Achitări pe linie în dosarul de corupţie al fostului şef al Poliţiei Române Liviu Popa. Judecătorul care a ascuns că e mason a primit un avertisment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Popa (stânga) şi Ovidiu Galea (dreapta) au primit un avertisment pentru că şi-au ascuns în declaraţiile de interese apartenenţa la masonerie
Liviu Popa (stânga) şi Ovidiu Galea (dreapta) au primit un avertisment pentru că şi-au ascuns în declaraţiile de interese apartenenţa la masonerie

Curtea de Apel Timişoara a emis vineri prima sentinţă din dosarul  în care fostul şef al Poliţiei Române, Liviu Popa, şi mai mulţi poliţişti au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie. În acelaşi dosar, Liviu Popa şi judecătorul Ovidiu Galea au primit un avertisment pentru că au omis să menţioneze în declaraţia de avere că fac parte din masonerie. Decizia Curţii de Apel Timişoara nu este definitivă.

Toţi cei nouă inculpaţi trimişi în judecată în dosarul în care a fost acuzat de fapte de corupţie şi fostul şef al Poliţiei Române au fost achitaţi de Curtea de Apel Timişoara, în primă instanţă. Potrivit hotărârii Curţii de Apel Timişoara, inculpaţii au fost achitaţi în baza art. 16, alin. 1, lit. b, teza I, care prevede că „fapta nu este prevăzută de legea penală”. 

În acelaşi dosar, faţă de judecătorul Ovidiu Galea şi faţă de Liviu Popa, acuzaţi de fals în declaraţii pentru că au omis să menţioneze în declaraţia de avere că fac parte din masonerie, Curtea de Apel Timişoara a constatat că infracţiunea există, dar gradul ei de pericol social nu impune aplicarea unei pedepse cu închisoarea. Astfel, Curtea de Apel a decis renunţarea la aplicarea pedepsei şi aplicarea unui avertisment. Decizia Curţii de Apel Timişoara nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Acuzaţiile DNA

În dosarul care s-a judecat la Curtea de Apel Timişoara şi care a fost trimis în judecată în 2016, fostul şef al Poliţiei Române, Liviu Popa, a fost acuzat de trei fapte de luare de mită. Remus Daniel Indrei, fost  şef al Poliţiei municipiului Beiuş, a fost acuza de cinci infracţiuni de luare de mită (din care 4 în formă continuată). Ioan Dorin Vesa, fost  şef al Secţiei 2 Poliţie Rurală Beiuş, a fost acuzat de trei fapte de luare de mită şi instigare la luare de mită în formă continuată, Gheorghe Bat, fost şef al Postului de Poliţie Pietroasa (judeţul Bihor) a fost acuzat luare de mită (4 fapte din care una în formă continuată), trafic de influenţă (2 fapte), complicitate la luare de mită, dare de mită în formă continuată. Alţi inculpaţi din dosar au fost: Ovidiu Raul Rotar (poliţist), Minodora Ioana Pătroc (funcţionar Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor), Nicolae Dan Bodea (viceprimar al comunei Remetea), Ioan Florian Simea (viceprimar comuna Roşia),

Procurorii i-au acuzat pe fostul şef al Poliţiei Române Liviu Popa şi pe fostul şef al Poliţiei Beiuş, Indrei Remus, că au făcut demersuri astfel încât să fie soluţionate favorabil petiţiile/reclamaţiile şi dosarele penale înregistrate la Poliţia mun. Beiuş şi la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor care vizau presupuse infracţiuni comise de un martor denunţător.

„De asemenea, cei doi inculpaţi s-au angajat să nu constituie de noi dosare penale referitoare la faptele penale comise de către persoana respectivă şi despre care aceştia ori subordonaţii lor ar fi luat la cunoştinţă în orice mod. În schimb, chestorul de poliţie Popa Liviu, în calitate de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor şi comisarul şef Indrei Remus Daniel, în calitate de şef al Poliţiei mun. Beiuş, au pretins în mod nemijlocit de la persoana respectivă diferite foloase necuvenite, în valoare totală de 11.979 lei”, se arată în rechizitoriul DNA.

În vara anului 2012, inculpatul Popa Liviu, în aceeaşi calitate, a pretins şi primit de la aceeaşi persoană diferite foloase necuvenite, constând în prestarea de servicii/lucrări în vederea racordării, în mod provizoriu, la reţeaua de curent electric a locuinţei sale”, au mai arătat procurorii DNA. Pentru toate acuzaţiile de corupţie, Curtea de Apel Timişoara a dispus achitarea.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite