Timişoara

articolul anterior articolul urmator

18 octombrie 1716: Ziua care a reîntors Timişoara în Europa. Începea un nou capitol pentru oraşul de pe Bega sub egida Casei de Habsburg

1
18 Oct 2019 15:07:49
Autor: Stefan Both
Garnizoana otomană părăsind Cetatea Timişoara la 17 octombrie 1716 (tempera pe carton din colecţia Muzeului Naţional al Banatului)
Garnizoana otomană părăsind Cetatea Timişoara la 17 octombrie 1716 (tempera pe carton din colecţia Muzeului Naţional al Banatului)

Acum 303 de ani, trupele habsburgice conduse de Eugeniu de Savoya reuşeau să cucerească cetatea Timişoarei, după mai bine de un secol şi jumătate de stăpânire otomană.

Asediul Timişoarei începe la sfârşitul verii lui 1716, la 28 august, imperialiştii stabilindu-şi tabăra la Beregsău, în apropierea Timişoarei. 
 
În ziua de 16 septembrie, prinţul Eugeniu de Savoya adresează turcilor o somaţie de predare, fără răspuns însă. 
 
La 1 octombrie 1716 are loc un asalt în urma căruia suburbia Palanca Mare, incendiată de turci, ajunge în mâinile austriecilor. A urmat atacul decisiv asupra porţii Forforos, devenită mai târziu Poarta Prinţului Eugen. 
 
După un asediu de 48 de zile, în data de 13 octombrie 1716, comandantul turc al cetăţii, Ahmed Aga s-a predat armatei cuceritoare conduse de Prinţul Eugeniu de Savoya 
 
Ieşirea trupelor turceşti din Timişoara s-a făcut pe data de 17 octombrie 1716, pe poarta Belgradului. Intrarea lui Eugen de Savoya, ca învingător în cetatea Timişoara s-a făcut în 18 octombrie, ziua de naştere a prinţului. Astfel începea un nou capitol pentru oraşul de pe Bega sub egida Casei de Habsburg.
 
Ziua de 18 octombrie a fost declarată în 2011 de către Consiliul Local zi de importanţă locală. 

Pentru Timişoara, Eugeniu de Savoya este personalitatea care a facilitat transformarea oraşului şi a regiunii Banat, trecerea de la evul mediu la modernitate, deschiderea spre cultura şi civilizaţia Europei occidentale. Timişoara, reconstruită în timpul dominaţiei habsburgice, păstrează şi astăzi o parte din barocul care i-a definit arhitectura. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

costea petre
18.10.2019, 16:56:44

Pe langa avantajele enumerate mai trebuie adaugat faptul ca Banatul de Timisoara a fost scos de sub administratia ungureasca definitiv.