Şapte motive pentru care n-ar trebui să ne panicăm din cauza „virusului ucigaş“: „În ianuarie au murit peste 50.000 de oameni din cauza gripei în toată lumea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul român Mihail Pautov a oferit şapte motive pentru care oamenii nu ar trebui să se panicheze ca reacţie la informaţiile legate de coronavirus.

Mihail Pautov, medic specialist în chirurgie generală şi asistent de cercetare, a devenit foarte popular cu vlogurile de pe canalul Youtube cât şi datorită sfaturilor medicale şi textelor pe care le scrie pe site-ul său.

Pentru că în aceste zile se vorbeşte pe tot globul despre coronavirusul din China, doctor Mihail s-a aplecat şi asupra acestei boli. În ciuda ştirilor alarmante, care se răspândesc pe toate căile media, mai ceva ca virusul, Mihail Pautov face apel la calm.

În ultima sa postare, doctorul a oferit şapte motive pentru care nu trebuie să ne panicăm ca reacţie la toate ştirile despre „virusul ucigaş”.

Pe scurt, iata cele 7 motive pentru care NU trebuie sa ne panicam ca reactie la toate stirile despre “virusul ucigas”:

1. Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care se transmit de la animal la om dar şi de la om la om. Ele sunt cele care cauzează între 15 şi 25% dintre toate răcelile virale. Unul din patru oameni răciţi este infectat cu o formă de coronavirus.

2. Coronavirusurile sunt cele care au provocat şi cele două epidemii mai grave: Middle East Respiratory Syndrome (MERS) şi Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) care au infectat împreună aproximativ 10.000 de oameni, în anii 2012 respectiv 2002. Mai mult de 10.000 de oameni sunt infectaţi lunar, în România, cu virusul gripal.

3. Noua tulpină virală chinezească 2019nCOV a fost descoperită în decembrie 2019. Asta nu înseamnă că atunci a apărut. Este posibil să fi existat de mai mult timp fără să fie decelată până acum.

4. Faţă de mortalitatea crescută (10-35%) dar contagiozitatea (transmiterea de la om la om) foarte mică a celorlalte două tulpini care au stat la baza MERS şi SARS, noul virus are o rată de mortalitate relativ mică, de 2-3% din cazurile diagnosticate şi internate. Acest procent este relativ şi nu ţine cont de posibilele mii de purtători infectaţi care s-au vindecat de la sine, fără să fie diagnosticaţi într-o unitate sanitară.

5. Cei peste 80 de decedaţi (n.r. numărul de la sfârşitul lunii ianuarie) au o vârstă medie de 75 de ani şi comorbidităţi adăugate: boli cardiace, boli metabolice; pe scurt, oameni deja bolnavi cu o imunitate foarte slabă.

6. În 2019 în lume au murit între 300.000 şi 650.000 de oameni din cauza virusului gripal. CDC estimează că până în acest sezon au existat cel puţin 15 milioane de cazuri de gripă, 140.000 de spitalizări şi 8.200 de decese cauzate de gripă (doar în SUA)! În ianuarie au murit peste 50.000 de oameni din cauza virusului gripal în toată lumea. Cu toate că avem vaccin, nu îl folosim fie din ignoranţă, fie din indisponibilitate.

7. În 2019, 140.000 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza rujeolei, o boală prevenibilă prin vaccin; acest curent este cauzat atât de indisponibilitatea vaccinului din zonele defavorizate cât şi de mişcarea antivaccinistă din ţările civilizate. 140.000 – o sută patru zeci de mii – nu e un simplu număr, fiecare unitate din aceşti 140.000 este o viaţă. Un om, un copil cu părinţi, rude şi prieteni, care moare pentru că nu i s-a făcut o injecţie în umăr.

În 31 ianuarie, dr. Mihail Pautov a revenit cu un update, după ce numărul persoanelor infectate a ajuns la 10.000, peste 200 de persoane au murit, iar virusul se răspândeşte în continuare la nivel global. 


“Asta menţine mortalitatea la aproximativ 2%. Cei decedaţi sunt majoritar persoane în vârstă cu alte boli asociate. În acelaşi timp, în luna ianuarie 2020, doar în Statele Unite numărăm 15 milioane de infecţii cu gripă, 140.000 de spitalizari, 8.200 de decese dintre care 54 de copii. Gripa este cu mult mai contagioasă şi mortală decât acest Coronavirus care anulează zboruri, închide oraşe şi sperie tot mapamondul. Şi pentru această gripa avem vaccin, care se poate face şi acum. De altfel, este bine şi benefic să ne vaccinăm până în martie-aprilie. Aşa că protejaţi-vă,  căci prevenţia este cea mai bună formă de medicină: vaccinaţi-vă împotriva gripei, spalaţi-vă pe mâini, nu vă atingeţi faţa, evitaţi persoanele bolnave. Şi aruncaţi masca la gunoi, nu vă ajuta la nimic”, a mai transmis Mihail Pautov, pe blogul său.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite