A murit strălucitul om de ştiinţă timişorean care a contribuit la descifrarea universurilor paralele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţia Politehnica Timişoara a anunţat cu regret tristul eveniment al morţii savantului timişorean Peter George Oliver Freud, profesor emerit la Universitatea din Chicago.

Peter George Oliver Freund era considerat cel mai strălucit om de ştiinţă născut în Timişoara. Fizicianul, profesor emerit la Universitatea din Chicago, specialist în teoria particulelor, s-a aflat pe lista lungă a premiului Nobel. 

Freund s-a născut la Timişoara în 1936, într-o familie evreiască înstărită, tatăl său fiind medic chirurg şi ginecolog, iar mama – cântăreaţă de operă. 

Absolvent al Politehnicii din Timişoara, Freund s-a distins în domeniul fizicii teoretice prin cercetările şi descrierile fenomenelor fizice în spaţii cu mai multe dimensiuni, în contextul mai larg al unificării câmpurilor fizice, ajungând la o serie de rezultate de pionierat în domeniul supersimetriilor, respectiv a teoriei corzilor sau a stringurilor (adică a particulelor elementare privite nu ca obiecte punctiforme, ci ca obiecte extinse în spaţiu). 

În cadrul teoriei stringurilor a propus o ipoteză, ulterior numită ipoteza Freund-Harari, a cărei valabilitate în fizica hadronilor a fost verificată în multe experienţe. 

Pe scurt, teoria stringurilor spune că particulele sunt de fapt mici corzi invizibile, din care materia existentă emană precum muzica din corzile unui instrument.

Împreună cu unul dintre elevii săi, Peter Freund a dat un nou impuls fizicienilor care încercau să descifreze teoria stringurilor, introducând „compactificarea Freund-Rubin”, o idee nouă care a dat direcţii proaspete de gândire fizicienilor preocupaţi de această teorie. 

Teoria stringurilor a evoluat apoi în teoria membranelor, care spune că toată materia din univers este conectată într-o singură structură imensă, numită membrană, ajungându-se la ideea că universul nostru este doar o membrană printre multe altele care există în paralel. 

Cea mai nouă evoluţie a acestei teorii este „multiversul” sau universul multiplu, teorie care spune că există un număr infinit de universuri, însă în care legile fizicii sunt diferite.

Cercetător, fizician şi profesor, a fost membru de onoare al Fundaţiei Politehnica, Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnica Timişoara şi al Universităţii de Vest din Timişoara, precum şi cetăţean de onoare al oraşului Timişoara.
 

„S-a născut în Timişoara, într-o familie înstărită, cu strămoşi de la inceputul secolului al XIX-lea, înmormântaţi în cimitirul evreilor. Tatăl, Joseph, era medic, iar mama, Rozsi, a cărei familie era proprietara unui magazin mare de textile, era cântăreaţă de operă.

Familia locuia în centrul oraşului, în palatul Färber, între Palatul Llyod şi Palatul Merbl. Tatăl său, Joseph Freund era proprietarul şi directorul unui Sanatoriu, cunoscut sub numele Sanatoriul Freund, unde în timpul anilor războiului evreii din oraş erau îngrijiţi. 

Una din măsurile anti-evreieşti interzicea evreilor sa fie trataţi de medici ne-evrei, iar medicii evrei nu aveau permisiunea sa trateze bolnavi ne-evrei. Clădirea spitalului a fost CNR-izată, adică expropriată. 

Numeroşi membri ai familiei au fost asasinaţi la Auschwitz, iar un unchi, Pavel a fost deportat în Transnistria, la Vapnyarka. 
 

După studii la Universitatea Politehnica Timişoara, Peter Freund a emigrat în 1959 din Romania şi s-a stabilit timp de câţiva ani la Viena, unde a obţinut în anul 1960 doctoratul în fizică teoretică la fizicianul de renume Walter Thirring la Universitatea din Viena. 

Din 1965 a fost la Universitatea din Chicago. A fost Professor Emeritus, Departamentul de Fizică, Institutul Enrico Fermi, Universitate. 

A locuit la Chicago împreună cu soţia, Lucy, psiholoagă. Au două fiice (Pauline, avocată şi Caroline, economistă) şi 5 nepoţi”, aflăm din Minipedia Iudaică Timişoreană, editată de Getta Neumann. 

Freund era membru al Asociaţiei Americane de Fizică (American Physical Society), formată în 1899, 

cea mai mare organizaţie a fizicienilor, după cea germană. Frank Wilczek, unul dintre foştii elevi ai timişoreanului, a luat Premiul Nobel pentru fizică în 2004.



Citiţi şi:
 

Cel mai strălucit om de ştiinţă timişorean, care a descifrat universurile paralele, a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnica

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite