Îndrăgitul actorul George Mihăiţă: “Eu am trăit în România Visul american”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Mihăiţă la Timişoara FOTO Ş.Both
George Mihăiţă la Timişoara FOTO Ş.Both

George Mihăiţă a fost invitatul special „Conferinţelor UVT” de la Timişoara. Actorul şi-a pus sufletul pe tavă celor prezenţi în Aula Magna a Universităţii de Vest.

George Mihăiţă, unul dintre cei mai mari actori români, care în septembrie a împlinit 70 de ani, a făcut un tur de forţă în Timişoara. Directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti a participat, luni, la lansarea cărţii sale autobiografice „Reconstituirea unei vieţi”, apoi a fost prezent la premiera ultimului film în care evoluează, “Moromeţii 2”, Miercuri seara, George Mihăiţă a fost invitatul special al penultimei ediţii din acest an al „Conferinţelor UVT”. 

George Mihăiţă a povestit studenţilor despre viaţa sa. 

„Dacă ar fi să rezum în câteva cuvinte povestea vieţii mele, aş spune doar atât. Eu, George Mihăiţă, din Moreni, am trăit în România <Visul american>. Să pleci de jos, dintr-un orăşel modest, dintr-o familie modestă, cu perspective modeste, să vezi la televizor cei mai mari actori, iar după un timp să devi colegul lor… Eu m-am născut în 1948, în <Micul Chicago>, care e Moreni. Cea mai frumoasă perioadă a fost copilăria. Mi se spunea Franzeluţă, pentru că mama lucra la o fabrica de pâine”, a povestit George Mihăiţă.
 

"Mă opresc oamenii pe stradă şi îmi spun: <De ce ai dat, mă, de ce ai dat?!>"

La 14 ani a avut şansa să dea mâna cu cel mai mare actor al României, Toma Caragiu, iar după zece ani a devenit coleg de film cu acesta. 

„Mă urmărea imaginea lui Toma Caragiu, voiam să devin actor. Am ajuns la Bucureşti, am dat examen la Institutul de Teatru, dar am picat. Am dat a doua oară, dar am picat din nou. A treia oară am intrat...ultimul pe listă. Penultimul era Mircea Diaconu!”, a mai spus actorul.

La 24 de ani, regizorul Lucian Pintilie l-a distribuit în „Reconstituirea” – filmul său de debut, în 1968. Din cele 60 de filme în care a jucat, acesta se află pe primul loc şi într-un top personal.

„După 40 de ani, 40 de cronicari, au făcut un clasament al celor mai bune zece filme româneşti. Pe locul întâi, Reconstituirea. Şi acum, după 50 de ani, mă opresc oamenii pe stradă şi îmi spun: <De ce ai dat, mă, de ce ai dat?!>. Am debutat în teatru, în anul patru de facultate, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Se juca <Coana Chiriţa>. Eu jucam Guriţă”, afirmă actorul. 

George Mihăiţă FOTO Ş.Both

"George Mihăiţă a ţinut locul a mii de taţi"

George Mihăiţă a lucrat foarte mult cu tinerii. A condus revista „Salut”, „Salut Generaţia Pro” şi „Super”, este preşedintele Clubului UNESCO Adolescenţii. Într-un interviu, Mihăiţă a spus că îi plac trei lucruri: copiii, teatrul şi adolescenţa. 
 

„M-am luptat mult pentru adolescenţi. Am luptat trei ani să apară o lege. A doua duminică a lunii mai, prin lege, este Ziua Adolescenţilor. La Teatrul de Comedie, am creat o clasă de actorie pentru adolescenţi, dar cu cursuri gratuite. Am primit zeci de mii de scrisori, la diverse rubrici din revistă. Să vă citesc câteva titluri: Am 18 ani şi nu am găsit încă scopul vieţii mele. Singurul prieten fidel este alcoolul. Primul pumn de Diazepam m-a dus la urgenţă. La 15 ani, doar moartea mă poate face să-l uit. L-am găsit pe prietenul meu făcând dragoste cu sora mea... Mi-a venit ideea să scot o carte, cu 120 din scrisori. Ion Cristoiu a scris o prefaţă, unde spune: George Mihăiţă a ţinut locul a mii de taţi. Eu îi ascultam. Iar faptul că cineva îi asculta era pentru ei o alinare”, a spus George Mihăiţă. 


Poate fi văzut în "Moromeţii 2"
 

Ultimul film în care apare, „Moromeţii 2”, este chiar acum în cinematografele din România. 
 

„M-am bucurat să fac parte din această legendă care se cheamă Moromeţii. M-am bucurat că am fost alături de marele meu prieten Horaţiu Mălăele, de acest regizor important, Stere Gulea şi alături de producătorul filmului, Tudor Giurgiu, care a făcut un marketing senzaţional pentru acest film. Şi filmul şi spectacolul de teatru au emoţii speciale. Ating coarda sensibilă a omului", a mai spus Mihăiţă. 

Ion Caramitru, Dan C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu, Irina Margareta Nistor, Ileana Mălăncioiu, sunt doar câteva dintre personalităţile care au participat la “Conferinţele UVT”.  

Următorul invitat la Conferinţele UVT, care va şi încheia sezonul din 2018, este muzicianul timişorean Ilie Stepan. Legendarul artist de la Pro Musica va avea un dialog cu scriitorul Mircea Mihăieş, în data de 21 noiembrie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite