Agresiunile asupra elevilor de către proprii colegi, tratate cu suportul britanicilor prin intermediul internetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Karl Wilcox a anuntat dechiderea noului portal pe internet si in Romania. Foto: Timisoarastiri.ro
Karl Wilcox a anuntat dechiderea noului portal pe internet si in Romania. Foto: Timisoarastiri.ro

Câţi dintre noi se poate că a scăpat fără a fi fost împinşi pe cordioarele şcolii de colegi mai corpolenţi, de cei din anii mai mari sau de vreun „frate”. O expereinţă total neplăcută, care marchează viaţa tânărului. De obicei acesta nu discută despre întâmplare, dar o organizaţie britanică vrea să rezolve problema prin intermediul internetului.

Experienţele neplăcute din şcoala generală sau din liceu, legată de elevii care de multe ori ajung chiar să umilească bobocii sau colegii de an mai slabi de înger sunt parte componentă a vieţii oricărei şcoli, fie că vorbim de România sau alte ţări. Au constatat-o şi britanicii de la organizaţia Beat Bullying. Având experienţa insulară în spate ei au venit în România să combată fenomenul. Iar una dintre cele mai bune variante este şi cea a internetului, una familiară actualei generaţii de tineri, una unde ei vorbesc mai uşor de asemenea întâmplări.

La Timişoara s-a lansat un potal de internet unde elevii care au trecut prin asemenea experienţe pot discuta pe chat cu un specialist, totul sub protecţia anonimatului. Iniţiativa asociaţiei Misit şi a britanicilor de la BeatBullying este accesibilă la adresa http://www.beatbullying.org.

Acolo, începând cu luna mai un psiholog ca sta de vorbă cu tinerii care au fost agresaţi în şcoală. Problemele de acest tip au dus chiar la sinucideri, spune Karl Wilcox, international officer în cadrul Beatbully: „Ştiu cazuri de copii care, din cauza agresiunilor la care au fost supuşi în şcoală, nu au cerut ajutorul nimănui, s-au sinucis. Pe acest site elevii pot vorbi cu alte persoane, chiar şi de vârsta lor, despre experienţele prin care trec. Aşa ceva nu este acceptabil şi nu trebuie să să fie aşa. În cazul în care viaţa copilului este pusă în pericol se iau măsurile necesare pentru ca acesta să fie în siguranţă”

O altă parte a proiectului este legată de pregătirea a 200 de tineri care vor putea consilia cei care au trecut prin experienţa bullying-ului, îi vor putea ajuta şi ghida spre cei care pot stopa acest fenomen. „Singurii care ştiu prin ce trec şi ce înseamnă această problemă sunt chiar copiii. Ei înţeleg cel mai bine ce se întâmplă”, a mai spus Wilcox.

Un număr de 200 de elevi din mai multe şcoli din Timişoara, dar şi din judeţ au fost instruiţi pentru a le putea acorda ajutorul altor tineri agresaţi. Pentru a putea vorbi cu un consilier, copiii care au avut probleme legate de violenţa în şcoli sau care sunt pe cale de a se confrunta cu asemenea experienţe vor putea accesa site-ul de la din 1 mai şi până în noiembrie, în fiecare zi de joi, vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 18 şi 22.

În Marea Britanie, pentru a discuta direct, faţă în faţă, cu un consilier, un tânăr trebuie să aştepte până la două săptămâni. În noul sistem timpul a fost scurtat la maxim o oră. Pe site există chiar şi o „echipă de urgenţă”, care poate alerta extrem de rapid serviciile de urgenţă. În acest fel au fost salvate numeroase vieţi ale celor care erau în pragul sinuciderii din cauza bullyingului.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite