Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Afaceri de succes. Cea mai mare plantaţie de afine din vestul României

0
21 Jan 2015 16:17:11
Autor: Stefan Both
Plantaţia de afini de la Viyejdia (judeţul Timiş) FOTO Ştefan Both
Plantaţia de afini de la Viyejdia (judeţul Timiş) FOTO Ştefan Both

Cristian Spătaru din Timişoara a accesat un proiect european pe categoria “Instalarea tânărului fermier”. Ferma de la Vizejdia va ajunge să producă 10 tone de afine.

Timişorenului Cristian Spătaru s-a înhămat la o afacere inedită cu ajutorul unui proiect cu finanţare de la Uniunea Europeană. Se spune că există multe bătăi de cap, unii se plâng că trebuie să ai pile pentru a câştiga un proiect european. Ghidurile solicitantului sunt foarte încâlcite, îţi trebuie milioane de hârtii, autorizaţii şi aprobări. Pe Cristian Spătaru nu l-a speriat nimic. A accesat un proiect în valoare de 8.538.774 de lei, pe „Instalarea tânărului fermier“, din care valoarea totală eligibilă a proiectului este de 6.824.109 lei, pentru a realiza o afacere de succes. Este vorba de o plantaţie de afini.

„Am ales un segment de nişă, un segment interesant care are cerere pe piaţa internaţională, în special pe cea europeană. Am considerat că acest segment de nişă trebuie exploatat şi trebuie să fac altceva faţă de ceilalţi. Noi doar investim acum, iar trei ani de zile aşteptăm prima recoltă. Nu ar fi putut apărea această plantaţie fără fondurile europene. Investiţia este de 1,5 milioane de euro valoare eligibilă”, a declarat Cristian Spătaru, care economist de meserie

Plantaţia de afini se află pe raza localităţii Vizejdia, care aparţine de comuna Gottlob (judeţul Timiş). Aici va răsări una din cele mai mari plantaţii de a acest gen din România, unică în vestul ţării. Plantaţia de afini, care se întinde pe 11 hectare, va asigura un profit consistent timişorenului. Terenul a fost luat în arendă pe 30 de ani.

Timişoreanul a avut timp să se pună la punct cu tot ce înseamnă şi presupune cultivarea afinilor. „Ne-am informat, am studiat chestiunea, am discutat cu specialişti, am făcut un schimb de experienţă şi cu ingineri din alte ţări, inclusiv din Chile. Respectăm tehnologia, inclusiv partea de plantare, butaşii etc. le-am ales ca pentru zona noastră“, mai povesteşte fermierul.

Afine merg bine pentru export

Fermierul timişorean se va axa exclusiv pe piaţa externă. „Cât timp avem un produs calitativ corespunzător, un produs bio, nu vom avea probleme cu comercializarea. Sunt interesaţi nemţii, francezii, englezii şi oladezii. Dar nu numai ei. Preţurile ultimilor ani a fost de peste trei euro pe kilogram“, a mai declarat Cristian Spătaru, care este conştint că se ocupă de o afecere de succes.

Pentru ca plantaţia să fie eco, energia necesară pentru activitate este obţinută cu ajutorul unor panouri fotovoltaice. Este timp până în 2016, când va apărea primiul an de recoltă, pentru construirea unui spaţiu de depozitare a afinilor.

Afinul este avid de apă. Avem 12 sectoare de irigare. Partea de motoare a fost gândită cu sistem fotovoltaic de producere a curentului electric. Problema apei e rezolvată prin nişte foraje de adâncime. Nu necesită tratamente speciale, dar noi avem aici o plantaţie bio. Astfel că folosim produse certificate ecologic“, a mai povestit administratorul societăţii SC Clasic Agro SRL.

De abia în anul 2016 vor apărea primele roade. „Randamentul nu va fi foarte mare în primul an, undeva la două tone pe hectar. Sper să ajungă la peste 10 tone pe hectar când ajunge la maturiate“, a încheiat Cristian Spătaru.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările