Ambulanţa pentru Monumente, o nouă intervenţie de urgenţă în Timiş. Depozitul de cereale de la Giera trebuie salvat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depozitul de cereale de la Giera FOTO Prin Banat
Depozitul de cereale de la Giera FOTO Prin Banat

Ambulanţa pentru Monumente – Banat, pusă pe picioare de asociaţia Prinţul Charles al Marii Britanii, îşi propune să pună în siguranţă un vechi depozit de cereale din Timiş.

Depozitul de Giera (la 60 de kilometri de Timişoara) a fost construit în secolul al 19-lea. Datorită arhitecturi sale deosebite şi a fost declarat monument istoric. Depozitul de cereale a aparţinut familia Gyertyanffi şi avea o capacitate de 700 de tone pe când era în funcţiune.  

În 1829, Lukacs Gyertyanffy a construit în Giera un conac, existent şi astăzi, vizavi de Depozitul de cereale. Ambele sunt în stare avansată de degradare. 

Asociaţia Print Banat, prin proiectul Ambulanţa pentru Monumente - Banat, şi-a propus să salveze acest monument, căzut pradă degradărilor, uitat de timp şi de om.   

Proiectul Ambulanţa pentru Monumente Banat intervine asupra monumentelor cu ajutorul voluntarilor, susţinut de comunităţile şi instituţiile publice locale şi de sprijinul donatorilor. Deseori, aceste fonduri nu sunt suficiente pentru a atinge obiectivele propuse. Şi de această dată fac un apel la ajutorul publicului.

Fondurile obţinute prin această campanie vor fi folosite pentru a achiziţiona materialele necesare intervenţiei: materiale necesare pentru structura de rezistenţă, materiale de învelitoare, materiale pentru completarea zidăriei degradare. 

“Ajută-ne să salvăm patrimoniul bănăţean! La Depozitul de cereale din Giera este nevoie de ajutor la consolidarea şi completarea porticului de acces în clădire, zona care este şi cea mai afectată din punct de vedere structural al edificiului. La nivelul porticului se vor înlocui elementele degradate ale structurii din lemn şi se va reface învelitoarea, cu ajutorul voluntarilor. Deoarece dorim să acţionăm cât mai corect şi cu cât mai mult respect faţă de monumentele noastre care ne sunt atât de dragi, ne-am propus să readucem porticul de acces al clădirii la starea sa iniţială şi să o acoperim cu materialul original (azbociment), apelând la varianta contemporană a materialului, care nu este periculoasă sau toxică (eternit)”, au transmis cei de la Ambulanţa pentru Monumente. 

Depozit Giera FOTO Prin Banat

Depozitul de la Giera FOTO Prin Banat
 

Începând cu anul 2021, proiectul Ambulanţa pentru Monumente este implementat în judeţele Timiş şi Caraş-Severin de Asociaţia Prin Banat. Este a treia intervenţie în 2021 a celor de la Ambulanţa pentru Monumente după biserica romano-catolică de la Ofseniţa şi mausoleul de la Bobda. 

Ca urmare a intervenţiilor reuşite, Ambulanţa pentru Monumente a câştigat Premiul Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020, în urma votului la care au participat peste 12.000 de cetăţeni din întreaga Europă. 

Ambulanţa pentru Monumente

FOTO Sprijină.ro


Vă mai recomandăm:

Ambulanţa Prinţului Charles, intervenţie de urgenţă la biserica romano-catolică de la Ofseniţa FOTO

Ambulanţa Prinţului Charles salvează mausoleul de la Bobda. Copia bazilicii de la Esztergom a ajuns o ruină tristă FOTO

FOTO „Ambulanţa” Prinţului Charles salvează biserica romano-catolică de la Ofseniţa. „E atâta istorie şi poezie...“

FOTO Biserică romano-catolică transformată într-o ruină după plecarea nemţilor

FOTO Mitropolia Banatului ţine de zece ani în ruină Castelul de la Banloc. „Nu au fonduri. Catedrala Neamului absoarbe o mare parte din banii bisericii“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite