Ambasada Timişoarei a fost inclusă într-o reţeaua reţea culturală internaţională. Au trecut doi ani de când în halele fostei fabrici de pălării au fost transformate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasada de la Timişoara
Ambasada de la Timişoara

Ambasada din Timişoara a devenit primul centru cultural independent afiliat la Trans Europe Halles, care are 90 de membri în 30 de ţări.

În urmă cu doi ani initiatorii proiectului au primit cheia fostei Secţii de design şi prototipuri din cadrul fabricii de pălării Paltim - unul din brandurile locale celebre. Aici s-a născut Ambasada, un centru cultural independent, intreprindere socială şi spaţiu de întâlnire şi lucru pentru comunitatea creativă şi non-profit.

Cu o suprafaţă de 300 de metri pătraţi, Ambasada a găzduit în mai puţin de doi ani de funcţionare peste 1.400 de evenimente, întâlniri, ateliere, spectacole, concerte, expoziţii, lansări de album sau de carte, sesiuni de consultanţă pentru ONG-uri la început de drum şi multe altele. 

“Pentru noi este copleşitor şi îmbucurător să facem acest bilanţ periodic de acţiuni ce au loc în Ambasada pentru că ne dă putere să continuăm munca aici. Relevanţa acestui spaţiu este dată de toată această activitate şi de oamenii frumoşi pe care îi reuneşte şi îi motivează să continue să acţioneze, să aduca o schimbare în bine şi să aibe acest impact pozitiv în comunităţile lor, fiecare în nişa în care acţionează. Faptul că în reţeaua Trans Europe Halles am găsit atât de multe exemple similare cu al nostru - atât ca şi mod de funcţionare, impact, dar şi problem şi greutăţi, şi am fost validaţi, la Verona, ca primul centru afiliat din România, nu poate decât să ne bucure şi să ne impulsioneze să facem o treabă şi mai consistentă”, spune Andreea Iager-Tako, unul dintre fondatorii Ambasada, care deja s-a întors cu idei de proiecte pe care le vor implementa în 2017 şi 2018

Ambasada de la Timişoara

“Începând de astazi avem 90 de membri şi asociaţi în 30 de ţări din Europa şi ne bucurăm foarte tare să primim Amsadara din Timişoara ca şi primul centru cultural membru din România in Trans Europe Halles. Suntem siguri că vom începe o colaborare de succes, conectând astfel Timişoara şi România la o reţea europeană de generator culturali de schimbare. Împărtăşim cu Ambasada aceleaşi valori şi generand o muncăi mportantăs ş relevant atât pentru comunitatea locală cât şi pentru industria creativă, suntem nerăbdători să o includem în proiectele acestei comunităţi internaţionale valoroase”, a declarat José Luis Rodríguez, director de comunicare la Trans Europe Halles.

Oamenii din spatele festivalului Plai

După două ediţii de Festival Plai, adică în 2007, Norbert şi Andreea Tako şi-au dat seama că doresc să continue cumva şi să mărească impactul urmărit în cele trei zile de festival prin crearea unui spaţiu care să incurajeze colaborarea între organizaţii, bresle, meserii, pasiuni, oameni. Visau la un spaţiu care să acţioneze ca şi locaţie-resursă pentru muncă, şedinţe şi evenimente, o atmosferă care să stârnească şi să hrănească creativitatea şi iniţiativa, cu o doză mare de curaj şi optimism, dar sustenibile cu realism şi responsabilitate.

"Abia în 2014 am prins curajul să acţionăm concret în a transforma şi acest proiect în realitate. Avem norocul de a avea alături un partener cultural Plai care ne-a sustinut şi impulsionat, NESsT, dar şi o organizaţie nouă prietenă, Civitas. Împreună am început aventura unei intreprinderi sociale într-un spaţiu de care ne-am îndrăgostit şi care a trăit o reconversie culturală", a adăugat Andreea Iager-Tako. 

image

Alături de partenerii lor au creat locuri de muncă pentru şase persoane care fac parte din categorii vulnerabile, oferindu-le astfel nu numai oportunităţi de certificare şi creştere profesională, cât experienţa unui mediu creativ bogat, care te face şi te ajută să contruieşti. 

Cu facilităţi şi servicii gratuite pentru mediul creative şi non-profit, Ambasada găzduieşte în egală măsura ONG-uri, freelanceri, artişti, oameni pasionaţi şi companii, să pună la cale un proiect, un eveniment sau sau o simplă ieşire la cafea.

Ambasada înseamnă cafenea şi bistro, sală de şedinţe, sală de evenimente până la 300 de persoane, spaţiu pentru consultări concrete pe proiecte cultural, reţea care creşte organic prin intermediul comunităţii creative.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite