Amendă dată de Garda de Mediu fabricii de cauciucuri Continental, anulată în instanţă. Sentinţa este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetăţeni protestând din cauza mirosului de cauciuc de la Continental FOTO Adevărul
Cetăţeni protestând din cauza mirosului de cauciuc de la Continental FOTO Adevărul

O amendă de 15.000 de lei aplicată de Garda de Mediu fabricii de cauciucuri Continental din Timişoara a fost anulată de judecători. Fabrica a pierdut în primă instanţă, la Judecătoria Timişoara, procesul de anulare a amenzii, dar a primit câştig de cauză în apel, la Tribunalul Timiş.

Un control inopinat efectuat de Garda de Mediu Timiş şi Direcţia de Sănătate Publică în luna septembrie a anului trecut la fabrica de cauciucuri Continental din Timişoara s-a finalizat cu o amendă de 15.000 de lei dată companiei de comisarii Gărzii de Mediu. Amenda a fost aplicată pentru că „s-a simţit de către membrii echipei de control un miros persistent, sesizabil olfactiv, de cauciuc precum şi depunere de pulbere pe acoperiş”.

Amenda a fost contestată de Continental la Judecătoria Timişoara. Compania s-a apărat arătând că „simplu fapt că echipa de control a identificat un miros distant şi sesizabil olfactiv, de cauciuc şi chimicale, precum şi depuneri de pulbere neagră, în interiorul halei de producţie şi pe acoperişul acesteia, nu cunoaşte în ce măsură, constatările vizuale şi olfactive ale inspectorilor reprezintă dovezi ale încălcării unor proceduri şi cerinţe legale ce ar fi fost nesocotite expres, astfel încât să justifice aplicarea sancţiunii contravenţionale”.

Continental a mai arătat că „fapta reţinută în proces verbal este în directă contradicţie cu aspectele reţinute în nota de constatare prin care echipa de control confirmă expres îndeplinirea întocmai a obligaţiilor conform autorizaţiei de mediu”.

Compania a mai arătat că, presupunând că faptele pentru care a fost amendată există, fiind îndeplinite cerinţele din autorizaţia de mediu, nu există o culpă, iar astfel compania nu se face vinovată de săvârşirea contravenţiei. „Şi în situaţia în care se admite existenţa faptei,  culpa sa fiind  exclusă,  motivat de faptul că nu a acţionat cu vinovăţie, în cazul de faţă, fapta pretinsă este una omisiva proprie care necesită cel puţin o culpă pentru aplicarea sancţiunii, răspunderea contravenţională a unei persoane fiind exclusă atunci când aceasta nu poate să prevadă că fapta sa ar putea să producă un rezultat periculos pentru valorile sociale protejate atât timp cât o persoană şi-a respectat obligaţiile de licenţă impuse prin lege sau alte acte normative, cum ar fi autorizaţia de mediu, culpa sa fiind exclusă, la fel cum este înlăturată şi orice răspundere contravenţională”, s-a mai apărat Continental.

Proces pierdut în primă instanţă, câştigat în apel

În primă instanţă, Judecătoria Timişoara a respins cererea Continental arătând că „din planşele depuse la dosar se observă depuneri pe pulberi pe acoperiş ceea ce atestă evacuarea în atmosferă a emisiilor, creând prezumţia că acestea sunt nefiltrate şi conţin negru de fum şi silică, fiind încălcate dispoziţiile din cuprinsul autorizaţiei de mediu de la pagina 15”.

„Raportat la pericolul social al faptei, precum şi la numărul sesizărilor de către cetăţeni, care au perceput neregularităţile, fiind întinse pe o perioadă de timp, precum şi având în vedere specificul activităţii petentei care trebuie să dea dovadă de diligenţă privind impactul asupra mediului în mod perma n ent, instanţa apreciază că nu se impune înlocuirea sancţiunii amenzii contravenţionale cu avertisment şi nici diminuarea cuantumul amenzii contravenţionale”, se mai arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara.

Hotărârea Judecătoriei Timişoara a fost atacată de Continental cu apel, la Tribunalul Timiş. Judecătorii de aici au admis apelul, dispunând anularea amenzii aplicate de Garda de Mediu companiei Continental. Sentinţa Tribunalului Timiş încă nu a fost redactată, motivele anulării amenzii fiind astfel încă necunoscute.

„Mirosul nu poate fi asimilat cu poluarea. În condiţiile în care nu avem depăşiri la indicatorii monitorizaţi. Este un discomfort, dar dacă nu sunt depăşiri nu este poluare şi obiectul de activitate al Gărzii este pentru poluare. Partea de miros olfactiv este o chestiune de sănătate publică. Noi am aplicat amenda pe protecţia atmosferei. Nu au fost depăşiri la indicatori monitorizaţi. Am asimilat că mirosul este generat de particulele ce le-am identificat în zonă şi nu sunt luate. E foarte greu. Nu avem limite pe miros. Nu poţi să aplici o amendă pentru că miroase”, a declarat pentru „Adevărul” şefa Gărzii de Mediu Timiş, Alina Lavinia Căluşeriu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite