Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Împărăteasa „Sissi“, îndrăgostită iremediabil de Banat. Istoric: „A ajuns şi la stâna ciobanului Feneşan, căruia i-a dăruit propriul său inel cu rubin“

8
6 Sep 2015 06:13:11
Autor: Stefan Both
Frumoasa împărăteasă Elisnata de Wittelsbach
Frumoasa împărăteasă Elisnata de Wittelsbach

Elisabeta de Wittelsbach, soţia împăratului Franz Josef, a poposit deseori la Băile Herculane, dar a vizitat şi Marila şi Caransebeş. Ea a fost facinată de frumuseţile Banatului Montan.

Se ştie că în de-a lungul istoriei sale, Banatul a fost vizitat de numeroase personalităţi, care au apreciat frumuseţile acestei regiuni. Printre cele mai importante personalităţi din perioada apartenenţei zonei Banat la „Mitteleuropa” a fost împărăteasa austriacă Elisabeta de Wittelsbach, regina Ungariei şi Croaţiei, supranumită şi „Sissi“. Soţia împăratului Franz Josef, care a trăit între 1837-1898, a fost fascinată de frumuseţea şi de măreţia Băilor Herculane, pe care le-a vizitat în repetate rânduri. 
 
„Ea locuia acolo în fosta vilă Tatarczy, cunoscută apoi drept Vila Elisabeta, unde scria versuri, se întâlnea cu regina României, Carmen Sylva, şi plănuia excursii în împrejurimi. Cu ocazia unei asemenea drumeţii, ea a ajuns chiar la stâna ciobanului Mihail Feneşan, căruia i-a dăruit propriul său inel cu rubin. Conform unei tradiţii locale, inelul ar fi reprezentat un cadou pentru botezul fiicei acestuia, numită Veta în cinstea împărătesei. Urmaşii ciobanului au păstrat cu sfinţenie acest inel, indiferent de regimurile politice care au urmat, el aflându-se în momentul de faţă în posesia strănepotului lui Mihail, profesorul pensionar Iancu Feneşan din Băile Herculane”, susţine istoricul Mircea Rusnac, pe blogul său istoriabanatului.wordpress.com.

Sissi şi poeziile de la Herculane

Există numeroase relatări despre plimbările împărătesei la Herculane, dar şi despre faptul că a scris mai multe poezii în staţiunea bănăţeană, înspirată de frumuseţea naturii.

Jean des Cars are un capitol în volumul “Sissi - Împărăteasa Austriei”, despre vizita reginei Ungariei la Herculane, şi în care vorbeşte şi de relaţia de prietenie dintre Sissi şi Regina Elisabeta a României, alias Carmen Sylva.
 
„În primăvara lui 1887, după o vizită agitată la un azil psihiatric vieneze (n.r.afectată fiind moartea vărului ei, regelui bavarez Ludovic al II-lea), după ce primise un buchet de violete de la doamna Schratt, împărăteasa se duce la Mehadia, un loc admirabil din sudul Ungariei. Romanii instalaseră aici Băile lui Hercule, canalizând o apă foarte caldă, cu o temperatură între 41 şi 62 de grade. Căldura estivală este de altfel copleşitoare, iar portarii hotelurilor recomandă prudenţă celor veniţi la cură, căci <sunt mulţi scorpioni sub pietre>. Asta nu o împiedică pe Sissi să se plimbe prin pădure, pentru a comunica mai bine cu natura, despre care scrie:
 
Totul se schimbă în această lume
Iar fidelitatea nu este decât un cuvânt golit de sens
Numai tu, puternică natură,
Tu eşti etern fidelă şi sublimă.
Fericit cel care te iubeşte şi se înclină în faţa ta.
El scapă de amărăciunea decepţiei.
Aş da tot ce am pe lume
În schimbul seninei tale fidelităţiSissi ar putea fi un brand turistic în Banatul Montan

Un alt loc preferat de „Sissi” în Banatul de munte a fost staţiunea Marila, foarte bogată în aer ozonat. Recunoscători pentru dragostea şi ataşamentul împărătesei faţă de aceste locuri, bănăţenii au ridicat la Marila un monument în 1899 (la un an după asasinarea împărătesei). Acest loc era cunoscut ca „plămânul lui Sissi”. În prezent, acestă statuie se află în curtea bisericii romano-catolice din Oraviţa.
 
Alături de soţul ei Franz Josef, „Sissi” a vizitat de câteva ori şi Caransebeşul. În 1914, comunitatea de acolo (din care aproximativ 50% o reprezentau românii, conform recensământului din 1910) a ridicat o statuie din marmură de Ruschiţa, de mărime naturală, a lui „Sissi”. 

Regăsită după aproape un secol, grav mutilată şi deteriorată, ea ar putea fi reamplasată pe viitor în centrul oraşului. 

„Este drept că, deşi de origine germană, Sissi i-a favorizat în cadrul imperiului pe maghiari, fiind unul dintre autorii dualismului austro-ungar din 1867. Însă, trecând peste animozităţile de ordin naţional, trebuie să subliniem că ea a promovat Banatul ca regiune, indiferent de naţionalităţile care îl locuiau. Dacă ar fi continuat acest program început în secolul al XIX-lea, el ar fi fost în avantajul întregii regiuni. După ştiinţa noastră, Sissi a fost ultima mare personalitate politică îndrăgostită de Banat şi de frumuseţile sale. De aceea, poate o relansare a turismului în regiune pornind de la o asemenea emblemă ar fi cea mai indicată. De ce, după 1919, noile personalităţi conducătoare ale statului român nu au manifestat nicio apropiere faţă de regiunea noastră, rămâne o întrebare grea, la care s-ar putea găsi, evident, o multitudine de răspunsuri”, susţine istoricul bănăţean Mircea Rusnac.

Citiţi şi:

Secretele satului construit în memoria împărătesei Sissi: localitatea Emlek-Erszebet a supravieţuit lângă Timişoara doar 41 de ani

Prietenia poetică dintre Elisabeta de România şi împărăteasa Sissi, la Băile Herculane. „Moda este făcută pentru femeile fără gust”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

catalin toader
6.09.2015, 06:48:15

" Din perioada apartenenţei noastre la „Mitteleuropa”. Ehe, fericite vremuri, domnule Both. Doar ca nu prea inteleg ce intelegeti prin "noi". Si oricum, Mitteleuropa s-a prabusit demult (probabil de prea bine ce le era popoarelor inghesuite in ea).

0 (6 voturi)
Pârşu
6.09.2015, 10:14:48

Sissi Imparateasa era din alta lume, pe ea doar o amuzau saracia si primitivismul de pe aceste meleaguri.

+3 (7 voturi)
gigione
6.09.2015, 09:54:39

probabil feneşan ăla şi a făcut datoria cum trebe...

0 (6 voturi)
Cotoiul Ucigas
6.09.2015, 11:13:36

Ăsta se consideră istoric ??? Păi poţi compara stabilitatea unui imperiu care şi el a apus cu ce a trecut România ? Instabilitate monetara cauzată de război, ocupaţia hunică din primul război mondial ! + şi furtul tezaurului, provocări bolşevice la graniţă şi in ţară, Marea Criză economică 1929+1932, Dictatura Carlista a bunului plac al lui şi Camarilei lui, Diktatele , apoi războiul şi mai apoi ocuparea ţării de către sovietici pâna în 1958, lăsând aici o ideologie străină şi cu cei mai bunii fii ai poporului omorâţi ! Nu am avut timp de floricele ! Cum nu au manifestat băi istoricule nimic - nimic ?

-1 (5 voturi)
Milu
6.09.2015, 20:36:05

Să vadă împărăteasa cum arată zilele acestea Băile Herculane.... Plângi, plângi și iar plângi....Niciodată nu a arătat ca acum....Jaf, Jaf, Jaf... Ce s-a reparat arată mai rău ca înainte. Tot ce s-a reparat se prăbușește... Este dezastru. Dar primarul a venit cu borduri. Asta lipsea, bordurile... În rest este totul bine. Duceți-vă și vizitați zilele acestea stațiunea și nu veți uita niciodată experiența trăită. Nu uitați șă vizitați și parcul central. Jaf.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările