Începe „Ceau, Cinema!”, singurul festival de film din lume unde se serveşte lubeniţă în loc de popcorn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trilogia lubeniţei. Festivalul internaţional de film „Ceau, Cinema!”, de la Timişoara şi Gottlob, aduce în competiţie şase filme europene.

Astăzi începe cel mai pitoresc festival internaţional de film din România, “Ceau, Cinema!”, care se desfăşoară la Timişoara şi Gottlob, singura localitate rurală din România care are un cinematograf reabilitat şi digitalizat, care a fost redeschis în 2015. Este locul de unde provin zemoasele lubeniţe de Gottlob. Aşa se face că produsul oficial al festivalului de film nu este tradiţionalul popocor, ci lubeniţa, care este servită la pahar!

„Ceau, Cinema!” a pornit ca un “festival de buzunar”, însă, ajunsă la cea de a treia ediţie, a căpătat consistenţă şi calitate. Programul este întins pe mai multe zile şi va cuprinde şi o secţiune competiţională.
 

"Prima ediţie Ceau, Cinema! A fost foarte de buzunar. S-a şi desfăşurat într-un spatiu foarte mic. A fost un test. Dar publicul ne-a dat curaj să continuăm. În ediţia a doua a crescut mult. A treia ediţie nu mai este de buznar, din punct de vedere al programului. Este încă de buzunar din punct de vedere al resurselor. Oraşul nu are încă un cinematograf recondiţionat, cum este cel de la Gottlob. Încercăm să punem un pic de presiune pe agenda edilor şi politicienilor pentru că publicul doreşte să vadă film european de calitate. Este film proaspăt, de public. Dorim să reîmpretenim oamenii cu filmul european, este mai mult filmul lor, decât cele de la multiplex”, a declarat Lucian Mircu, directorul festivalului.

Primele trei zile se vor desfăşura la Timişoara, cu proiecţii de film în aer liber, la Grădina de Vară Capitol, la Casa Artelor, Sala Mare a Teatrului Maghiar şi centrul cultural Ambasada, iar ultima zi -duminică o vom petrece la Gottlob. Ca şi la prima ediţie, vor fi prezentate filme europene noi, cu succes la public, dar şi filme de autor, documentare şi animaţii. Se vor organiza ateliere educative dedicate artei cinematografice şi întâlniri cu cineaşti.

Deschiderea ediţiei 2016 va avea loc în această seară, de la ora 22.00, cu proiecţia filmului românesc „Două lozuri”, o comedie scrisă şi regizată de Paul Negoescu, avându-I în rolurile principale pe Alexandru Papadopol, Dragoş Bucur şi Dorian Boguţă. Acest film nu a avut încă premiera în cinematografe.

Şase filme europene în competiţie

Şase filme din Austria, Croaţia, Polonia, Rusia, Serbia şi Ucraina concurează în acest an pentru Marele Premiu şi Premiul Publicului la cea de-a treia ediţie a Festivalului „Ceau, Cinema!”.

„Debuturi sau filme ale unor autori consacraţi, cele şase titluri noi oferă o privire asupra diversităţii şi calităţii cinematografiei de autor centrale şi est-europene. Competiţia Ceau, Cinema! propune atât descoperiri, cât şi filme care au avut nominalizări sau premii la mari festivaluri precum cele de la Cannes, Karlovy Vary, Sarajevo, Toronto, Salonic, Varşovia sau Tallinn”, a mai spus Mircu.

Iată şi cele trei filme din competiţie: „Cei ce cad au aripi” (2015), Austria – regizor Peter Brunner, Soră-mea (2015), Polonia - regizor Kinga Debska, “Cântarea Cântărilor”(2015), Ucraina -regizor: Eva Neymann, Panama (2015), Serbia –regizor Pavle Vuckovic, “Frontul rece” (2016),Rusia regizor Roman Volobuyev şi “Viaţa e o Trompetă” (2015), Croaţia-Serbia -regizor Antonio Nuici.
 

Cei trei membri ai juriului competiţiei „Ceau, Cinema!” sunt actriţa Alina Ilea, de la Teatrul Naţional din Timişoara,  actorul Alexandru Papadopol şi regizorul Razvan Georgescu. Marele Premiu este în valoare de 1.000 de euro. Spectatorii vor vota Premiul Publicului în valoare de 500 euro, acordat cu sprijinul Kathrein Romania. La ediţia din acest an, cu sprijinul Vitas Romania, va fi acordat şi un trofeu pentru film independent sau de debut, în valoare de 500 euro, pentru care sunt eligibile filmele din toate secţiunile festivalului.

Festivalul din acest an va omagia cinematografia poloneză, prin prezentarea a câte trei filme ale regizorilor Krzysztof Kieślowski şi Wojciech Smarzowski. 

Vizionări de filme

La Grădina de Vară Capitol vor putea fi văzute „Belgica”, cel mai nou film al regizorului belgian Felix van Groeningen, proiectat în premieră la Timişoara; şi „Victoria”, realizat de Sebastian Schipper – thriller filmat dintr-un singur cadru. Cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, şi o proiecţie aniversară cu „Marfa şi banii”, de Cristi Puiu, cât şi „Doar o răsuflare” (de Monica Lăzurean-Gorgan) şi „Cinema, Mon Amour” (de Alexandru Belc), vor putea fi vizionate la centrul cultural Ambasada. „Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, va fi proiectată, duminică, al Gottlob.

Ceau, Cinema! 2016 aduce de asemenea în atenţie cinematografia portugheză, prin programarea unei selecţii a celor mai bune scurtmetraje recente premiate la festivalul Curtas Vila do Conde. Invitat special este regizorul portughez Joao Rosas.

Zece scurtmetraje savuroase realizate în Germania, Austria şi Elveţia şi grupate sub titlul „Lecţia de germană” vin la “Ceau, Cinema!” de la Festivalul Independent Days din Karlsruhe. Publicul va avea de asemenea şansa să vadă cele trei animaţii din cunoscuta serie estoniană „Lotte”, de Heiki Ernits şi Janno Põldma. De o proiecţie specială va avea parte şi documentarul independent „Traceroute” (2016), al artistului şi regizorului austriac Johannes Grentzfurthner, care urmăreşte într-un stil neconvenţional aşa-numita „cultură a tocilarilor”. 

Puteţi vedea aici întreg programul festivalului "Ceau, Cinema!".

În afara proiecţiilor cu intrare liberă anunţate pe ceaucinema.ro, accesul la festival se face pe bază de bilet sau abonament. Un abonament pentru întreg festivalul poate fi cumpărat cu 45 de lei.

Blazzaj pe stadionul din Gottlob

La 20 de ani de la înfiinţare, trupa Blazzaj, care a cântat „imnul” „Ceau, Cinema!”, va susţine duminică, 17 iulie, un concert cu intrare liberă pe stadionul din Gottlob. O alt eveniment interesant va fi prezentarea noii lucări video-muzicale a timişorenilor din trupa Thy Veils, „Timeshards”, vineri, 15 iulie, la Grădina de Vară Capitol din Timişoara. Thy Veils este singura trupă din România invitată să concerteze la Festivalul Sziget pentru al treilea an consecutiv.

 

Citeşte şi:
 

FOTO Timişoara salută filmul European: „Ceau, Cinema!” Lubeniţa bănăţeană a luat locul popcornului american

Popcorn în împărăţia lubeniţei: singurul cinematograf de la ţară din România este gata de inaugurare la Gottlob, comuna pepenelui roşu

FOTO Singurul cinematograf comunal din România se deschide în "capitala" lubeniţei, Gottlob

Minunea de la cinematograful din Gottlob. S-a descoperit o scrisoare ascunsă în urmă cu 50 de ani. Unul din autorii ei a venit special din Austria

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite