Şpagarii din vămi „lucrau” când luau mită şi ieşeau „la cafă” când dădeau liber contrabandei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii de frontieră şi vameşii de la Moraviţa au creat un sistem de colectat mita foarte eficient. Pentru a-şi acoperi cât mai bine urmele, şpăgarii foloseau diferite coduri. Unul din ele era „hai la o cafă”.

Ofiţerii sub acoperire care au lucrat în dosarul de corupţie de la Moraviţa au fost nevoiţi să înţeleagă până în detaliu mecanismele de colectat şpaga. În aceste condiţii, unul dintre investigatori a constatat, la un moment dat că poliţiştii de frontieră din Moraviţa le comunicau colegilor din Deta că „se lucrează”, în sensul că se face trafic de ţigări. Mesajul era important, pentru că aceştia din urmă trebuia să asigure protecţia traficanţilor pe traseu.

Pentru a nu da nimic de bănuit, poliţiştii foloseau un cod prin care dădeau undă verde ţigărilor. Parola era „hai la o cafă”. „Acestă solicitare avea ca scop atât asigurarea protecţiei traficanţilor de ţigări pe traseul de deplasare, cât şi fructificarea de către aceştia a oportunităţilor de a pretinde şi primi de la traficanţii de ţigări diferite sume de bani, cu titlu de mită, pentru a nu le efectua controlul în trafic, pe raza localităţii Denta”, se arată în rechizitoriu.

„Noi am ieşit la o cafă”
Astfel, într-una din zile, la cererea şefului de tură de la Moraviţa, Valerian Dragomir, un poliţist de frontieră îşi sună colegii de la Deta şi le propune să intre în jocul corupţiei. „Vezi, că mi-a zis Vali (n.a Valerian Dragomir) că ... dacă... să ieşiţi la o cafă”. Poliţiştii din Deta au spus însă „pas” în ziua respectivă şi nu s-a dat drumul traficanţilor, fiind un motiv suficient de supărare pentru lucrătorii de la Moraviţa, care i-au văzut pe traficanţi trecând graniţa după ţigări şi s-au văzut nevoiţi să rateze o şansă de şpagă.

Acest gen de situaţii au fost însă de cele mai multe ori excepţii, pentru că şpgarii din vămi nu ratau aproape nicio şansă de „de a ieşi la cafă”. La fel s-a întâmplat şi într-una din zile, când unul din ofiţerii sub acoperire de la Moraviţa le-a transmis colegilor de la Deta: „...noi am ieşit la o cafă...”. În afară de „cafă”, şpăgarii din vamă, foloseau şi alte parole: „caşca” însemna banii colectaţi din şpagă, iar când despre un funcţionar se spunea că „mănâncă”, însemna că făcea parte din grupul corupţilor.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite