţă, inculpatului FSI i-a fost recoltată în vederea stabilirii alcoolemiei o singură probă biologică de sânge la ora 07.05, făcând astfel imposibilă efectuarea estimării retroactive a alcoolemiei", explică avocatul Raluca Cîrstea  Legal Land citînd din aceleaşi considerente.

Interesant este că judecătorul n-a avut niciun dubiu cu pribvire la faptul că bărbatul consumase alcool înainte de a se urca la volan.

"Este fără putinţă de tăgadă că la momentul producerii accidentului inculpatul se afla sub influenţa alcoolului. La această concluzie converg fără excepţie toate probele administrate în cauză, printre care declaraţiile martorilor(...), bonul etiloest,  pri n care s-a stabilit că la ora 04 . 43 inculpatul prezenta o concentraţie a alcoolului de 0, 62 mg/l alcool pur în aer expirat , fişa întocmită cu ocazia efectuării examenului clinic, din care rezultă că la ora 07.05 inculpatul era dezorientat din punct de vedere temporo-spaţial, agitat, necooperant, avea un comportament agresiv verbal s.a.    Inclusiv inculpatul a recunoscut cu ocazia audierii în cursul urmării penale că ,,a condus autoturismul (...), după ce a consumat în prealabil băuturi alcoolice”, a mai concluzionat instaná (www.rolli.ro).

Cu toate acestea şi în contextul în care s-a stabilit că urmările acţiunilor şoferului au fost dintre cele mai grave, în urma accidentului rezultând rănirea gravă atât a inculpatului, cât şi a martorilor , bărbatul a fost achitat sub aspectul infracţiunii de conducere d sub influenţa alcoolului.

"Cu excepţia buletinului de analiză toxicologică-alcoolemie, niciun alt mijloc de probă nu poate indica cu exactitate că nivelul alcoolemiei inculpatului la momentul realizării acţiunii de conducere în trafic depăşea limita legală pentru ca fapta să constituie infracţiune (...).  În speţă, nu există suficiente probe care să susţină, dincolo de orice îndoială rezonabilă, acuzaţia adusă inculpatului sub aspectul existenţei unei alcoolemii de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge la momen tul conducerii autoturismului pe drumurile publice, astfel că prezumţia de nevinovăţie de care acesta beneficiază nu a fost răsturnată" .se arată în considereantele Deciziei pronunţate de Judecătoria Sfântu Gheorghe (rolli.ro), decizie care l-a achitat pe bărbatul trimis în judecată pentru conducere a unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.

Decizia nu este definitivă.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite