Acuzaţii de „şovinism” după ce un senator USR a cerut să afle câte clădiri istorice au cumpărat în România persoanele „de origine maghiară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul USR Raoul Trifan a trimis o interpelare la Ministerul Culturii referitoare la clădirile de patrimoniu cumpărate de persoane „cu origini maghiare” FOTO Facebook/Raoul Trifan
Senatorul USR Raoul Trifan a trimis o interpelare la Ministerul Culturii referitoare la clădirile de patrimoniu cumpărate de persoane „cu origini maghiare” FOTO Facebook/Raoul Trifan

Şeful Direcţiei pentru Cultură Timiş, Sorin Predescu, a făcut publică o adresă transmisă Ministerului Culturii de senatorul USR Raoul Trifan prin care parlamentarul cere să i se comunice, printre altele, numărul monumentelor istorice cumpărate în ultimii doi ani de „persoane fizice sau juridice de origine maghiară”.

Potrivit adresei, semnalate în premieră de ziarul Renaşterea Bănăţeană, senatorul USR şi-a justificat demersul prin faptul că „mai multe monumente istorice din România au ajuns în ultimii doi ani în posesia unor entităţi maghiare”.

„Un parlamentar USR (de Timiş) vrea să ştie câte imobile au fost vândute către persoane fizice de origine maghiară. Nu de cetăţenie, ci chiar de sânge maghiar. Există, într-adevăr, o situaţie (reală) de cumpărare a diverse imobile istorice de către fundaţii din Ungaria sau finanţate de guvernul maghiar. Chiar dacă scopul interpelării parlamentare era de lămurire a acţiunilor acestora, modul în care se face interpelarea îi prezumă pe toţi maghiarii (de origine maghiară) ca potenţială ameninţare, vânduţi si neloiali”, a arătat şeful Direcţiei de Cultură Timiş.

Sorin Predescu mai spune în postarea de pe pagina sa de Faceboo că „doar în fascism cetăţenia trebuie justificată prin sânge, limbă, aderenţă la stat”. „Prezumarea oricărei persoane fizice de origine maghiară ca fiind un pericol este şovinism pur si dur. Nici AUR nu putea mai bine”, susţine Predescu.

„A fost redactată de cineva de la cabinetul parlamentar”

Comentând postarea lui Predescu, senatorul USR Raoul Trifan a arătat că „întrebarea respectivă a izvorât din citirea unei investigaţii jurnalistice care explica în detaliu cum guvernul Orban al Ungariei cumpără la bucată patrimoniul situat pe teritoriul vechiului imperiu austro-ungar”.

„Câteodată direct, dar de cele mai multe ori prin interpuşi. Mi s-a părut un subiect important pentru legislativul ţării, fiind de notorietate lipsa fondurilor guvernamentale, sau de alte feluri, atunci când vine vorba de reabilitarea clădirilor de patrimoniu”, a scris Trifan, într-un comentariu de pe Facebook.

Contactat de „Adevărul”, senatorul USR a declarat că adresa făcută publică de şeful Direcţiei pentru Cultură Timiş „a fost redacată de cineva de la cabinetul parlamentar şi probabil că nu trebuia să spun acolo «de origine maghiară»”.

„Trebuia să mă refer strict la persoanele juridice. Problema rămâne. Fie că este o compamnie, fie că este o persoană fizică, din acea investigaţie (n.r. jurnalistă) aflăm cum acele persoane achiziţionează imobilele după care le donează guvernului maghiar”, a mai declarat senatorul USR.

Întrebat care ar fi diferenţa între un italian, german sau austriac care cumpără o clădire de patrimoniu în Timişoara şi un maghiar, senatorul USR a declarat că „diferenţa este clar politică”. „Ungaria este patronată de un regim iliberal. Domnul Orban are păreri revizioniste larg cunoscute. Este un susţinător indirect al domnului Putin. Aceasta este marea diferenţă între companiile maghiare, care în unele cazuri cumpără clădiri de patrimoniu care le donează acestui guvern iliberal, şi oricare altă ţară unde nu avem aceste fenomene”, a mai declarat Trifan.

Clădire de 2,3 milioane de euro, cumpărată în Timişoara cu sprijin de la Guvernul Ungariei

Şeful Direcţiei de Cultură Timiş, Sorin Predescu, a declarat pentru „Adevărul” că fenomenul cumpărării unor clădiri din România, în special din Transilvania, cu sprijin de la Guvernul Ungariei există, dar atâta timp cât statul român nu îşi exercită dreptul de preemţiune fenomenul nu poate oprit.

„Avem şi cetăţeni austrieci care cumpără, avem cetăţeni italieni care cumpără. Până una alta suntem în Uniunea Europeană şi orice cetăţean sau persoană juridică din Uniunea Europeană are dreptul să cumpere ce clădire doreşte, inclusiv de patrimoniu, despre care statul nu consideră că trebuie să intre în patrimoniul statului român”, a declarat Sorin Predescu.

La rândul său, preşedintele UDMR Timiş, Andrei Molnar, a declarat  că achiziţionarea unor imobile, cum este Casa Maghiară din Timişoara, cumpărată cu 2,3 milioane de euro de la Fraţii Cristescu, cu bani de la Guvernul Ungariei, nu este o problemă din moment ce proprietar este o asociaţie ai cărei membri sunt cetăţeni români.

„Este adevărat că sunt anumite ONG-uri care au primit fonduri din Ungaria pentru a cumpăra imobile. Nu demult Asociaţia Bastion, care organizează Zilele Maghiare din Timişoara, să cumpere Casa Maghiară din Timişoara. Finanţarea a venit din partea Guvernului Ungariei, printr-o fundaţie din Budapesta, dar proprietarul este un ONG înregistrat din Timişoara alcătuit din cetăţeni români. Aici văd problema. Că se pun nişte întrebări cu scopul de a insinua o anumită complicitate a Ministerului Culturii la achiziţionarea de către persoane din Ungaria a unor imobile, ceea ce în Timişoara nu e cazul”, a declarat Molnar.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Explicaţia deputatului acuzat că a urcat beat la tribuna Parlamentului. I se trage de la un accident cu trotineta VIDEO

Candidatul USR Timiş la Senat, Raoul Trifan, fără facultate: Niciodată nu mi s-a cerut diploma de studii la angajare

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite